Noam Chomsky: Alleen Sanders kan rampzalige tweede termijn Trump voorkomen

Op 7 december wordt Noam Chomsky 91. Hij blijft even scherp als altijd. In een recent interview laat hij er geen twijfel over bestaan. Als de Democraten opnieuw een centrist als Hillary Clinton opdringen wint Trump een tweede termijn. Alleen Bernie Sanders, meer nog dan Elisabeth Warren, kan Trump nog verslaan en de mensheid voor een ramp behouden.

In een recent interview met C. J Polychroniou op de alternatieve website Truthout windt Chomsky er geen doekjes om: “Ik vind het psychologisch onmogelijk om de verkiezingen van 2020 te bespreken zonder zo sterk als mogelijk te benadrukken wat nu op het spel staat: overleving, niets minder. Vier jaar meer met Trump zou wel eens het einde van het meeste leven op aarde kunnen betekenen, ook van een georganiseerde menselijke maatschappij die we nog als dusdanig kunnen herkennen. Sterke woorden, maar nog niet sterk genoeg.”

Een tweede termijn voor Trump wordt een milieucatastrofe. “Als de donorklasse (Chomsky bedoelt de rijke partijfinanciers van de Democraten) er in slaagt een centristische kandidaat te nomineren, zullen de progressieve en activistische krachten gedesillusioneerd raken en niet meer willen werken aan de basis die nodig is om een tragedie te vermijden van vier jaar meer Trumpisme”.

Volksbeweging? Not done!

De donorklasse is volgens Chomsky zeer ongerust over de kandidaturen van Bernie Sanders en Elizabeth Warren, de twee progressieve kandidaten voor de Democratische nominatie. “Ze zijn duidelijk verontrust over de kritiek van Warren op de rijkdom en de macht van de grote bedrijven, nog meer door die van Sanders – die heeft een zware misdaad begaan: hij heeft een volksbeweging geïnspireerd die zich niet beperkt tot het indrukken van een stemknop om de vier jaar om daarna de zaken over te laten aan de superieuren, maar die doorgaat met zijn activisme en zijn engagement voor openbare zaken, die hun zaken niet zijn, volgens hun eeuwenoude theorie van wat democratie hoort te zijn.”

“De klimaatstakingen hebben miljoenen op straat gebracht. Anderen wijden zich aan allerlei kritische thema’s, zoals ons schandalig slechte gezondheidssysteem, aan het feit dat wij een maatschappij zijn waar 0,1 procent meer dan 20 procent van de rijkdom hebben, terwijl de helft van de bevolking op krediet leeft en dakloze mensen proberen te overleven temidden van overdadige luxe. Er zijn beloftevolle initiatieven aan de gang voor de ontwikkeling van coöperaties en ondernemingen in bezit van de werknemers, dingen die de hiërarchische structuren rechtstreeks uitdagen. Dat zijn stuk voor stuk voorbeelden van aanzienlijke gisting van ideeën die de weg kunnen effenen naar een vrije en juiste sociale orde – als we tenminste deze dreigende catastrofe kunnen voorkomen.”

Het volledige interview met Noam Chomsky: Noam Chomsky: Democratic Party Centrism Risks Handing Election to Trump

– Overgenomen van De Wereld Morgen