Oorlogsverklaring aan het conservatisme

Conservatieve mensen vind je overal. Maar ze verzamelen zich vooral aan de randen van het politieke spectrum. Ze willen vasthouden aan wat ze hebben want vroeger was alles beter. Op dit ogenblik wordt Nederland gegijzeld door conservatieven. Terwijl de wereld om ons heen in snel tempo verandert, de buren ieder huis voorzien van zonnepanelen en windmolens, worden wij gedwongen om het te hebben over een hoofddoek, een puber uit Angola en het belangrijke vraagstuk of twee homo’s wel of niet mogen trouwen. Ze hebben niets geleerd van de evolutie. Het is aanpassen of de strijd verliezen en verdwijnen.

Het moeten werken met conservatieven
Ooit had ik het ongenoegen om een team van conservatieven aan te voeren in een snel veranderende omgeving. Het was een kwestie van veranderen of verdwijnen. Iedere actievergadering werd gedomineerd door de discussie over het feit waarom de postvakken weg moesten, terwijl heel Nederland al aan de email was. Natuurlijk had ik wel door dat men geen zin had om met Outlook te leren werken (ja,  ik heb het hier over mensen met HBO). Een verandering wilde zeggen dat je in beweging moest komen en men telde liever de dagen af wanneer men met pensioen kon. In het begin probeer je door middel van motivatietechnieken de dinosauriërs in beweging te krijgen. Op een gegeven moment was ik het zat. Men kon kiezen. Of je ging lekker op Rottumeroog wonen in een verlaten vissershut om daar met een opwindgrammofoon te luisteren naar Anneke Grönloh, of men kwam in beweging en ging zorgen dat we zouden overleven. Met veel moeite hebben we het overleefd, maar de mensen die terug wilden naar de tijd dat je gulden nog een daalder waard was, heb ik er helaas uit moeten schoppen en vervangen door mensen met vernieuwende inzichten.

Ouwe lullen worden steeds ouder
Ik hou mijn hart vast. De afgelopen veertig jaar hebben we in Nederland een gouden tijd meegemaakt. Af en toe was er een dipje, maar voor de rest waren de regelingen geweldig. Ieder jaar meer geld, makkelijke leningen, VUT, prepensioen, subsidies, bonussen, hoge rendementen en ga zo maar door. Het lijkt erop dat we nu moeten gaan boeten voor onze decadentie. Daar waar het in de groeigebieden van de wereld barst van de ambitieuze mensen die graag iets willen opbouwen, barst het hier ondertussen van de bewegingsloze uitgezakte conservatieve zakken, die willen behouden wat we hebben. Het meest vernieuwende dat ze kunnen bedenken is het sluiten van de grenzen. Ga die nog maar eens proberen in beweging krijgen. Natuurlijk speelt vergrijzing hierbij een rol, maar mijn vader is 85, heeft een iPad en leest iedere dag Krapuul, dus het heeft gelukkig niet alleen met leeftijd te maken. Als dit zo was had Nederland een heel groot probleem. Want in zijn algemeenheid kan je wel zeggen dat hoe meer grijze koppen, des te meer aanhang voor nostalgie televisie en de column van Professor Dokter Smalhout, maar over die aanvoerder van seniel Nederland later meer.

Premier Rutte
Ook u zal er net als mij achterkomen dat werken met conservatieven niet gaat lukken. Als je verzuimt om ze keihard aan te pakken, maar ze wil paaien in de hoop dat je ze in beweging krijgt, raak je hoe langer hoe meer verstikt in hun verstikkende zwart-witte, kansloze wereldje. Schop ze eruit en vervang ze voor mensen waar je werkelijk iets aan hebt.
Lees Krapuul nou eens!

8 gedachten over “Oorlogsverklaring aan het conservatisme”

 1. Ik las laatst dat zelfs in het conservatieve Amerika de kerken leeglopen, alleen zij die een lagere opleiding hebben (lees die ontzettend stom zijn), die blijven. Dat geeft toch hoop, maar ik vermoedde al een langere tijd dat de hersens daar door constante commercials, niet meer geprikkeld worden. Rick Santorum heeft zich teruggetrokken, halleluhjah. En in Nederland worden we niet eens door de conservatieven gegijzeld ) want met een oprechte conservatief kun je een verrassende discussie hebben), maar door hebberig gajes.

 2. “Conservatieve mensen vind je overal. Maar ze verzamelen zich vooral aan de randen van het politieke spectrum. Ze willen vasthouden aan wat ze hebben ….”

  Moet je niet zo eufemistisch praten vroeg in de ochtend want het schijnt dat het de dag kan verpesten.
  Conservatieven per definitie zitten altijd aan de Uiterst Rechtse kant van het “politieke spectrum”.
  Probeer het soms gewoon te zeggen, dat zal je geen pijn doen.

  Professor Smalhout zeg je? Is dat die persoon die met z’n zoon samen een E-N-O-R-M wapenarsenaal thuis verborg, die de droom van Tristan van de Vlis was? Waar de OM zeer goedschiks mee omging?

  De conservatieven?

 3. ah weten we nu eindelijk de verhouding tussen Jochum en Salonsocialist : Vader en Zoon ..

  En mensen die niet mee willen in het Digitale schop je er gewoon uit , de Neo-liberale PvdAr ten top …

 4. Conserveren is zo wel een hele simpele frase.
  Niet alles is per definite slecht om te behouden.

 5. @4
  Chomsky heeft ooit gezegd dat hij de enige ware conservatief is in de VS. Degenen die meestal als “conservatief” worden bestempeld, zijn volgens hem niet conservatief, maar reactionair.

 6. Even voor de duidelijkheid, conservatisme is geen ideologie,
  zij gaan vanuit het vertrouwde en het kijken wat op “dat moment” het beste
  is voor de samenleving.
  Wat werkt moet je met rust laten wat niet werkt daar moet aan gesleuteld worden.
  Ik weet niet hoe zij tegen zaken aankijken die goed draaien maar te veel belastingcenten kosten
  (kosten voor de baten uit), dit kan voor hun een knelpunt zijn omdat zij vanuit nu beredeneren.
  Vergis jullie niet er zitten zeer goede elementen in maar ook zeer slechte.

  Grtz allen…..

 7. @6: Dat is jouw invulling van de term. Conservatisme bestaat wel degelijk als ideologie en kent – net zoals het socialisme en het liberalisme – verschillende stromingen. Een aantal daarvan staan in bepaalde mate kritisch (of zelfs afwijzend) tegenover de Verlichting – die op haar beurt ook weer zowel goede als slechte elementen bevat.

 8. Regelmatig wordt het algemene begrip conservatief (behoudend) verward met het politieke begrip conservatief. Politiek conservatisme houdt niet vanzelfsprekend behoudzucht in, maar, zoals #7 Joke opmerkt, heeft politiek conservatisme van doen met het zich afzetten tegen een aantal Verlichtingsideeën. Een gemeenschappelijke factor zou ik de hang naar autoritair leiderschap willen noemen.

Reacties zijn gesloten.