Oekraïne onderdeel van russificering van Europa

Vijf jaar geleden – Krapuul bestond nog niet – schreef ik een analyse over de Europese politiek van Poetin. Natuurlijk zijn de ontwikkelingen op details anders, maar de analyse staat nog steeds recht overeind. Oekraïne heeft er ook een rolletje in.

Het eerste middel, het gas, volstaat misschien al voor Oekraïne. Een korting op de gasprijs bij de keuze van een pro-Russische kandidaat in de verkiezingen helpt alleszins. Het nadeel is dat het een weinig subtiel wapen is. Maar zuerst kommt das Fressen und dann die Moral, volgens Bertold Brecht. Das Fressen, het economische voordeel kan voor de Oekraïne heel zwaar wegen. Vooral als in de nasleep van de kredietcrisis in de EU een economische recessie optreedt, zal Oekraïne weinig economische steun van Westelijke kant kunnen verwachten.

(Russificering van de EU)

3 gedachten over “Oekraïne onderdeel van russificering van Europa”

 1. weldoordacht artikel. Vergeet niet dat de KRIM de basis is voor de russische vloot.
  De USA zyn de laatsten die kritiek kunnen hebben gezien hun maniakale avonturen.

 2. @Sjaak, de Mondialisatie heeft het wereld aan elkaar doen verbinden.

  Wat we nu gaan ontdekken, net als de economische crisis van recente jaren, is dat de wereld multipolair geworden is. Dit is beter dan de bekende bipolaire stoornis in opvattingen dat vele van onze poliitci bij gebrek aan logisch en empirisch denken, steeds erop nahouden.

  De Internationale crisis is afgezwakt omdat Angela Merkel vroeg twee dagen geleden Poetin om een goed gebaar om vervolgens een vergadering van NAVO te mogen inlassen en de putsch in Oekraine te moge bespreken. Ze was zat om door Obama onder druk te worden gezet.

  Een oorlog kune je omzeilen enkel door besprekingen en onderhandelingen.

 3. Het goede gebaar van Poetin is dat hij uit eigen beweging het bevel heeft gegeven om tientallen duizenden troepen weer naar de kazernes terug te gaan.

  Niettemin blijft Rusland het volledige gezag in de regio houden.

  Het schijnt dat de drang van de NAVO – Nach Osten, heeft zijn grens bereikt.

Reacties zijn gesloten.