Onderdrukking.Wie heeft er geen last van?

ezelAfgelopen week, 20 juli, verscheen een bericht in sommige Nederlandse media dat de diplomatieke dienst van de Europese Unie, EDEO, drie miljoen euro zou uitgeven aan nieuw servies en bestek. Het bericht was overgenomen van de Britse krant The Daily Telegraph, waarin op 17 juli werd beweerd dat de borden met bladgoud waren versierd. In Nederland werd dagen later het bericht braaf overgetypt door Veronica-dochter ANP en natuurlijk klakkeloos overgenomen door Telegraaf, GeenStijl, Powned, RTL, AD en The Post Online en later ook andere mainstream media. De ophef op sociale media was niet minder groot. Iedereen sprak er schande van, de webfora stroomden vol met verontwaardigde burgers. De PVV in het Europarlement stelde er de nodige vragen over. Het zoveelste bewijs was geleverd dat de EU niet deugde en ‘ons geld’ verkwanselde aan nutteloze bestedingen.

Screen Shot 2015-07-28 at 07.30.07Als klap op de vuurpijl reageerde de Europese commissie verontwaardigd op de vragen van de PVV bij monde van Vicky Maeijer, Europarlementariër na een glansvolle carrière als beleidsmedewerker en statenlid in Zuid-Holland. Mevrouw Maeijer had Federica Mogherini, Hoge Vertegenwoordiger van de EU buitenlanddienst (EEAS), gevraagd of IKEA-servies niet goed genoeg was en haar voorgesteld zulke bestedingen (“fratsen”) uit haar eigen maandsalaris te betalen. Martin Schulz, voorzitter van het Europarlement vond de vragen onfatsoenlijk en nodeloos beledigend en weigerde de vragen in behandeling te nemen. De regels van het Europarlement zijn duidelijk. Beledigende taal wordt niet geaccepteerd en Maeijer werd gevraagd de vragen aan te passen. Zij zag hierin een kwalijke poging tot censuur. Nog meer ophef dus.

Dat was voor het Nederlandse publiek de druppel die de Brusselse emmer deed overlopen. Er wordt de laatste flink jaren stemming gemaakt tegen de EU, dat volgens een steeds groter deel van de Nederlanders wordt gezien als voortzetting van het Derde Rijk en de Sovjet Unie tegelijk. Zolang de EU ‘ons’ geld geeft is er niks aan de hand, maar wanneer de balans naar de andere kant doorslaat hebben we een probleem. Dan heet de EU een dictatuur die ons wil knechten en alles van ons wil afpakken en ons land overspoelt met ongewenste negers, arabieren en moslims of een combinatie daarvan. Het bericht over het tafelzilver van de diplomatieke dienst van de EU kwam dan ook als een geschenk uit de hemel. Op Powned werd Mogherini een “decadente dief” en leidster van “het obscene parasietengilde” genoemd.

Maar op 18 juli had de EDEO al een reactie gegeven op het artikel in The Daily Telegraph waaruit bleek dat het verhaal van 3 miljoen voor nieuw servies met bladgoud volstrekt verzonnen was. De EU heeft een bedrag van tot 3 miljoen gereserveerd om in de komende vier jaar het servies en bestek van de 140 diplomatieke diensten wereldwijd te vervangen indien dit beschadigd is. Men verwacht niet dat het bedrag ook wordt uitgegeven. Het gaat dus helemaal niet om 3 miljoen voor nieuw kristal, zilver en porcelein met bladgoud. Maar om de hooivorkenbrigade, die op zoek is naar ‘de waarheid’ en personen die schuldig zijn aan hun leed, hun plezier niet te ontnemen voelt geen enkele Nederlandse krant of medium zich geroepen om het bericht te corrigeren laat staan te rectificeren. Beleving, daar gaat het tenslotte om. Desnoods ten koste van de waarheid.

1 gedachte over “Onderdrukking.Wie heeft er geen last van?”

  1. Pingback: Onderdrukking. Wie heeft er geen last van? | wltrrr

Reacties zijn gesloten.