Op de schopstoel van premier Mark Rutte

Het kabinet wil de Tweede Kamer terugbrengen van 150 naar 100 leden. Zonder die 50 Kamerleden hadden we afgelopen jaar een hoop wetten, moties, drama’s en intriges gemist.

Camil Driessen zet alles even op een rijtje in de Pers.

Hij eindigt met twee, mooie, ware zinnen:

Maar goed, als de Kamer nu al uit 100 Kamerleden bestond, had het gedoogkabinet met vijftig zetels geen meerderheid. Dan lag dit wetsvoorstel er waarschijnlijk ook niet.

Zelf vind ik het geen goede zaak om het aantal Kamerleden terug te brengen naar het aantal van voor 1956, toen Nederland een inwonertal had van bijna 11 miljoen. We zijn nu met iets meer dan 16,5 miljoen mensen in Nederland en dan terug naar een kleinere volksvertegenwoordiging? Zodat we als bewoners slechter vertegenwoordigd worden? Oke, op dit moment ben ik ook niet tevreden over de dames en heren in Den Haag, maar dat vind ik geen reden om te minderen. Als er een kleinere groep komt, dan heb je nog meer risico dat de belangen van de bevolking aan de laars gelapt worden, nu heb je meer kans dat er iemand bij zit die wel inzicht en inzet heeft.

4 gedachten over “Op de schopstoel van premier Mark Rutte”

  1. Bezuinigingen zijn hier ook veel makkelijker door te voeren door het salaris van de kamerleden te halveren.

  2. Nee, natuurlijk kun je het daar niet mee eens zijn! De enige reden van dit voorstel is de versteviging van zijn positie, de rat. Kijkt volgens mij wat veel naar Italië: mijn wil moet wet zijn.

  3. Dat weet ik nog zo net niet, of dit voorstel er dan niet zou hebben gelegen. D66 en GL zouden de Senaat het liefst afschaffen en dat is zo mogelijk nog dwazer. (Het valt wel op dat men van de Provincies afblijft. Nou net de bestuurslaag die het meest als overbodig wordt ervaren. Nou ja, afgezien van de Waterschappen uiteraard.)

Reacties zijn gesloten.