Oostenrijkse fascisten zakken weg in peilingen

De Oostenrijkse fascistische partij FPÖ lijkt over haar hoogtepunt heen te zijn: in de peilingen is partij bezig met een vrije val. Ook de sociaal-democratische SPÖ doet het slecht. Grote winnaar – althans in de peilingen – is de  conservatieve Österreichischen Volkspartei (ÖVP).

Sebastian Kurz. Foto: Wikipedia


Of dit reden is opgelucht adem te halen, valt overigens maar te bezien. Het succes is naar alle waarschijnlijkheid vooral te danken aan partijleider Sebastian Kurz. Kurz is van het type JCI (jong, charismatisch, intelligent), maar dan – in tegenstelling tot Trudeau en Klaver – knetterrechts. Hij is pas 30 jaar en werd op zijn 27ste Minister van Buitenlandse Zaken. Kurz beschikt over een goed gevoel voor de tijdgeest en heeft van de ÖVP een ‘populism light’ partij gemaakt. Zo wil hij o.a. de uitkeringen van in Oostenrijk wonende EU-burgers verlagen indien hun kinderen nog in het land van herkomst wonen, een strategie die expliciet gericht is tegen Oost-Europese migranten.

Recentelijk nog eiste Kurz de sluiting van islamitische kleuterscholen, omdat de kinderen daar volgens Kurz ‘opgroeien in een maatschappelijk isolement’, iets wat kennelijk niet geldt voor het christelijke onderwijs. Het kwam Kurz op een woedende reactie van de Weense wethouder Jürgen Czernohorszky te staan, die hem uitdaagde een aantal concrete voorbeelden te noemen. Kurz heeft daar tot op heden niet op gereageerd.

 

 

1 gedachte over “Oostenrijkse fascisten zakken weg in peilingen”

  1. Pingback: Oostenrijkse regering manipuleerde cijfers over islamitische scholen (met video) | Krapuul

Reacties zijn gesloten.