Nieuwe coalitie zonder verkiezingen?

D66, de naam verwijst er nog naar – het jaar 1966, voor wie dit niet aanvoelt – is ooit mede opgericht uit onvrede over het gemak waarmee de toenmalige “christelijke” partijen zonder verkiezingen van regeringspartner wisselden. In 1965 viel het kabinet-Marijnen over de commerciële televisie, de VVD ging boos weg en werd (kortstondig) vervangen door de PvdA in het kabinet-Cals.

Het Financieele Dagblad, dat goed ingevoerd geacht mag worden in heersende kringen, voorziet een nieuwe coalitie in de maak: GroenLinks en D66 lopen zich al warm aan de zijlijn. ChristenUnie er bij en zeg maar dag met je handje tegen Wilders.
Het zou een manier zijn om het CDA te redden want dat overleeft geen verkiezingen nu en het heeft een koerswijziging nodig.

Enerzijds –
en anderzijds: weet men in D66 nog dat die club tegen dit soort “democratie” is opgericht, destijds?

4 gedachten over “Nieuwe coalitie zonder verkiezingen?”

  1. Eerst zien, dan geloven, lijkt me zo… En met GL & D66 zijn we natuurlijk wel beter af dan met de PVV, maar of dat dan ook meteen veel beter zou zijn, waag ik dan weer te betwijfelen. De VVD is in deze namelijk de enige partij, die het wél op nieuwe verkiezingen aan zou kunnen laten komen en dus zouden GL & D66 volgens mij erg veel water bij de wijn moeten doen. En of dat nou zoveel zin heeft?

  2. En daar (#1) komt nog bij, dat Wilders dit “onrecht” zo schaamteloos zal uitmelken, dat een volgende verkiezingsoverwinning daarbij al bijna automatisch “in the pocket” is, met alle kwalijke gevolgen van dien.
    😐

  3. Oei, daar snij je wat aan waar ik me zelf ook wat ongemakkelijk bij voel.
    In Leiden is ook zoiets gebeurd: in 2006 kregen we een links college dat verdeeld was over een controversieel prestigeproject en eind 2007 uit elkaar spatte. Toen kregen we een college dat het slechts over 1 ding eens was – genoemd project – en waarin nieuwkomers CDA en VVD de dienst uitmaakten. Het waren 2 inktzwarte jaren. Nou is het op lokaal niveau niet mogelijk tussentijdse verkiezingen te houden, maar sindsdien ben ik er een warm voorstander van dat dat verandert (er was nl. wel een nieuwe situatie opgetreden: het negeren van een referendum over de kwestie).

    Gelukkig waren niet alleen wij burgerslachtoffers, maar ook de partijen zelf het aan het eind van de rit spuugzat, om zo met elkaar om te gaan. Om nou dit probleem, wat @MadPride ook aansnijdt, te tackelen zou je ook helemaal opnieuw kunnen beginnen – er moet immers sowieso een nieuw program komen – en dan niet de grootste partij laten bepalen met wie ze in zee gaan, maar met z’n allen om tafel gaan zitten en kijken wat daar uitkomt. Da’s ook heel erg ‘seventies’, trouwens. En het is een weldaad, echt waar.

  4. De vraag is hoe ver G-libberaal naar rechts kan opschuiven zonder haar accessoire-functie te verliezen ..Met de VVD samenwerken is niet zo probleem , maar of het oude linkse gevoel nog afgekocht kan worden in een samenwerking met het CDA ???

Reacties zijn gesloten.