Nijmegen wil samenleving à la ‘1984’

De gemeente Nijmegen vindt dat ze best de bijstandfraude kan bestrijden door camera’s te richten op deuren van mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. Want als ze frauderen, kost dat geld! Dat klopt, alle fraude kost geld.

Alleen wat de criteria zijn en hoe het allemaal werkt deze methode, dat is niet zo duidelijk. Daarom is het ook juridisch erg wankel en vind ik het flink stinken.

Ik kan dat wel invullen, iemand is lastig geweest, heeft wat teruggezegd tegen een ambtenaar en hopla, hij/zij wordt gefilmd. Iemand heeft ruzie met de buren gemaakt en hopla, melding en cameraploeg is al onderweg. Verraders zijn er overal. Als er niet uit te leggen is hoe de procedure werkt van deze onverkwikkelijke maatregel, dan is het gewoon willekeur. Ambtenaar stapt met verkeerde been uit bed, hup ga maar wat filmen. Wie weet betrap je ze wel op iets dat niet kan of mag.

1984
Niet kan of mag. Wat kun je in hemelsnaam filmen als je de voordeur in de gaten houdt? Dat iemand op gezette tijden weggaat? Gaat misschien wel naar het clubhuis omdat het thuis niet uit te houden is. Of wordt zo iemand dan ook gevolgd waar hij/zij naar toe gaat? Of er worden dure apparaten naar binnen gedragen, misschien wel gekregen van de ouders? Trouwens die apparaten kunnen dan ook via de achterdeur naar binnen, moeten ze daar ook camera’s neer gaan zetten. Hoe laat het licht uit gaat? Hoe laat ze opstaan? Op de spionnenschool van de bijstandsfraudebestrijding zullen er vast wel dingen geleerd worden om deze klus te volbrengen, maar volgens mij gaat dit toch erg op 1984 lijken. Te veel.

Kortom, welke zool verzint er zo iets? Nederland is al het land waar het meeste wordt afgeluisterd (link is van 2006, maar las vanmorgen in de NRC dat het nog steeds zo is, aangevuld met sociale media aftappen), nu willen we ook het record voor filmen gaan binnenhalen?

Onderbuik Nederland vindt het allemaal weer prachtig, want er zijn er veel te veel die in de bijstand zitten en er zwart bijwerken. Aanpakken die hap! Nog meer controle is er nodig om het ‘kwaad’ te bestrijden. Dat zijn dus de mensen die anoniem bellen dat hun buurman/buurvrouw misschien wel fraude pleegt. Gewoon omdat het kan, dat anoniem bellen, of omdat ze een hekel aan de buren hebben. Straks gaat er ook weer kopgeld uitgeloofd worden, want dat leidende figuren met miljarden weglopen en door hun schuld vele mensen zonder werk komen, dat is markteconomie. Mensen die een bijstandsuitkering ontvangen zijn voor sommigen grotere boeven dan dat soort mensen. Ik vind het om te kotsen!

Met dank aan GJ voor tip!

10 gedachten over “Nijmegen wil samenleving à la ‘1984’”

 1. ooit stond nymegen bekend als een rooie gemeente en waren de studenten links en kritisch.
  misschien dat die generatie inmiddels is afgestudeerd.

  bedenk wel dat OVERAL cameraas en afluistersystemen gaan komen(bv. metro)
  uiteraard is dit zg.voor ons bestwil. voor het milieu en tegen de terrorristen.

 2. Gewoon weghalen en door de plee spoelen die spionnen.
  Of smeer je schijt op die lens.

 3. @3: JvdH

  O, moet je nog oppassen ook, anders rijdt dat ding naar binnen, motten we niet hebben.

 4. Het gebeurt als de gemeente een ´signaal´ van fraude heeft ontvangen. Wel goh, dat gebeurt dus overal. Als er een signaal van fraude wordt ontvangen, krijg je droeftoeters die vanuit een auto de persoon in kwestie bespieden. Nu wordt er dus heel goedkoop een camera voor de deur gezet. Kortom: dit speelt al veel langer, mosterd.

 5. een signaal van fraude== een anonime tip van een boze buurvrouw.
  Is nederland dan niet het gidsland met zn tientallen tiplynen???
  binnenkort worden we net als in london voortdurend gevolgd en gefotograveerd.
  en dan is er een computer programma dat analyseert of je je wel gedraagd conform de groep waar in je je bevind.

  kortom neodiscriminatie en zolang je je maar druk maar over discriminatie op huidskleur of jood zyn kan de overheid met nieuwe dwangbuismiddelen zyn gang gaan.

 6. Pingback: Repressie | Marx Caesar Asimov

 7. Pingback: Repressie | Marx Caesar Asimov

Reacties zijn gesloten.