Onze eigen Taliban: Kerk in Siddeburen weigert vrouw op kansel

De hervormde kerk in Siddeburen (Groningen) heeft geweigerd een vrouwelijke predikante toe te laten op de preekstoel. Dat maakte de kerk, die is aangesloten bij de Protestantse Kerk Nederland (PKN), vrijdag bekend. De hervormde kerk vindt prediking door een vrouw on-Bijbels.

En dan wordt er op moslims zo gespuugd, dat ze vrouwen achter zouden stellen en onderdrukken? Zou eerst maar eens een beetje rond kijken in Nederland. Zijn hele geloofsgemeenschappen die dat ook doen en waar we nog nooit over gehoord hebben dat ze een achterlijke ideologie aanhangen. Want daar zijn we aan gewend.
😥
Vrouwen achterstellen is gewoon altijd achterlijk, bij elke religie, elk geloof of ideologie!

31 gedachten over “Onze eigen Taliban: Kerk in Siddeburen weigert vrouw op kansel”

 1. De meeste voorgangers in de Hervormde Kerk zijn voorgangsters, al jaren eigenlijk. Dat dit nog niet tot Siddeburen is doorgedrongen of niet geaccepteerd wordt is volgens de gedachte van soevereiniteit in eigen kring verder hun zaak – het verbaast mij vooral dat zo’n breuk met de vrijzinnigen pas nu naar buiten breekt.
  Ik heb toch even op de kaart moeten kijken waar het precies ligt – buiten de bijbelgordel zou ik denken maar men weet nooit. Misschien waart daar nu juist nog de geest van Hendrik de Cock rond.

 2. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  buiten de bijbelgordel zou ik denken maar men weet nooit.

  Arnold, Noord-Groningen heeft van oudsher een fanatiek gristenfundamentalistische bijbelgordel hoor, vooral in de dorpen: van Uithuizermeeden, Kantens, Loppersum, Leens, Schildwolde tot aan Sidderburen. Veelal Gristelijk-gereformeerd, ik kan het weten want ben er opgegroeid jaren 50. Nergens werd daar gefietst, gezwommen of gehengeld op zondag. En ik weet nog dat het hele dorp Bedum in opschudding was toen er voor het eerst een neger werd gezien……

 3. Vrouwen achterstellen is gewoon altijd achterlijk, bij elke religie, elk geloof of ideologie!

  Is geen kwestie van “achterstellen” maar heeft een “beschermend” doel.
  Dat zie je ook aan de reactie van die Tillema.
  Hij zegt dat volgens de Bijbel een vrouw dat zware werk van predikant niet kán.
  En zo iemand moet je tegen zichzelf in bescherming nemen.

 4. #3 Henk, ik weet gelukkig dat je dit ironisch bedoelt. 🙂
  Volgens dat soort mensen zou ik hier vast ook niet mogen schrijven, mij uitsluitend moeten wijden aan het huishouden en het dienen van een man en lekker veel kinderen zou toch mijn levensvervulling moeten zijn. Try me! 😈 😀

 5. Klaas Schreef:

  #2 Een beetje Turkije of Marokko anno 2011 dus.

  @Klaas, ligt volgens jou Siddeburen in Marokko of Turkije?
  Iets te vroeg aan de pils begonnen?

 6. Zo tolerant tegenover andersdenkenden zolang het maar moslims zijn, zo intolerant tegen gristenen. Waar komt dat toch vandaan, neiging totr zelfdestructie?
  Om Friesland uit de jaren 50 als maat te nemen, en hierop je oordeel in 2011 te baseren.
  Ik las laatst dat homo’s het meest tolerant benaderd worden in Christelijke omgevingen. Zou me niks verbasen als dit ook geldt voor jouw Groningse dorpen: van Uithuizermeeden, Kantens, Loppersum, Leens, Schildwolde tot aan Sidderburen.

 7. Klaas Schreef:

  Zo tolerant tegenover andersdenkenden zolang het maar moslims zijn, zo intolerant tegen gristenen. Waar komt dat toch vandaan, neiging tot zelfdestructie?

  Uit de dikke duim van rechts. Ik zou bv niet 1 politieke partij weten die alles goed vindt zolang het maar over moslims gaat of de door rechts zo graag geciteerde “weg met ons”-mentaliteit belijdt.

 8. Klaas Schreef:

  Zo tolerant tegenover andersdenkenden zolang het maar moslims zijn, zo intolerant tegen gristenen.

  Voor mij is het hypocrisie aan de kaak stellen. Als het christenen zijn is het oke omdat we dat gewend zijn.Als het moslims zijn, is het belachelijk, achterlijk etc.
  Iedereen die dit doet is voor belachelijk, achterlijk etc, ongeachte geloof, religie of ideologie. Ik discrimineer daar niet in. Ik niet.

 9. Klaas Schreef:

  Zo tolerant tegenover andersdenkenden zolang het maar moslims zijn, zo intolerant tegen gristenen. Waar komt dat toch vandaan, neiging totr zelfdestructie?
  Om Friesland uit de jaren 50 als maat te nemen, en hierop je oordeel in 2011 te baseren.
  Ik las laatst dat homo’s het meest tolerant benaderd worden in Christelijke omgevingen. Zou me niks verbasen als dit ook geldt voor jouw Groningse dorpen: van Uithuizermeeden, Kantens, Loppersum, Leens, Schildwolde tot aan Sidderburen.

  Friesland? Je, kan niet lezen zeker? Ik schreef in 2 dat die dorpen in Noord-Groningen liggen.

  Oordeel? Intolerant naar gristenen? Zelfdestructie? Je lijkt Breivik wel.

 10. Sterke arfgument Abdul, het moest inderdaad Grongingen zijn. Wat heeft Breivik hier nou weer mee te maken? Leer je zeker in je haatpaleis om elke opmerking die niet in jouw wereldbeeld past met een schekdreactie te beantwoorden. Volgens mij ben je een intolerant mannetje.

 11. Klaas Schreef:

  Sterke arfgument Abdul, het moest inderdaad Grongingen zijn. Wat heeft Breivik hier nou weer mee te maken? Leer je zeker in je haatpaleis om elke opmerking die niet in jouw wereldbeeld past met een schekdreactie te beantwoorden. Volgens mij ben je een intolerant mannetje.

  Het praat als Breivik , schrijft als Breivik , denkt als Breivik , een lakei uit het haatpaleis van Wilders : Klaas

 12. Klaas Schreef:

  Leer je zeker in je haatpaleis om elke opmerking die niet in jouw wereldbeeld past met een schekdreactie te beantwoorden. Volgens mij ben je een intolerant mannetje.

  Och gut, lastig hè Klaas, méningsuiting van anders denkenden dan jij? Let wat op je woorden of je wordt verwijderd, zie regels. Trouwens behoorlijk masochisties van je om hier te komen trollen waar je psychies zoveel tikken op je opgeblazen bruine egomassa kunt krijgen als je hebben wilt.

 13. Dat ene kerkje in Sidderburen is niet de norm. In de PKN is 20% van de dominees vrouw en dit percentage strijgt elk jaar.
  Hoeveel vrouwelijke Imams zijn er eigenlijk?

 14. 16 klaas:

  [Hoeveel vrouwelijke Imams zijn er eigenlijk?

  hoeveel vrouwelijke volgsters van jouw blonde lijder zitten er in de tweede kamer?
  ik dacht alleen bloemetje-24-uurs-luier-agema?

 15. @17 Geen idee, ik heb niks met de PVV.
  Mijn vraag was eigenlijk hoeveel vrouwelijke Imams er zijn, begin maar eens bij Nederland. We hebben het toch over achtelijke geloofsgemeenschappen in Nederland?

 16. @20: Maar niet als voorwaardige imam. Vrouwen mogen niet voorgaan in het gebed. Hebben de christenen toch een ongelofelijke inhaalslag gemaakt in 90 jaar tijd.

 17. 18: JvdH:

  [Nee Lilian Helder ook. Maar dat is OFF TOPIC.]

  Snap oprecht niet wat je bedoelt met OT ?

  Keira heeft het in haar inleiding over:

  [Vrouwen achterstellen is gewoon altijd achterlijk, bij elke religie, elk geloof of ideologie!]

 18. 25: JvdH:

  […]

  Welles! 🙂

  ( als je wil haal deze opmerkingen – ook 17-maar weg is goed zo)

 19. Klaas Schreef:

  . Hebben de christenen toch een ongelofelijke inhaalslag gemaakt in 90 jaar tijd.

  Inhaalslag?? 😆 http://www.trouw.nl/tr/nl/4556/Onderwijs/article/detail/2849431/2011/08/15/Christelijke-schoolbesturen-Geef-jongens-en-meisjes-apart-les.dhtml
  Jongens & meisjes weer apart zetten op school. En als het aan de PVV ligt liefst op blanke scholen. Apartheid is weer helemaal terug. Als het aan de achterlijke gristenfundi’s uit de grauwe polders ligt, krijgen we weer benen knopen aan de gulp en moeten de jonge jufftrouwen weer een corset.

 20. 28: Abdul :

  [Jongens & meisjes weer apart zetten op school. ]

  en de redenering is helemaal bizar quoot Trouw:

  [Volgens Kuiper is zo’n scheiding een probaat middel tegen de achterstand van jongens in het onderwijs.]

  Kan het zijn dat meisjes gewoon beter leren?

 21. @28
  De cirkel is rond.
  Zie ook het genie Amanda Kluveld die uit naam van de Verlichting moslims bestrijdt en tenslotte bij hun Grootste Vijand belandt: de SGP.
  En dan nu de coëducatie afschaffen?

 22. @28: Leuk artikel. Kan inderdaad soms best een oplossing zijn.
  Ik ben ervan overtuigd dat het voorstel niet is ingegeven vanuit een ideologie waarin het ongewenst is dat mannen en vrouwen met elkaar omgaan. Als je dat denkt dan zijn de ontwikkelingen in de PKN de afgelopen 6 decennia volledig langs je heen gegaan.
  Over meisjes die beter zouden leren dan jongens: op die leeftijd misschien wel, ga op universiteiten kijken en het verschil is weg.

Reacties zijn gesloten.