Occupy: lente in New York en elders

Gisteravond 17 maart waren zeker vijftienhonderd mensen op pad om Zuccotti Park (Liberty Square) in New York opnieuw te bezetten en daarmee demonstratief ruimte in te nemen om te demonstreren – de woorden zeggen het al.
De zevende legermacht ter wereld, de politie van New York, heeft hier gewelddadig heel wat wapenstokken tegen gestoken.

Er valt van alles te zeggen over de wereldomvattende beweging die samengevat wordt in de term “Occupy”. Dit kan en het moet zelfs en het zal ook hier gedaan worden. Maar nu even vooral een vermelding over de gemakzucht en gelijkgeschakeldheid met Het Regime van een door velen nog steeds serieus genomen Nederlands medium.

Dat de NOS het over “enkele honderden” heeft is hun probleem. Als de Amsterdamse Dam vol staat met demonstranten tegen megastallen dan zegt de politie braaf dat het om enkele honderden mensen gaat en de media kwekken het gehoorzaam na. Maar een demonstratie tegen megastallen is tegen megastallen – ook als veel demonstranten een hoger en verder doel voor ogen hebben. En Occupy?

De kritiek op de Occupy-beweging is dat er geen duidelijk doel is waarvoor wordt gestreden.

Kritiek van wie? Van de rammende politie? Van de NOS? Dit is de nieuwe berichtgeving: niet vermelden wie wat zegt, zomaar wat subjectloze kreten lanceren, eventueel toe te schrijven aan “deskundigen”, “waarnemers”, “zegslieden”, “ingewijden”, “bronnen die liever anoniem blijven”.
Een anonieme trap na uitdelen aan demonstranten die grootschalig in elkaar gerost zijn, moedig zeg.

2 gedachten over “Occupy: lente in New York en elders”

  1. De echte lente komt er aan, soms al een lekker voorjaars zonnetje.
    Maar als occupy dit heeft gebracht? Denk het niet.

Reacties zijn gesloten.