OM wil vrijspraak voor haatzaaien

Wilders heeft het allemaal toch ongelooflijk slim gespeeld. Het OM vindt, uiteraard, nog steeds dat hij niet vervolgd moet worden omdat hij niets heeft misdaan. Wat hij zegt zijn citaten, geschreven of uitgesproken door anderen. Hij heeft deze citaten zich niet eigen gemaakt en dus blijven het de uitspraken van de oorspronkelijke schrijver/spreker.

Ook schijnt er volgens het OM een grote zichtbare scheiding te zijn tussen Islam en Moslim, een geloof en een mens. Dat hij weliswaar voor het gevoel alles door elkaar gooit, heeft het OM netjes uitgepluisd tot op de punt, komma en kan zo weerleggen dat het niet om de mensen gaat. Ik vond het een redenering die ik bijna niet kon volgen.

Ondanks dat het OM vrijspraak eist, wil dit niet zeggen dat Wilders niet veroordeeld wordt. De rechtbank moet ook degenen die een aanklacht tegen Wilders hebben ingediend nog horen (of hun vertegenwoordigers). Uiteindelijk zal de rechtbank beslissen.

Mochten ze hier niet tevreden mee zijn, dan zijn er uiteraard verdere procedures te volgen, tot aan het Europese Hof.

Maar eerlijk gezegd hou ik mijn hart vast wat dit tot gevolgen heeft. Als hij wordt vrijgesproken zal hij zo blijven brallen, zijn we inmiddels bijna aan gewend (te erg om te zeggen). Maar wat me meer zorgen baart is dat zijn aanhangers zich dan ook gelegitimeerd voelen mensen te gaan kwetsen, nog erger dan nu al het geval is. Er is al een tendens te zien dat mensen het gedrag van Geert Wilders volgen in hun ongenuanceerde uitspraken, dit zal bij vrijspraak alleen maar erger worden. Dit splijt de samenleving wel in tweeën en is voor mij een gevaar voor de samenleving.

Als hij niet wordt vrijgesproken, zal de PVV alleen maar groter worden, want dan zal de propagandamachine van Wilders en co. pas goed op gang gaan komen. Als hij dan op een cruciaal moment de stekker uit dit kabinet trekt en de verkiezingen wint, ja wat dan? Misschien wel helemaal niets. Want wie zal dan nog met hem willen regeren? Als hij iedereen heeft beledigd en voor de gek gehouden?
Of zouden CDA en VVD het omwille van de macht gewoon nog een keer willen proberen? Nu echt officieel onder leiding van de Grote Blonde Leider.

Maar ja, ik zie het alleen maar met mijn GBV-verstand. 🙄 , ben geen jurist van de punten en de komma’s.

7 gedachten over “OM wil vrijspraak voor haatzaaien”

 1. Wilders heeft het allemaal toch ongelooflijk slim gespeeld. Daar is hij te dom voor. Het hansworstfiguur is een Jan Klaassen aan touwtjes bespeeld. Hij heeft gewoon een paar US- en Israël Zio-denktanks achter zich. Eens is door beide naties besloten, zo lijkt het, om van Nederland een interraciale proeftuin te maken als etnisch dreigingsanalysetestcentrum voor de nabije toekomst. Kan best zijn dat Servië en Bosnië onbewust en ongewild eerder de dupe werden van manipulaties op afstand.
  Wat vandaag in een lullig polderland als Nederland gebeurt, dat kan je zelfs je Europese buitenlandse vrienden toch niet meer uitleggen?

 2. #2 Ik ben niet van de complottheorien* 🙄 Wilders is niet hoog intelligent, maar heeft wel zogenaamde boerenslimheid en hij loopt bijna zijn hele werkende leven in de ambtenarenwereld. Hij kent alle kneepjes van manipulatie van de media (misschien daar wel een VS opleiding voor gehad) en past die uitermate goed toe. Ook de angst van zijn tegenstanders in de politiek om de moord van Pim Fortuyn, speelt hij meesterlijk uit.
  Plus hij is gedreven vanuit een persoonlijke frustratie en woede over iets wat hem is aangedaan of waarvan hij denkt dat het hem is aangedaan.

  *De complottheorie, daar geloof ik niet zo in. Ook al zou hij zijn instructies krijgen van anderen, dan zou hij ook altijd een ‘assistent’ naast zich hebben die hem begeleidt, influistert en op de rails houdt. Het enge is dat de man zelf gelooft wat hij zegt, dat is het enge eraan. Hij heeft een missie.

 3. #4 er zijn wel assistenten in die zin, maar wat ik bedoel is dat hij dan constant fysiek begeleid zou worden door een assistent. Iemand die het niet vanuit zichzelf kan, kan dit nooit volhouden. Je kunt instructies geven wat je wilt, als het niet in hemzelf zit, kan het er niet zo uitkomen.

 4. #5 Keira. Wat je zegt over die persoonlijke frustratie en woede, plus bekenheidheid met de trucs van de ambtenarenwereld, geloof ik graag, dat laatste ken ik ook uit ervaringen. Wat me intrigreert aan de figuur Wilders -ik kan hem niet meer zien als humaan mens, redelijk persoon of zelfs rationeel politicus- is de psychopathologische context vanwaar hij uit opereert. Het lijkt wel of zijn empathisch vermogen is uitgeschakeld. Als hij praat is hij een monotone voicerecorder, als hij zwijgt zuigen zijn lippen zich voortdurend in een spasmodische tic naar binnen. Iemand moet hem daarop gewezen hebben, ik zie uit recente rechtbankbeelden dat hij het probeert af te leren, van de weeromstuit slaat hij zijn armen krampachtig overelkaar. De man kan deze would-be slachtofferige rol niet lang meer volhouden lijkt me.
  Ook al lijkt de zg. ‘ linkse kerkoppositie’ nu nog als een stil konijn in zijn koplampen bewegingloos te wachten, ik denk dat Geert (vanaf mijn zesde al een lélijke klasgenootjesnaam gevonden overigens) hij gedoemd is een tragische voetnoot in de geschiedenis te worden.

 5. #6 Abdul: Ja hij is intrigerend en eng. Als hij een keer knapt, dan zitten de spetters aan het plafond. De man is zo boos en houdt zich zo in, dat als het knapt, dan WHAM! Dat hij probeert minder ‘die kauwgom in zijn mond weg te werken’ heb ik ook gezien, ja er is zoveel over gezegd en hij doet wel alsof hij zich niets van iemand aantrekt, maar volgens mij doet hij dat juist wel heel erg. Hij hunkert naar aandacht en wil en zal die krijgen. En dat lukt hem tot nu toe nog prima ook .

Reacties zijn gesloten.