Openbaar Ministerie wil niet vervolgen in zaak Srebrenica

Het OM wil weer eens niet vervolgen, deze keer in de zaak Srebrenica, waar Hasan Nuhanovic en  de nabestaanden van Rizo Mustafic de vroegere Dutchbatofficieren Karremans, Franken en Oosterveen aanklagen voor de verantwoordelijkheid voor de moord op hun familieleden.

Karremans kan op geen enkele manier van verwijtbaar optreden worden beschuldigd, volgens het OM. Toch merkwaardig dat het kabinet Kok II het destijds dan na het rapport van het NIOD noodzakelijk achtte af te treden, omdat de Nederlandse regering via Dutchbat wel degelijk verantwoordlijkheid droeg voor het drama. Waren Karremans, Franken en Oostveen dan volkomen willoze instrumenten in dienst van de regering?

Liesbeth Zegveld vermoedt dat de overheid erachter zit en dat het een politieke beslissing is. Het OM beslist dit namelijk op basis van alles wat iedereen ook uit de pers weet, zonder zelf personen gehoord te hebben en biedt de rechter geen kans te oordelen over hun onderzoek.
Alma Mustafic en Hasan Nuhanovic krijgen al twintig jaar nul op rekest; Dutchbat kon niets, wou niets en men wil er ook niets meer over horen sindsdien.

Alma Mustafic vertelde gisteren bij Pauw en Witteman dat het haar er niet om ging om de ex-officieren in de gevangenis te krijgen, maar eerder om nu eens precies  te weten hoe het zit. Maar zoals zo vaak houdt men de mond stijf dicht, uit angst om ook maar ergens verantwoordelijk voor gesteld te worden.

Als je het boek Het Zwartste Scenario van Frank Westerman en Bart Rijsover de val van Srebrenica leest krijg je stellig de indruk dat niet alles geprobeerd is wat geprobeerd kon worden. Natuurlijk was er een overmacht, natuurlijk had Dutchbat de val van Srebrenica zelf niet kunnen voorkomen, maar men heeft niet eens het minimale geprobeerd. Men heeft actief mannelijke moslims van de compound gestuurd – omdat ze niet het benodigde pasje hadden, kan het Nederlandser? –  waaronder de ouders van Nuhanovic en Mustafic. Men had toch op zijn minst kunnen proberen te bluffen, eens kijken of Mladic echt direct Dutchbat aan had durven vallen. Militair kon dat wel natuurlijk, maar had Mladic dat ook politiek gezien gedurfd? Misschien had hij wel geen echt militair ingrijpen van de VN of NAVO durven riskeren.

Als Mladic desondanks bereid was gebleken geweld te gebruiken had men Dutchbat echt maar weinig kunnen verwijten als ze alsnog de mannen hadden laten gaan, ze konden militair niets uitrichten, dat beweert ook niemand. Men heeft daarentegen zeer behulpzaam de uittocht van de moslimmannen mee georganiseerd.

De aanklagers starten dan ook een Artikel 12 procedure om het OM tot vervolging te dwingen. Maar waar dat toe leidt hebben we bij het proces Wilders kunnen zien.

6 gedachten over “Openbaar Ministerie wil niet vervolgen in zaak Srebrenica”

 1. Al die jaren is dit de clou van het verhaal:

  “Men had toch op zijn minst kunnen proberen te bluffen, eens kijken of Mladic echt direct Dutchbat aan had durven vallen.”

  En pas dan gaan dus “onderhandelen”.

  Mijn volledige medeleven met Nuhanovic en Mustafic.

 2. Nederladers zijn vaker behulpzaam geweest bij het op bus of trein zetten van mensen die niet gewesnt zijn….
  Volksaard?
  Mijn medeleven met Nuhanovic en Mustatic en…hulde voor hun al twintig jaar durende doorzettigsvermogen.

 3. Het is niet dat het OM niet wil maar dat het OM geen redenen ziet om betrokkenen aan te klagen, dit na zorgvuldig onderzoek.
  Oostveen moet zijn Oosterveen en bovendien was hij adjudant en dus geen officier.
  Dat het kabinet Kok II het noodzakelijk achtte om af te treden zegt niets over het optreden van Karremans maar over het optreden van de politiek.
  Dutchbat kon inderdaad niets, maar de Dutchbatters wilden dolgraag.
  Wat is het toch moeilijk om te komen met feiten in plaats van met vermoedens en gissingen, en dat al 18 jaar lang, zucht……

 4. Zonder meer te vergelijken met het gedrag van de Nederlandse regering in ballingschap en zelfs advies aan haar ambtenaren in bezet gebied om de gewoon door te gaan met hun werk met alle gevolgen van dien.

 5. @3 Was het daarom ook dat ze met prins willem-Alexander een paar dagen na Srebrenica stonden te hossen toen ze naar huis mochten?

 6. @3 En ik schrijf ook in mijn stuk dat Dutchbat niet te verwijten valt dat ze BIJNA niets konden, maar dat ik denk dat ze het hele kleine beetje dat ze wél konden doen ook niet geprobeerd hebben.

Reacties zijn gesloten.