Geen nieuwe oranjefurie in Oekraïne

Zonder Cruijff in de finale, wie had dat gedacht?
En op de eretribune zitten Wiegel en Van Agt

Neerlands hoop over de WK Voetbal 1978 in Argentinië.
Een citaat dat genoeg zegt. Bij de Olympische Spelen in China in 2008 waren de minister-president, Balkenende, en staatssecretaris Bussemaker aanwezig, benevens kroonprins Willem-Alexander en zijn echtgenote.
Maar ja, Oekraïne met zijn vrij gekozen regime, is veeeel erger dan het Argentinië van de generaals of het arbeidersparadijs China.
Dus is een Kamermeerderheid tegen de aanwezigheid van ministers bij de EK Voetbal in Oekraïne.

De geachte afgevaardigde Ormel (CDA), altijd goed voor een stevige portie hypocrisie:

‘We kunnen daar niet gezellig voetbal gaan kijken als een aantal kilometers verderop mensen onder slechte omstandigheden gevangenzitten’, zegt Ormel.

Nee, dan China of Argentinië. Om van andere frisse landen die tussendoorkwamen – zoek ze zelf even op – maar te zwijgen.
Ze zullen in Oekraïne nog hun ogen uitkijken van al dat oranje – doet hun ongetwijfeld denken aan de door de CIA gesponsorde “revolutie” van 2004 – die is weggestemd bij verkiezingen, vandaar de woede in de Tweede Kamer. (Let wel: deze mededeling beoogt beslist geen instemming te betuigen met de regering van dat land, het gaat slechts om de weer eens geëtaleerde dubbele morele boekhouding).

5 gedachten over “Geen nieuwe oranjefurie in Oekraïne”

 1. Arnold, vind ik het goed verwoord: de hypocrisie als buitenlandse politiek.

  Laat maar toch zacht wezen voor onze huidige volksvertegenwoordigers – ze hebben vaak geen enkel benul over wat ze praten, zover het buitenland betreft, want die kennen ze alleen als leuke kamping met wat tomaten en kaas erbij. Daarom bij wijze van PR pakken ze wat in hun kring maar over verteld wordt – waar of niet waar – maakt niet uit.

  Daarom kan je ze van alles laten geloven en allerlei verhaaltjes erop los laten.
  Dan stemmen ze met alles mee. (om salarisbehoud, weetjewel).

 2. Neemt niet weg dat regeringsvertegenwoordigers niet op Oekraiense tribunes thuishoren zolang Joelia Timosjenko onder verdachte omstandigheden gevangen wordt gehouden.

 3. Zoals het nu wordt geformuleerd, is het uitermate hypocriet. In China tijdens de Olympische Spelen vier jaar geleden bleef niemand weg.

  Maar met een aangepaste redenering zou er wel een mouw aan zijn te passen. Oekraïne organiseert het voetbaltoernooi in samenwerking met een lidstaat van de EU, nl. Polen. In zo’n samenwerkingsverband stelt de EU eisen aan de mensenrechten. Wordt daaraan niet voldaan, dan volgt publieke veroordeling, in concreto door geen politieke afvaardiging uit enige EU-lidstaat naar het EK te sturen.

 4. @2
  Ik zou het zeer waarderen als het Nederlandse regime echt blijk van interesse in mensenrechten zou geven, maar niet in deze vorm van selectieve verontwaardiging. Maar dat is gewoon, Syrië=vreselijk, Bahrein of Jemen = klappen we niet over.

  En dat EK – zie ook: Olympische Spelen (zal me wel weer laten meeslepen, door die EK dan).

 5. Arnold je hebt helemaal gelijk. Oekraine zal wel niet belangrijk genoeg zijn voor de handel, dus kan zonder gevaar aangevallen worden. Dat neemt niet weg dat het land op de drempel staat van een dictatuur. http://reporterinternational.kro.nl/seizoenen/2012/afleveringen/27-04-2012 en http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3249005/2012/05/01/Machtige-gasprinses-van-Oekraine-zit-onder-de-blauwe-plekken.dhtml

  Maar dat er over Argentinië, China etc. niet zo is gepraat, is zeer hypocriet, maar ja VOC mentaliteit he?

Reacties zijn gesloten.