Onbemand maakt onoverwinnelijk

Een drone die een landingsoefening doet op een vliegdekschip. Want de Verenigde Staten van Amerika willen wereldwijd kunnen rondzoemen met hun drones, zonder toestemming te hoeven vragen. Zonder toestemming voor het gebruik van ’s lands vliegveld.

Het beeld van de Cylons doemt op. Maar dan zonder Cylons. Lege, koude, kille drones uit de Verenigde Staten zoemen wereldwijd rond. Met of zonder wapens. Zonder toestemming in je luchtruim om iets te bespioneren. Om iets kapot te schieten. De schutter zit ergens in een bunker. Ver weg. Onpersoonlijk. Alsof het maar een spelletje is.

Kennelijk is men nog niet zover dat er onbemande vliegdekschepen kunnen rondvaren met drones. En dat de mijnheer die op de knopjes drukt, ergens ver weg in een bunker, vervangen is door een autonoom beslissingsbot: een Cylon, gemaakt ergens in een volledig gerobotiseerde fabriek.

Er zijn steeds minder mensen nodig om macht te kunnen verkrijgen. En op een goede dag zal er een kleine elite zijn die volledig controle heeft. De dictatuur van een militaire techniek, waar geen mens meer aan te pas komt, nadert. En die drones, dat is nog maar het begin.

Misschien is dit een aluhoedjesverhaal en heb ik last van paranoia. Maar als je macht naar je kan toetrekken, geweld kan gebruiken, zonder mensen hoeven in te zetten: dat is toch de natte droom van iedere wereldleider?

3 gedachten over “Onbemand maakt onoverwinnelijk”

  1. Je zou bijna geneigd zijn te denken, dat het plaatsen v/e reactie compleet zìnloos is, maar enfin:
    Iedere drone, die zonder toestemming een bepaald luchtruim in vliegt en waar niet mee gecommuniceerd kan worden, dient gewoon accuut ùit de lucht geschoten te worden. Waar dan ook en door wie dan ook. De US heeft niet het universeel ultiem recht om te doen wat ie wil!

  2. Kijk even bij de projecten van DARPA (ook us army). Studenten van topuniversiteiten worden gelokt om o.a. autonome voertuigen te bouwen, voertuigen die volledig zelf beslissingen nemen. Uit eigen ervaring weet ik dat ze een meer dan gewone belangstelling hebben voor alles en iedereen die bezig is met apparatuur die zelfstandig “verstandige” beslissingen kan nemen.

Reacties zijn gesloten.