Oekraïne: fascisme, antifascisme, ‘antifascisme’ (1): rechtse machtsgreep in Kiev

De gebeurtenissen in Oekraïne zorgen bij linkse en radicale mensen voor verwarring. Bijna iedereen ziet een gevaarlijke opkomst van fascisten in en om de nieuwe regering van het land. Bijna iedereen ter linker- en radicale zijde ziet dat VS en EU een naar spel spelen door dit soort rechtse krachten te steunen. Sommigen stellen dat er desondanks van een legitieme volksopstand sprake is die een soort van steun verdient. Anderen zien het land als volslagen in de greep van rechts. Sommigen gaan zo ver dat ze niet alleen de Russische interventie op de Krim goedkeuren, niet alleen hopen dat Russische troepen Oost-Oekraïne binnengaan om er iets soortgelijks te doen – maar zelfs naar Kiev optrekken om daar het fascisme te gaan verdrijven. Het lijkt me, om meer dan één reden, een nogal rampzalig idee. Maar eerst: hoe zit het met die fascistische machtsgreep in Oekraïne?

Laten we bij een willekeurig begin beginnen: november 2013. President Janoekovistj besloot toen vrij abrupt om een verdrag tussen EU en Oekraïne toch maar niet te sluiten. Dat leidde onmiddellijk tot protesten, en Euromaidan was geboren. Maidan was het plein waar veel van de acties plaatsvonden, Euro hoeft geen nadere uitleg. Het was voor linkse en radicale mensen in een land als Nederland nogal een merkwaardig schouwspel: demonstranten die een plein bezetten en vóór de EU zijn, en zelfs met EU-vlaggen zwaaien. De EU wiens kredieten-annex-bezuinigingen in Griekenland en Spanje aan een sociale catastrofe hebben bijgedragen. De EU die haar grenzen bewaakt door mensen in de Middellandse zee te laten verzuipen, en wie toch binnen weet te komen in kampen en gevangenissen stout om ze zo snel mogelijk te deporteren. Een reactionaire macht. Hoe kun je nu demonstranten gaan steunen die deze EU steunen?

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

4 gedachten over “Oekraïne: fascisme, antifascisme, ‘antifascisme’ (1): rechtse machtsgreep in Kiev”

 1. Wat en lang en warrig verhaal, zeg.
  Het doet tenminste de eerlijkheid recht opdat het begint met “Laten we bij een willekeurig begin beginnen..”
  Het is eerlijk opgebiecht.

  Zo is het. Willekeurig uitleg.

 2. Veel interessanter en veelzeggender zou zijn om een onderzoek in te stellen over wie heeft de sluipschutters op de grote plein toen uitgenodigd en betaald.

  Dan weet je meteen wie nu aan de macht is in Kiev.
  Geen lange verhalen, dus weer.

 3. @Bedankt Theo, ik weet het. Gladio zijn NAVO gebonden terreur en liquidatie ploegen die in eerste instantie steeds in West Europa en Joegoslavië hebben geopereerd. Breivik, zeggen ze, is operationeel lid ervan. Daarom kon hij zo lang zijn gang gaan.

  Nu in Kiev.

Reacties zijn gesloten.