Onconventionele tactiek zinnig voor Nederland in match tegen Letland

Voetbalsupporters zien zwarte wolken opdoemen voor het Nederlands elftal. Het team heeft vier van zijn laatste vijf wedstrijden verloren. Verbetering moet ras komen voor nummer drie van het afgelopen wereldkampioenschap, anders loopt men kans het komende Europees kampioenschap te missen. Winst tegen Letland is hoognodig. Bondscoach Guus gaat naar huus bij een slecht resultaat.
In deze crisissituatie lijkt alle hulp welkom. Hoewel Krapuul-scribenten zelden voetbal als onderwerp nemen, wil ik in deze een uitzondering maken. Tenslotte veren we op deze website op als we het woord crisis vernemen. Misschien is crisisspecialisten te veel gezegd, maar bij haast iedere serieuze crisis geeft Krapuul onderbouwde meningen.

Opportunistisch voetbal
Volgens de algemene opinie behoort Letland tot de zwakkere voetbalnaties. Maar dat betekent niet dat winnen van de Letten eenvoudig is. Ieder team kan alle spelers als een levende muur voor zijn goal posteren. Probeer er dan met goed voetbal maar eens doorheen te breken. Dat lukt zelfs de beste ploegen in vorm maar moeizaam. Maar als het goedschiks niet lukt, dan is wat anders nodig. ‘Goed voetbal’ is hier het cruciale begrip. Guus moet afstappen van het idee om met goed, geacheveerd voetbal te winnen. Opportunisme is nu opportuun.

Opportunisme is niet hetzelfde als dom. Die betekenis heeft het wellicht de laatste jaren mede gekregen door het optreden van Geert Wilders, ten onrechte. Opportunistisch wil zeggen kansen scheppen op een bepaald moment zonder je te bekommeren over de gevolgen op de lange termijn. Als steeds een opportunistische tactiek zou worden gehanteerd, gaat dat ten koste van goed voetbal en dan kun je het schudden tegen kwalitatief hoogwaardige tegenstanders. Tegen Letland evenwel volstaat technisch minder onderlegd spel.

Opportunistisch dom voetballen gebeurde echter regelmatig in de laatste minuten van de met 2-0 verloren kwalificatiewedstrijd tegen IJsland door de bal blind naar voren te trappen. Begrijpelijke wanhoop, maar zinloos. Verdedigers zijn volop in het voordeel wanneer de bal van veraf aankomt. Wegkoppen is veel gemakkelijker dan de bal doorspelen of controleren. Doordacht opportunisme is daarentegen gewenst.

Corners
In een situatie waarin kansen door uitgekiend positiespel ontbreken, nemen de mogelijkheden op een doelpunt toe wanneer een bal vanaf de flanken aanzeilt. Dan hebben aanvallers en verdedigers een evenredige kans om de bal de gewenste richting op te krijgen. De bal van de flank bij uitstek is de hoekschop. Daarom moet het Nederlandse team corners proberen te forceren. Tegen IJsland kreeg Nederland er in de hele wedstrijd vijf. Dat moeten er veel meer worden, minstens twintig per helft.

Voor succes bij corners hebben we een Graziano Pellè nodig. Probleem bij ex-Feyenoorder Pellè zelf is zijn Italiaanse nationaliteit. Als vervanger kunnen we denken aan Michiel Kramer van ADO Den Haag. Kan hij dan het internationale niveau aan? Nou, de voetballers van Letland hebben evenmin een hoog internationaal niveau, maar Kramer meet bijna twee meter en heeft een onverwacht behoorlijke techniek voor zijn postuur. En als topscorer in de Eredivisie bewijst hij dat hij een neusje voor de goal heeft.

Kramer kan het bij hoekschoppen niet in zijn eentje doen. Middenvelders komen in aanmerking als hulptroepen. Te denken valt aan Feyenoorder Lex Immers. Als voetballer kan hij natuurlijk niet in de schaduw staan van kabouter Wesley Sneijder. Al was het maar omdat Immers meer dan een kop groter is dan de speler van Galatasaray. Ook krachtmens Leroy Fer verdient een basisplaats. Hij speelt weliswaar bij de Engelse laagvlieger Queens Park Rangers, maar Louis van Gaal gebruikte hem tijdens het WK als pinchhitter vanwege zijn kopkracht. Precies wat Oranje nodig heeft.

Ego’s
Voor bondscoach Hiddink spelen uiteraard meer overwegingen mee dan de tactiek alleen. Hij heeft te maken met grote ego’s. Het passeren van internationaal vermaarde grootverdieners als Robin van Persie en Wesley Sneijder ten faveure van eerder genoemde relatief matige spelers is ondenkbaar. Maar misschien zet dit verhaal de coach op het spoor van een andere doordachte, onconventionele en opportunistische variant.

1 gedachte over “Onconventionele tactiek zinnig voor Nederland in match tegen Letland”

  1. Pingback: Standaardsituatie beslissend op WK voetbal | Krapuul

Reacties zijn gesloten.