Onafhankelijke pers?

Als u denkt dat het vanzelfsprekend is om een onafhankelijke pers te hebben; dat is zelfs in Nederland niet zo vanzelfsprekend:

De geheime dienst van Defensie heeft enkele jaren geleden geprobeerd een buitenlandcorrespondent van de NOS te rekruteren. De correspondent werd benaderd door een medewerker van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Dat schrijft voormalig hoofdredacteur van het NOS Journaal Hans Laroes in zijn boek De littekens van de dag, dat vrijdag verschijnt.

Verder proberen bedrijven en politici wel vaker de berichtgeving te beïnvloeden:

Zo was het CDA-campagneteam rond Jan Peter Balkenende voor de verkiezingen van 2006 ‘witheet’ toen de NOS geen bericht wilde maken van de peiling na het slotdebat.

Het valt mij bijvoorbeeld ook wel vaker op dat voor politici schadelijke berichten pas naar buiten komen als het er niet meer toe doet. Zoals ook dit bericht over Balkenende van Laroes, dus. Dat bericht tóen had ons misschien een extra twee jaar Balkenellende bespaard.

2 gedachten over “Onafhankelijke pers?”

  1. @Laurent, ” Het valt mij bijvoorbeeld ook wel vaker op dat voor politici schadelijke berichten pas naar buiten komen als het er niet meer toe doet. Zoals ook dit bericht over Balkenende van Laroes, dus. Dat bericht tóen had ons misschien een extra twee jaar Balkenellende bespaard.’

    Dit is juist het bewijs dat het (nieuws)systeem totaal corrupt en verrot is.

    Niemand durft iets op het moment te zeggen door het feit dat hij weet dat er represailles zullen volgen (Zelfcenzuur – zo heet dit verschijnsel) en probeert wat leuks te vertellen veel later, lang na die tijd dat er toe doet.

    Dan is het iets veiliger en inderdaad doet niet meer toe.

  2. Dat is niet enkel in de tegenwoordige tijd het geval ,in de tijd van luns als minister van buitenlandse zaken had de pers er ook al een handje van .

Reacties zijn gesloten.