Is Van Olphen (SNS) vijftig keer meer waard dan u?

Van de ene kant vindt Lodewijk Asscher het dan niet idioot dat er gediscussieerd wordt over het salaris van 550.000 per jaar van die Van Olphen die de SNS bank gaat redden en gaat zorgen dat er helemaal nooit meer iets fout gaat met welke bank dan ook (althans dat zou je hopen met een dergelijk inkomen), maar van de andere kant vindt hij dan dat we blij moeten zijn dat we daar nu ‘een dure en goede kracht hebben zitten die de bank weer in goed vaarwater kan brengen.” En bovendien medelijden met hem moeten hebben dat hij er een MILJOEN op achteruit gaat:

Vervolgens legde hij uit dat ten opzichte van wat in de sector verdiend wordt het salaris van Van Olphen laag is. Ook levert hij ongeveer een miljoen euro aan salaris in ten opzichte van zijn vorige baan:
“Het is van belang dat we daar nu een dure en goede kracht hebben zitten die de bank weer in goed vaarwater kan brengen.”(NRC)

Pardon? Er gaan dagen voorbij dat ik geen mensen ontmoet die er een miljoen per jaar op achteruit kunnen gaan. De man ‘verdiende’ dus eerst 1,5 miljoen per jaar? Volgens mij zijn dat soort types vooral goed in één ding: het bereiken van posities waar je anderhalf miljoen per jaar verdient.

NIEMAND kan mij er van overtuigen dat dit soort figuren vijftig keer zoveel waard zijn als een modaal verdienend persoon. Want daar heb je het over. En dat is dan inderdaad nog een verwaarloosbaar inkomen vergeleken met wat financiële criminelen elders verdienen. Maar ook deze loser kan mij NOOIT uitleggen waarom hij vijftig keer meer waard is dan de eerste de beste kantoormedewerker, middenstander, kraanmachinist of vuilnisman (en vooral die laatste; als die er mee ophouden heb je binnen een paar weken de grootst mogelijke ellende).

Vroeg of laat gaat er een revolutie plaatsvinden, als dit soort types geen halt toegeroepen wordt.

5 gedachten over “Is Van Olphen (SNS) vijftig keer meer waard dan u?”

 1. Misschien wel een opstand tegen de Grootgraaiers en de politici Laurent, maar ik vrees dat het een raar soort populistisch gekrijs gaat worden. Zoiets als toen met Fortuyn weet je nog? Toen gingen ook veel mensen naar den Haag. Wraak roepen enzomeer.

  Een fundamentele verandering daar geloof ik steeds minder in.

 2. Het is zeker leuk om de Rage los te laten.
  Menigen doen het, ook de voetbalvandalen doen er aan mee.

  Het verandert echter niets aan de vastgestelde regels.
  Men legt als onderbouwing algemeen vastgelegd regels.

  De vraag is welke argumenten kun je gebruiken om deze regels aan te vechten?

 3. @1 Idd, vaak komt er niet veel goeds uit revoluties, maar dit soort extremiteiten kunnen ze wel oproepen.
  @3 Precies. En dan te bedenken dat er nog mensen zijn die nog tientallen keren meer verdienen dan zo’n Van Olphen

Reacties zijn gesloten.