Ontkenners-gate: geheime anti-klimaatstukken op straat

Het Heartland-instituut, een conservatieve Amerikaanse denktank die voornamelijk bekend staat om hun luxe congressen in dure New Yorkse hotels, waarna de deelnemers na afloop eendrachtig verklaren dat opwarming van de aarde nog alleszins ter discussie staat, bleek een heuse mol in hun gelederen te hebben, die een aantal belangrijke interne stukken naar het blog DeSmogBlog stuurde.

Natuurlijk verklaarde Heartland meteen dat minstens één van die stukken vals is en dreigde iedereen voor de rechter te slepen die de stukken zou publiceren of er iets over zou schrijven (nee, we hebben nog geen dwangbevel ontvangen) – een nogal andere houding dan tijdens het Climategate-gebeuren toen ze juist van iedereen het luidst riepen om meer openheid.

Dat Heartland geld ontvangt van bepaalde belangengroeperingen en beschikbaar stelt aan wie het hardst kan schreeuwen dat het IPCC alleen maar uit leugenaars en zakkenvullers bestaat, was op zich al bekend, maar het is best aardig om het een en ander nu zwart op wit te zien, onder andere hoe men plannen had om door middel van studiepakketten zoveel mogelijk twijfel te zaaien op scholen en universiteiten en hoe men specifieke pro-klimaatwetenschappers wilde ondergraven die in conservatieve kringen steeds meer serieus worden genomen.

Een aantal thans bekende sponsors (o.a. Microsoft en farmagigant GlaxoSmithKline) heeft inmiddels verklaard het absoluut niet eens te zijn met de mening van Heartland over het klimaat en/of (zoals Diageo, de maker van Smirnoff, Johnnie Walker en Baileys) hun bijdrage aan Heartland te zullen heroverwegen en/of dat hun geld in ieder geval nooit bestemd was voor anti-klimaatcapriolen, maar voor andere Heartland-activiteiten. Ook diverse personen die op de loonlijst van Heartland blijken te staan zijn niet echt blij en ontkennen dat ze ooit geld hebben ontvangen of zeggen dat het geld “voor een speciaal project” is bedoeld.

Zowel Heartland als een aantal geldontvangers kunnen trouwens een bezoekje van de belastingdienst verwachten. Heartland mag als “non-profit organisatie” zonder speciale toestemming geen geld aan buitenlandse organisaties geven (wat dus wel is gebeurd) en minstens één ontvanger heeft zijn Heartland-pecunia niet geheel correct opgegeven.

Aardig detail is dat ExxonMobile (een van de grootste financiers van het anti-klimaatkamp) al in 2008 de samenwerking met Heartland heeft opgezegd omdat ze niet meer met hen geassocieerd wilden worden. Dat hadden misschien wat meer bedrijven moeten doen… 😛

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op, hier een aantal links, maar er volgen ongetwijfeld meer:
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=leaked-conservative-group
http://www.skepticalscience.com/denialgate-heartland.html
http://www.huffingtonpost.com/brendan-demelle/heartland-institute-expos_b_1277374.html
http://www.vwkweb.nl/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=5001&Itemid=26
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-17048991
http://www.guardian.co.uk/environment/2012/feb/15/climate-sceptics-pai-heartland-institute
http://ejo-twitter.blogspot.com/2012/02/climate-deniers-gate-koch-industries.html
http://www.nrc.nl/klimaat/2012/02/16/en-nu-is-het-heartland-aan-de-beurt/
http://deepclimate.org/2012/02/14/heartland-insider-releases-budget-and-strategy-documents/

25 gedachten over “Ontkenners-gate: geheime anti-klimaatstukken op straat”

 1. De mainstream NL-talige media beginnen eindelijk door te krijgen dat er iets is gebeurd… na NRC (staat al bij de links, hoewel nét 2 uur oud) nu ook Trouw en De Morgen:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3184247/2012/02/16/Gelekte-documenten-tonen-hoe-denktank-klimaatwetenschap-ondermijnt.dhtml

  http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/1395640/2012/02/16/Belangrijke-wetenschappers-betaald-voor-ontkenning-klimaatverandering.dhtml

  Bij de “indirecte ontvangers” van Heartland-geld vinden we trouwens ook grafiekengoochelaar Hans Labohm die regelmatig stukjes voor DDS schrijft, dus Telegraaf en Elsevier zullen voorlopig wel even stil blijven of alleen roepen dat Heartland roept dat de stukken vals zijn en de zaak daarmee als afgedaan beschouwen.

  New York Times (na bestudering door hun eigen advocaten): “Documenten zijn NIET vals” http://www.nytimes.com/2012/02/16/science/earth/in-heartland-institute-leak-a-plan-to-discredit-climate-teaching.html

  Prof. dr. mr. ir. Richard de Mos (PVV) was nog niet beschikbaar voor commentaar.

  .
  P.S. Twitterzoeken kun je o.a. op #deniergate en #denialgate

 2. @1, Prof. dr. mr. ir. Richard de Mos (PVV) heeft het te druk met het voorliegen van o.a. kinderen.

  OT:
  Bij mij ook enige verbazing dat dit nieuws nu pas in de NL-media verschijnt. Sappige stukken tekst! Zal mij benieuwen wat de evt. reactie is in NL. Dit valt gewoon niet meer te ontkennen. althans…voor de meeste mensen dan. Niet dat smaldeel wat niet zelfstandig kan nadenken.

 3. @2 Nou ontkennen kan altijd, er zijn mensen die gewoon alles ontkennen. Maar dat ze hiermee een stuk ongeloofwaardiger worden is dan wel weer heel leuk!

  En ben het met je verbazing eens dat het nu pas boven water komt.

 4. Ow en prof.dr. mr. ir. De Mos zit nu bij de GBL én Bosma en zit met vuistjes gebald *is niet, is niet, is niet* te zeggen. GBL en Bosma overwegen toch die jongens te laten komen die je een jasje met mouwtjes op de rug kunnen aanmeten.

 5. @2 Ook het AD en DeWereldMorgen zijn er nu bijgesprongen, maar in NL (als een van de zeer weinige landen) is de pers erg lang aan het Climategate-verhaal blijven hangen, dus misschien hebben ze nog kouwe voeten, ook al hebben alle belangrijke Amerikaanse en Britse nieuwssites er inmiddels melding van gemaakt.

  En tja, het was pas (eer)gisteren wereldnieuws, dus dat kan in NL even duren he? 😛 (Henry Kissinger zei ooit: “Als de wereld vergaat, vlucht ik naar Nederland, want daar gebeurt alles 50 jaar later.”)

  http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/02/16/gelekte-documenten-tonen-oliegiften-aan-klimaatontkenners
  http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3184501/2012/02/16/Wetenschappers-betaald-voor-ontkennen-klimaatverandering.dhtml

  Oja, Hans Labohm (nota bene een van de mensen die via-via geld van Heartland zou hebben gekregen) meldt nu op DDS dat het allemaal hééééél anders zit. Tjee, wie had dat nou kunnen denken? 😉

 6. Ik kende ‘m als van Kissinger. Was er overigens niet bij toen hij het zei. 😉

  (Altijd lastig met quotes, ik zie ‘m nu inderdaad ook van Goethe en met 10 jaar ipv. 50. :P)

 7. @5 , hoewel ik liever niet naar DDS ga, zou ik een linkje over die Hans labohm waarderen. Trap ik vast mijn proxy aan.

 8. Om even erbij te onthouden: het document (dus niet insinueren dat het om meerdere documenten of zelfs allemaal zou gaan, Hansie-boy!) waarvan de echtheid door Heartland wordt bestreden, is een van de minder belastende stukken, waarvan de cijfers die via andere bronnen konden worden gecheckt allemaal kloppen en waarvan de advocaten van de New York Times zeggen dat het wél echt is.

  Hoewel, dat is een linksige krant, dus die advocaten zijn vast allemaal jokkebrokken. 😛

  Heartland is er overigens nog niet helemaal uit wat er precies gebeurd is… de documenten zijn gelekt door een sponsor, nee, door een medewerker, nee, ze zijn per ongeluk naar iemand gestuurd, nee, ze zijn expres verstuurd in opdracht van iemand die deed of hij een medewerker was, nee, ze zijn gestolen, één document is een vals, nee, eentje is vals en een aantal andere zijn aangepast, het was een testmail, het was een testmail met voorlopige gegevens, nee, met bewust onjuiste gegevens EN WE SLEPEN IEDEREEN VOOR DE RECHTER!!!!1!11

  Ja, wat is het nou? :mrgreen:

  (N.B. Heartland zou heel eenvoudig kunnen bewijzen dat er met 1 of meerdere documenten is geknoeid door de oorspronkelijke mail waar alle betreffende documenten aanhangen vrij te geven – maar daar zijn ze dus niet toe bereid.)

 9. 12…door een medewerker..

  Da’s ja, zó…PVV-achtig.

  Een beetje offtopic, maar: ooit opgevallen dat, -o.a.-, Prof. dr. mr. ir. Richard de Mos het e.e.a., in ‘de Pers’ (Hoi sjim van bemmel) weet af te schuiven op stagelopers etc.? Daar doet een reportage, via Pownogwat, niets aan af. Zelfs geen stromende kraan, of -juist- een lege & openstaande koelkast.

  Neem, bijvoorbeeld, die Matthijs Jansen. Polinco is een lachertje (“straf” ontvangen..lol), wanneer je enige invloed hebt (gehad?) op het, met varkensbloed, besmeuren van een moskee. MJ is het schandknaapje van Ton van Kesteren, maar dat overigens volledig terzijde. kortsluiting.blogspot.com/2010/02/matthijs-jansen-de-liegende.htm

  Liegen komt wel degelijk váák voor, in het vocabulaïre van menig PVV-erwt, zelfs vandaag nog – meerdere malen. De bullshit, welke menig van hen, vervolgens propaGEEEERT, is easy debunking.

  Overigens: ik zelf, persoonlijk dus, heb NIETS te maken met bovenstaande URL. Da’s Scroogle…oh.

 10. @13 De laatste versie van Heartland is inderdaad dat het om een medewerker ging die op verzoek van iemand die zich voordeed als een lid van de directie de mail + alle aanhangsels naar een nieuw email-adres had gestuurd.

  Nu zou het heel slordig van die medewerker zijn geweest als hij/zij dat niet even had geverifiëerd, MAARR… hoe wist die persoon die zich voordeed als directielid dat er überhaupt iets te sturen was? Dan moet er dus nog steeds eerst iemand iets hebben gelekt. 😛

  “Kun jij me de bijlage met de geheime plannen van Krapuul voor 2012 nog een keer mailen, maar dan naar mijn nieuwe adres? Da’s antihoofddoek@pvv.nl.”
  “Kun je dit even via een bij mij bekend mailadres + IP bevestigen en hoezo, zijn er geheime plannen dan?”

 11. Overzicht van groot aantal Denialgate-artikelen, samengesteld door Peter Sinclair (de man van de “Climate Denial Crock of the Week“-filmpjes, zeer informatief, dus kijken!)

  http://climatecrocks.com/2012/02/16/denialgate-get-it-all-here

  en:

  Heartland stuurt bedelmails naar donateurs, ze zijn door het gebeurde namelijk heel zielig en hebben extra geld nodig voor juridische kosten, want het is allemaal de schuld van linkse aktivisten en van de media!

  http://motherjones.com/blue-marble/2012/02/heartland-institute-documents-climate

 12. De quote dat je, als de wereld vergaat naar Nederland moet vluchten, omdat immers alles daar 50 jaar later gebeurt, is, dacht ik, van Heinrich Heine. Goethe maakte dergelijke grappen niet. Heine kon het niet laten.
  darkSkywise heeft in elk geval er goed aan gedaan, om die 50-jaar achterstand op het punt van de klimaat-ontkenning eens flink te reduceren 😀

 13. #9
  “Nou, voor deze keer dan… proxy klaar?”
  Je bent duidelijk een “ervaren” dagelijkse standaard bezoeker die via een omweg die site moet bezoeken.

  Ik begrijp overigens niet wat die gasten beweegt om de klimaatsverandering te ontkennen. Wat levert het hen op?
  Ik kan me nog goed herinneren dat de verschillende milieuorganisaties ook voortdurend te kakken werden gezet door mensen die beweerden dat de aarde helemaal niet vervuld werd menselijk handelen maar door gewone zaken als vulkanen en zonnewind e.d. Slechts 3% van de vervuiling zou te maken hebben met menselijk handelen, dus niks om je zorgen over te maken. Die 3% klopt. Maar om dan te beweren dat je er dus dan geen last van hebt slaat als een tang op een varken. Er werd beweert dat door die “onzin”van de milieubeweging auto’s bijvoorbeeld veel duurder zouden worden omdat er immers onnodig apparatuur ontwikkeld moest worden om de niet bestaande vervuiling tegen te gaan. (Nou ja, “niet bestaand”…., in ieder geval maar een heel klein beetje)
  In werkelijkheid is precies het tegenovergestelde gebeurd. De auto’s zelf werden niet alleen aanmerkelijk goedkoper, maar ook het brandstofverbruik daalde flink.
  (En mede daardoor werden paradoxaal genoeg de milieuorganisaties medeverantwoordelijk voor de vervuiling zoals we nu hebben omdat er immers voor meer mensen auto’s ter beschikking zijn die langer/vaker gebruikt kunnen worden, omdat weliswaar de brandstof prijs gestegen is, maar doordat je er minder van nodig hebt meer gebruik kunt maken van je auto dan vroeger voor dezelfde prijs.)
  Ik kan me overigens ook nog herinneren dat er ooit in de krant stond dat er door de vergaande isolering van de woningen de gasprijs omhoog moest omdat er minder werd afgenomen dan was begroot.

 14. #18
  Lijkt me inderdaad een goed plan van Atsema.
  Want laten we niet vergeten dat door de opwarming van de aarde (die dus niet bestaat volgens sommige wetenschappers) we minder stookkosten hebben. (En dat is verdomme nog waar ook! We gebruiken aanmerkelijk minder energie om ons huis te verwarmen. Sterker nog, een deel van ons verbruik gaat op aan zaken om ons huis juist koeler te maken. En we sluiten ’s zomers deuren en ramen en doen de gordijnen dicht om het binnen tenminste een beetje koel te houden, omdat het buiten veel te warm is. )

  Dat verhaal over dat krantenartikel is overigens waar. Er is ook tegen gedemonstreerd. Ik meen dat het toen de eerste keer was dat ik de SP, toen nog een zeer jonge partij in actie zag, samen met CPN en PvdA.

 15. Maar toch wel triest ergens… vooral in NL en de UK stonden de kranten pakweg een jaar bol van het Climategate-gebeuren, terwijl al vrijwel meteen (onderzoek door Associated Press) bekend was dat er niets aan de hand was (wat door 8 daaropvolgende onderzoeken door rechters en wetenschappers werd bevestigd) en nu blijkt de organisatie die toen het hardst om openheid schreeuwde zelf een flinke lading boter op hun hoofd te hebben…

  *doet Google Nieuws Zoeken op “Heartland”, gesorteerd op datum*

  ….vijf vermeldingen in Nederland (waaronder wij) en twee in België. 😐 *voelt traantje opkomen*

 16. …of desnoods Hans Labohm die zijn eigen naam nog wel eens wil Googelen als hij mogelijk ergens genoemd wordt en bij een tekort aan andere mogelijkheden dan maar hier op Krapuul een potje komt sputteren (zoals Fleur Agema ooit op Stormfront)…

  Wèèèèèèèèèèèèèèèh!!!!

 17. 1 nieuwe melder in de NL media: een heel netjes stukje in het Reformatorisch Dagblad:

  Duidelijk is dat Heartland Institute het in twijfel trekken van de bestaande klimaatwetenschap als kerntaak heeft. Het instituut sponsort onder meer lesmateriaal dat de klimaatverandering in twijfel moet trekken. Voor 2012 zou Heartland Institute daarvoor 100.000 dollar reserveren.

  Ook zou elk jaar 300.000 dollar worden uitgetrokken voor deskundigen die de bevindingen van VN-klimaatpanel IPCC in twijfel moeten trekken. Beïnvloeding van de media heeft topprioriteit.

  meer: http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/co2_debat_vervuild_met_oliegeld_1_623747

  Het viel me nog mee dat een “Googlefight” tussen Climategate en Deniergate (is tenslotte pas 4 dagen oud) voor de laatste meer oplevert dan een flinterdun streepje; kennelijk besteden ze er in het buitenland HEEL VEEL meer aandacht aan:

  en:

  Open brief wetenschappers aan Heartland: “Jullie stonden vooraan bij het uit zijn verband trekken van de Climategate-mails en leugens verspreiden over wetenschappers die ze verstuurd hadden. Wordt het niet eens tijd dat jullie ophouden de discussie te vergiftigen en vanaf nu wat meer constuctief te werk gaan?”

  http://image.guardian.co.uk/sys-files/Guardian/documents/2012/02/17/heartland.pdf (kort pdf’je dus geen “pdf-alert”)

 18. Volgens Heartland zijn er nu vijf juridische “Ophouden en Nooit Meer Doen”-brieven/mails de deur uitgegaan: naar Brendan de Melle van DeSmogBlog (waar alles begon), Brad Johnson van ThinkProgress, Arianna Huffington van The Huffington Post (alsof die daarvan onder de indruk is), John H. Harris van Politico en Greg Laden van ScienceBlogs.

  Ook dat klopt weer niet, want er is minstens één blog (nee, niet Krapuul) waar ze ook al zo’n mail hebben ontvangen.

  Volgens Greg Laden ziet de mail eruit “alsof hij door een of andere gek geworden klimaatontkenner is geschreven en zou geen enkele advocaat zó incompetent kunnen zijn. Bovendien heeft Heartland niet het recht om te eisen dat een document offline wordt gehaald waarvan ze beweren dat het niet van hen afkomstig is.”

  De New York Times schijnt overigens al op het spoor te zijn van de grootste nog onbekende financier die sinds 2007 13,7 miljoen dollar heeft bijgedragen.

  http://www.crikey.com.au/2012/02/20/heartland-launches-legal-action-against-climate-change-bloggers-journos/

  Op Googlefight loopt Deniergate iets in op Climategate, de stand is nu 298.000 tegen 9.860. 😉

Reacties zijn gesloten.