De open zenuw van het Nederlandse racisme

350px-Carved_PumpkinsMisschien zou ook ik mijn schouders hebben opgehaald over de uitgesproken mening dat Zwarte Piet racisme is als twee jaar geleden niet zo duidelijk, en vastgelegd zoals het hoort dezer dagen, Quinsy Gario met zijn t-shirt door een overmacht aan witte smerissen tegen de grond gemept was omdat hij deze mening uitte. Mocht er enige twijfel over de inhoud van de boodschap zijn geweest dan maakte die meppartij hier een einde aan.

Nog geen twee jaar later is het duidelijk dat de tegenstanders van Zwarte Piet iets hebben geraakt waar “de Nederlander” niet geraakt wil worden – “wij zijn niet racistisch, dit is een traditioneel kinderfeest en als het je niet bevalt dan rot je maar op naar je eigen land”. Tijdenlang zijn de praatjes van de borreltafel, de verjaardag van ome Kees en gesmiespel “op de werkvloer” kies uit het zicht gehouden. Janmaat, die zei wat de witte goegemeente in doorsnee vond, werd van hogerhand met de nek aangekeken en er was wel degelijk een cordon sanitaire om hem en zijn partij heen. Er was een uitgetreden VVD-Kamerlid voor nodig om de stem des volks te doen weerschallen en het merkwaardige is: zijn boodschap is niet taboe bevonden en in toenemende mate is duidelijk geworden dat hij zegt wat bijna alle politici in Nederland graag gezegd willen zien: inferieure cultuur, grenzen dicht, etnisch registreren, aanpakken dat tuig. Meestal doen ze er niet naar omdat er verdragen en praktische bezwaren in de weg staan. Wilders zegt wat zij denken. Wilders zegt wat “wij” denken als je “wij” als de “doorsnee Nederlander” ziet – iets waar ik niet bij hoor en niet bij wil horen. Wie wil dat wel? Twintig, dertig jaar geleden was neerkijken op de vreemdeling niet “netjes”, nu is het de norm.

En dus blijkt dat er zeer veel witte, “autochtone” Nederlanders wel bij dit “wij” willen horen. Blijf van onze traditie af. De Ot-en-Sienkramp over een verloren wereld die al lang verdwenen is. Die in feite altijd in beweging is geweest. Het grootgruttersbedrijf onderstreept de teloorgang door al eind augustus met chocoladeletters en pepernoten in de schappen te verschijnen (zodat tegen de tijd dat “het hoort” de letters grotendeels op zijn). Dezelfde misselijk makende handelstypes die begin oktober beginnen te leuren en zeuren met Halloween. Een geweldige traditie die toch al gauw twintig jaar meegaat. Het zal wel iets met hel te maken hebben of zo, wat er gevierd wordt en waarom er “eng” gedaan moet worden en wat pompoenen er mee te maken hebben, Joost mag het weten – het wikipedialemma over dit prachtfeest meldt dat “deze traditie” is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Ik mag het onzin vinden en commerciële flauwekul, maar ik heb nog herinnering aan die rare feestdagen eind oktober begin november in mijn schoolagenda: Hervormingsdag, Allerheiligen, Allerzielen. Met een van die dagen heeft het vaag iets te maken, maar met hervormde achtergrond op een openbare school gaand kon ik die woorden alleen maar abracadabra vinden. “Waarom vieren wij Hervormingsdag niet?” Zoals Biddag voor het gewas en Dankdag voor het gewas niet aan de orde waren. Dergelijke tradities zijn zonder omhaal op de vuilnisbelt gedumpt, terwijl er een voorgeschiedenis van misschien wel millennia aan vastzit, wat van Zwarte Piet, wat er ook gezegd wordt, niet is vol te houden. En wie zegt dat Hellowien iets met de Wilde Jacht of Allerzielen te maken heeft en dat het om een oude traditie gaat moffelt de Hollywoodachtergrond fijntjes weg.

Als Zwarte Piet echt een gewortelde traditie is krijg je hem niet weg. Van hogerhand heeft men het geprobeerd in Suriname maar blijkbaar kruipt hier bloed waar het niet gaan kan.
De discussie zou niet moeten gaan over die geschminkte mannetjes en vrouwtjes maar over het al lang niet meer latente racisme in Nederland. Ik zie het niet gebeuren.

20 gedachten over “De open zenuw van het Nederlandse racisme”

 1. Racisme met racisme bestrijden, dat probeert de Raad van Europa met woordvoerder dhr. Brennikmeijer. Waarom wordt het diepgewortelde antisemitisme, de homohaat etc. van vele allochtonen niet genoemd? Als meneer Brennikmeijer het racisme in Nederland wil aanpakken, dan moet hij het racisme van alle Nederlanders aanpakken en niet alleen van de blanke autochtoon!! Want nu heeft hij slechts zelf een staaltje onvervalst racisme laten zien.

 2. @1, nou moet ik m’n eerste kop koffie van vandaag nog krijgen dus ik kan er naast zitten, maar volgens mij heb je die reactie onder het verkeerde artikel staan of zo. Hij slaat op niks.

 3. Ik zie die discussie ook niet plaatsvinden. Zeker niet met lamlullen als Diederik Samsom die op Twitter rondkraait dat het allemaal maar ‘zwak’ is (trouwens: grappig of cynisch dat woordgebruik door iemand die werkelijk geen één van zijn standpunten overeind heeft gelaten omwille vasn het pluche en de ongetwijfeld in het verschiet liggende riante baan in het financierswezen met dito zak geld?) en een bevolking dat zich drukker maakt over het terechte en naderende van die zp-vertoning (die niets met
  traditie te maken heeft) is dan over bijvoorbeeld de concentratiekampen van Schreibtischmörder Teeven in haar midden
  of de afbraak van haar privacy en daarmee het laatste restje van haar waardigheid.

 4. Ter aanvulling, Berend.

  “Waarom wordt het diepgewortelde antisemitisme, de homohaat etc. van vele allochtonen niet genoemd?”

  Dat jij (om wat voor verdere reden dan ook) bepaalde berichtgeving mist, houdt nog niet in dat deze niet bestaat. Er zijn meerdere organisaties die zich actief bezig houden met hetgeen jij “niet ziet”. Deze organisaties laten dan regelmatig van zich horen.

 5. Ach, diegenen onder ons die opgevoed zijn met een “gezonde” anti-Duitse houding en die gewoon goed om zich heen hebben gekeken sinds de jaren 80 waren er al lang van overtuigd dat Nederland een land is waar tolerantie alleen in schijn gebezigd wordt.

 6. Al die jaren luister ik telkens weer naar hetzelfde liedje dat er geen enkel sprake van racisme, xenofobie of discriminatie zou zijn. Nooit, never, nimmer, weetjewel. Die beest zou gewoon niet bestaan, tegen alle feiten in.

  Helaas, de praktijk is heel anders – o.a. het verzamelen van handtekeningen ten gunste van deze slavernijsymbool hebben overweldigend het diep gewortelde racisme laten zien.

  Wat de mensen die over Gario vloeken, handtekeningen verzamelen enz, nooit en nimmer begrijpen is dat het o.a. gaat het hier over de internationale naam van Nederland.

  Des te harder dat ze het racisme ontkennen, des te helderder wordt de reputatie van Nederland in de wereld beschadigd. Een reputatie heeft tientallen jaren nodig om opgebouwd te worden en kan vervolgens in zeer korten tijd helemaal afgebroken worden.

  Tja, maar wat scheelt de racistische zombies dit?

 7. #9 wie weet er in de wereld nou waar nederland ligt. laat staan dat ze weten dat Nederland een eng domineeslandje is met linksige en rechtse betwetertjes,

 8. een andere leuke reactie : Laten we in de nacht van 9 op 10 nov. Alle ramen ingooien van iedereen die tegen zwarte piet en discriminatie is

 9. @11: Intussen worden ons allen een hoop sociale zekerheden afgenomen, maar daar hoeven we het nu even niet over te hebben.
  (Op z’n Montgomery Burns’: ‘Excellent…’)

 10. @5 Oh dat heb ik dan gemist. Als je me even de Europese organisaties in Brussel wilt noemen die Nederlanders racistisch noemden om het antisemitisme en de homohaat van bepaalde groepen allochtonen. Dan ben ik weer op de hoogte.

 11. @15 Iets zoeken wat niet bestaat is stompzinnig. Zeker op een bewustzijnsverruimend dieet??? Je moet wel eerst ontbijten hoor!

 12. @14: Kun je me dan ook vertellen of er enig verschil is tussen antisemitisme en homohaat onder allochtonen, of antisemitisme en homohaat onder autochtonen? Dan ben ik ook weer op de hoogte nl.

 13. @18: 😀
  probleem van berend is dat ze die 75 pagina’s bij de telegraaf niet in 1 krantenkop geperst kregen.

 14. Dank, GJ_. Hoef ik die selectieve neuzelaar Berend niet te verwijzen naar wat uiteindelijk met een simpele zoekopdracht is te vinden.

  Berend, wat is het complot waar jij met je reactie @1 op doelt? En waar blijkt dat ‘staaltje onvervalst racisme’ uit, zoals ik @4 vroeg? Dat zijn nogal krasse uitspraken, die een verdere onderbouwing missen.

  _
  @6, springen in de tijd?
  Kwam gisteren deze tegen: http://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/1p48k6/serious_ex_neonazis_and_racist_skin_heads_of/

Reacties zijn gesloten.