Oorlog op de Krim, Nederland let op uw saeck!

Je hoort en leest het overal deze dagen: de situatie in Oekraïne loopt gierend uit de hand. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Een korte samenvatting der gebeurtenissen: een corrupte fascistenbende verjaagt een corrupte dictator, hetgeen een naburige dictator, Poetin, die, by the way en de hemel zij geprezen, juist dikke maatjes is geworden met onze MP, ZKH en HKH, faliekant in het verkeerde keelgat schiet. Op de Krim willen ze bij Rusland horen, elders willen ze bij de fascistenbende horen. Zo zit het ongeveer, maar eigenlijk snapt niemand wie er nu precies bij wie wil horen en wie om welke reden bij deze toestand betrokken is geraakt.

Hoe dan ook, Verhofstadt komt namens de EU de fascisten aanmoedigen en Van Baalen heft daarbij manmoedig zijn dikke vinger. Poetin is woest en stuurt zijn motorbendes en zijn leger naar de Krim. De VS dreigen met vergaande consequenties. Merkel laat weten dat Poetin al zijn realiteitszin heeft verloren. De Britse minister Hague spreekt van de grootste Europese crisis van de 21e eeuw. Paniek op de beurzen is nooit ver weg. Daartussendoor echoot constant het woord ‘wereldoorlog’.

Intussen in Nederland: Buma wil Rusland terug in zijn hok terwijl Pechtold de ambassadeur juist op het matje wil. Samsom distantieert zich van de VVD en Rutte gaat niet in op de dreigementen van Slob, zegt ‘gaat u maar rustig slapen’ en tovert nog eens een brede lach op zijn gezicht, het is immers carnaval en dat laten we niet bederven door een paar opgefokte oostblokfiguren. Hoewel hij zelf ’s nachts stiekem wakker ligt en denkt: ‘daar gaat mijn 3%’. En o, heeft iemand Wilders al zien twitteren? Ah ja, schuld van de EU, we hadden het zelf kunnen bedenken.

De hele situatie is bondig te bestempelen als een zooitje. Een levensgevaarlijke puinhoop waarin we ons als Nederland vooral niet moeten mengen; niet onder de vlag van de EU en niet in NAVO-verband. En zeker niet als de Amerikanen en de Britten het voortouw nemen, kijk maar hoe die het er in Irak, Afghanistan, Libië en Somalië van hebben afgebracht. Ze slepen daar straks onze jongens door de straten als je niet uitkijkt. Alsjeblieft niet. Wij zijn niet goed in wereldoorlogen, kijk maar naar de enige keer dat we hebben meegedaan, toen lagen er binnen twee dagen van Den Helder tot aan Breskens moffen aan de Hollandse stranden. Niet nu Rutte en Willem & Maxi in Sotsji net zo’n goeie band hebben opgebouwd met de grote boze Poetin. U wilt toch zeker ook gewoon blijven leven? Laten wij ons maar beperken tot het sturen van een paar van onze speelgoedsoldaatjes en -vliegtuigjes naar de Malinese woestijn. Daar doet een blind paard geen schade. En als we geluk hebben blijven ons dan de Russische kernbommen bespaard.

En o ja, kan iemand in godsnaam die Van Baalen met duct-tape omwikkelen en in een donker hok stoppen?

3 gedachten over “Oorlog op de Krim, Nederland let op uw saeck!”

  1. Is Van Baalen niet zo’n bekende krijsende personage van de serie Southpark?

  2. Precies nexus, dat is ‘m. Soms zie je hem ook in strips opduiken. De man met het vingertje. Maar altijd gluiperig min of meer op de achtergrond.

Reacties zijn gesloten.