Noorse soevereiniteit

Dit stuk gaat opnieuw over de Noorse soevereiniteit in NATO verband.

Krohg-17.mai.1893Op 18 juni schreef ik voor Krapuul al een stukje over de koersdaling van de Noorse kroon en de stijgende kosten van de JSF, dat logge vliegding dat de Europeanen van de Amerikanen door de strot geduwd krijgen, met medewerking van onze politici die daar ongetwijfeld een keer voor beloond gaan worden.[1] Door de koersdaling van de Noorse kroon worden de kosten van de JSF voor de Noren zo hoog dat ze hun eigen defensietaken niet goed meer kunnen uitvoeren. De Amerikanen en Britten staan klaar om uit naam van NATO die taken over te nemen. Dat betekent einde van de soevereiniteit van Noorwegen. Maar is Noorwegen wel soeverein?

De Noren zwaaien heel veel met hun vlag. Vooral op 17 mei, dat is hun ‘grondwetdag’ en in de zomer, wanneer de Noorse staatstelevisie uit gebrek aan geld en visie een boot door de fjorden laat varen, waarbij de Noren op de kant met vlaggetjes staan te zwaaien. Zo’n programma kan makkelijk 5 uur lang duren. Gisteren zaten ze in de Trondheimfjord bij Levanger, vandaag varen ze de fjord weer uit via Hytra. Het is heel begrijpelijk dat gezwaai met de vlag. De Noren hebben vanaf 1379 tot 1814 onder Deens bestuur gestaan, eerst via de Kalmar Unie en later rechtstreeks onder gezag van Kopenhagen. Daaraan hebben ze zich op 17 mei 1814 onttrokken door een unie met Zweden aan te gaan. Sindsdien wappert iedere Noor op 17 mei met de nationale vlag. Echt vrij waren ze toen ook nog niet, maar ze kregen wel hun eigen koning, ene Karl Johan, en een parlement. In 1906 liep de Noors-Zweedse unie ten einde. Toen waren ze echt vrij. Maar voordat de Noren beseften wat er gebeurde werd het land in April 1940 bezet door de Duitsers.

Bij de aanvang van de Tweede Wereldoorlog had Noorwegen zich neutraal verklaard. Echter, vanwege Britse plannen om Noorwegen te bezetten, waarmee Noorwegen haar neutraliteit zou hebben opgegeven, besloten de Duitsers om daar een stokje voor te steken. Ze rekenden daarbij ook op enige ‘Germaanse’ solidariteit. In januari 1940 was in Engeland de Stratforce opgezet ter voorbereiding van de bezetting van Noorwegen onder leiding van brigade-generaal Fraser.[2] Maar de Duitsers waren de Britten op 9 april 1940 te vlug af. De Noorse auteur Egil Ulateig heeft hierover geschreven in zijn boek ‘De goeden tegen de slechten’.[3] Fraser is in april alsnog naar Noorwegen vertrokken met een expeditieleger (Scott Guards), maar deze troepen waren niet opgewassen tegen de Duitsers en leden zware verliezen. Het restant van de Scott Guards moest Noorwegen in juni 1940 verlaten.[4] Daarna heeft de Britse Special Operations Executive (SOE) een schimmige en bloedige ondergrondse oorlog tegen de Duitsers en vermeende collaborateurs in Noorwegen gevoerd. En, inderdaad, aan ‘Germaanse’solidariteit ontbrak het niet bij de Noren. Meer dan 20 duizend Noorse mannen en vrouwen hebben voor Duitsland aan het Oostfront gestreden.

In april 1949 werd Noorwegen lid van de NATO en daarmee ook het noordelijke speerpunt in de Koude oorlog tegen de Sovjet Unie. Net zoals Griekenland het mediterrane speerpunt in diezelfde Koude Oorlog zou worden nadat de communistische beweging er was uitgeroeid, zoals pas nog helder werd beschreven in Krapuul door Wltrrr.[5] De Noorse toetreding tot NATO bracht ook de vestiging van de Gladio ‘stay behind’ cellen met zich mee, geleid door de Amerikaanse Company en de Allied Clandestine Cooperation Group in Parijs, later in Brussel.[6]

Trouw aan hun vermeende onafhankelijkheid hebben de Noren altijd ‘Nei’ gezegd tegen het lidmaatschap van de EU, niet beseffend dat het NATO lidmaatschap en het EU lidmaatschap één en hetzelfde lidmaatschap zijn. Zodoende kreeg Noorwegen in strategisch opzicht een sleutelpositie in de Noord Atlantische sector in de eerste koude oorlog tegen de Sovjet Unie, een positie die het land nu in de komende ‘warme’ oorlog met Rusland opnieuw mag bekleden. Dit met een voormalige Noorse minister-president op de stoel van de Secretaris Generaal van de NATO in Brussel, die onlangs verklaarde dat de stationering van NATO’s vliegtuigen en ander oorlogstuig in de Baltische staten een waarborg voor hun soevereiniteit biedt tegenover de Russische ‘agressor’. Maar hoe zit het dan met de Noorse soevereiniteit?

Nou, niet zo best. In augustus 2014 legt de USSN Dwayne T. Williams aan in de haven van het Noorse Namdalseid. Het schip is volgeladen met oorlogsmateriaal, genoeg voor 600 trailer transporten, waarmee de Amerikaanse hun ‘voorzorgs-’ wapendepots in de Trøndelag met nieuw materieel aanvullen. De depots liggen in Bjugn en Frigaarden in Stjørdal kommune en Tromsdalen in Verdal kommune.[7] Trots vermeldt de lokale krant Ínnherred voor Levanger en Verdal van 23 juni 2015 dat de wethouders van Verdal in Tromsdalen een kijkje mogen nemen in het depot van honderd duizend vierkante meter dat is uitgehouwen diep in de bergwanden. Ik heb van dit blad geen e-versie, maar de berichten worden bevestigd, nota bene door de door de Iraanse Press TV.[8] Nog trotser meldt Innherred dat de Amerikaanse wapenopslag in het depot Tromsdalen gelijk is aan het totale wapenarsenaal van de Noorse strijdkrachten. En dat zijn echt niet de minste, want Noorwegen staat op de 38ste positie van bezitters van conventionele wapenarsenalen, wat niet gering is voor een land van 6 miljoen inwoners.[9] En dan zijn er nog die drie andere opslagplaatsen in de Noord en Zuid Trøndelag, om niet te spreken van de depots in de Finnmark aan de Russiche grens en die in de 15 andere provincies van het land. Zoals o.a. de NATO Airbase in Bodø, de marine basis Vardø, luisterpost aan de Barentszzee, en de ICBM nuke lanceer basis Andenes aan de Noord- Atlantische Oceaan.

Nu vraagt u zich misschien af, waarom NATO via een Noors streekblaadje ons een kijkje verschaft in haar wapendepots diep in de Noorse bergen. Welnu, dan moeten we terug naar de vermeende Russische ‘duikboot’ van vorig jaar in de Zweedse wateren, waarvan de Scandinavische media uitvoerig verslag hebben gedaan. Of naar Scandinavische media berichten van de afgelopen maand waarin beweerd wordt dat de recente Russische oefeningen in de Artic bedoeld waren om een bezetting van de Finnmark in Noord Noorwegen en bezetting van het Finse Åland en het Zweedse Gotland in de Botnische golf te simuleren. Die media baseren zich op informatie van Amerikaanse ‘stink tanks’, zoals bijvoorbeeld de CEPA, die de Scandinaviërs waarschuwt voor de ‘Coming Storm’.[10] De Scandinavische kranten die zich graag lenen voor het verspreiden van angst zijn Dagbladet in Noorwegen en Expressen in Zweden (Fins kan ik niet lezen). Doel is ook om de publieke opinie in Zweden (en Finland) te doen omslaan om in te stemmen met een NATO lidmaatschap. Die zijn officieel nog geen lid, al is NATO daar de facto reeds aanwezig. Daarbij helpt het om enige publiciteit over de wapenopslagplaatsen, die bij de Russen toch al bekend zijn, uit te brengen.

De boodschap is: Beste Noor, blijf vooral uw worstjes en pizza’s eten en met uw vlag zwaaien, want u wordt beschermd. Maar uw soevereiniteit bent u kwijt. En wanneer de ‘shit hits the fan’ en u woont op 20 km van een NATO wapendepot of basis die een eerste doelwit zal zijn in de komende warme oorlog met Rusland, dan heeft u pech gehad.

[1] Re: https://krapuul.nl/overig/blog/1922858/het-gevaar-van-de-dalende-noorse-kroon-en-stijgende-kosten-van-de-jsf/

[2] Re.: http://www.kingscollections.org/catalogues/lhcma/collection/f/fr10-001

[3] Re. Egil Ulateig ‘De gode mot de onde. Verdenskrig, partisanskrig, likwidasjoner og folkerett’ , Vega Forlag, Oslo 2011.

[4] Re.: http://www.ibiblio.org/hyperwar/UN/UK/UK-NWE-Norway/index.html#contents

[5] Re.: https://krapuul.nl/overig/blog/2040952/onverwerkt-verleden-op-zijn-grieks/

[6] Re.: http://www.voltairenet.org/article179431.html

[7] Re.: http://www.bladet.no/nyheter/militart-materiell-for-milliardbelop-pa-vei/s/1-109-7522875

[8] Re.: http://www.presstv.ir/detail/2014/08/13/375204/pentagon-piles-up-weapons-in-norway-caves/

[9] Re.: http://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp

[10] Re.: http://www.cepa.org/content/collective-answer-shared-threat

4 gedachten over “Noorse soevereiniteit”

  1. Pingback: Wat is democratie? | Krapuul

  2. Pingback: Norwegian Sovereignty Part 1 | krapuul.com

  3. Pingback: Norwegian Sovereignty Part 2 | krapuul.com

  4. Pingback: Schäuble is een moderne Hayek | Krapuul

Reacties zijn gesloten.