Niet zeuren, rechts

De afgelopen acht, negen jaar is links Nederland door rechtse politici en anders beroepsschreeuwers bestookt met een tirade. Niets deugde er aan ons. Wij waren van de ‘weg met ons’, ‘linkse kerk’ generatie, en als we geen ‘dhimmi’s’ waren van de ‘geiteneukers’, waren we wel voormalige ‘Damslapers’. We waren ‘verraders’ van ons mooie vaderland, en we heulden met een ‘gewelddadige fascistische ideologie’. Rechts liet, kortom, de gillende keukenmeid in zichzelf tot volle wasdom komen, om ons de oren te wassen. En om ons terug op het rechte pad te brengen.

Maar dat blijkt mislukt. Want de weerzin, walging en actieve tegenstand tegen het komende kabinet is groter dan ooit. Het is nooit leuk als de partij van je keuze niet meeregeert, maar meestal zit het gevoel van woede en onmacht niet zo diep als nu. Nederland lijkt op een T-splitsing aangekomen, en 76 kamerleden, (of 78, het is maar hoe je het bekijkt), willen Nederland de ene kant optrekken, en 74, (of 76, hangt alweer van de telmethode af), willen dat Nederland de radicaal andere kant opgaat. Het is niet zo supereenvoudig als nu geschetst, want er lopen ook scheidslijnen tussen kiezers die regionale geborenheid zoeken, versus de zogenoemde cosmopolieten, die ook heus niet allemaal zo cosmopolitisch zijn. Maar het beeld is duidelijk. Een verdeeld land.

En degenen die hun vingers niét gaan aflikken bij dit komende rechtse kabinet, maar die hun vingers juist heel lang onder de kraan gaan houden, hebben al een naam bedacht voor de nieuwe regeringsploeg: Bruin I. In de sterke hoop dat er nooit een Bruin II, III of – de Hemel verhoede – Bruin IV zal komen. Maar wel Bruin.

Wie met Geert Wilders en zijn PVV gaat regeren, verliest het recht om nuffig te reageren op de benaming Bruin. Geinig om je te beroepen op een Godwin, wanneer je het zelf voortdurend over ‘islamofascisme’ hebt, en de Koran met Mein Kampf vergelijkt. Degenen die dat doen, en degenen die in zee gaan met de partijleider van deze figuren, hebben hun recht op verontwaardiging al een aantal jaren geleden verspeeld. Wanneer je je zelf op een bepaalde manier gedraagt, moet je niet vreemd opkijken dat je tegenstander op een gegeven moment je op exacte dezelfde wijze onderuit de zak geeft, want kennelijk is dat de enige vorm van communicatie die je begrijpt.

Bruin staat in dit verband niet eens zozeer op de bruinhemden van de SA, maar op de strontlucht die om het project heen hangt. Strontlucht, niet een woord dat ik dagelijks zou gebruiken. Maar wel heel geschikt om snel en duidelijk uit te leggen wat ik bedoel aan de kameraden ter rechterzijde.

23 gedachten over “Niet zeuren, rechts”

 1. De verontwaardiging over de benaming Bruin I werd door Pownews breed uitgemeten. Grappig vond ik wel dat ze zelf het (aanstaande ) kabinet ook steeds zo noemen.

 2. Ik heb gewoon bij Retecool op de Tag “bruin” geklikt en zo kwam ik bij dat alleroudste postje

 3. zag afgelopen week helaas een stukje powned met onder meer enkele diepte interviews van rutte en verhagen. de koreaanse staatstelevisie is kritischer…..
  de tong van die interviewer is in ieder geval ook bruin

  @ lieke:

 4. Oh Sjeik Habasa , het bedroefd me om u op een kleine mieneskuule fout te attanderen
  “Retecool” Schreef:

  geen vice-premier worden van het eerste kabinet ➡ ➡ ➡ ➡ Verdonk (laten we dat trouwens meteen maar Bruin 1 noemen,

  Dus niet een Wilders maar een Verdonkkabinet als “Bruin1

 5. PVV-ers Richard de Mos noemt de Autovrije Zondag zelfs een staaltje van “Groene Dictatuur”.
  Richard de Mos heeft natuurlijk liever een “Bruine Dictatuur”. (Mag ik dat trouwens wel zeggen??)

 6. “Bruin staat in dit verband niet eens zozeer op de bruinhemden van de SA, maar op de strontlucht die om het project heen hangt.”

  Uitstekend geschreven 😎 😎

  Ook ik vind dit rechtse project (en met name de gedoogsteun van een extreemrechtse partij als de PVV) stinken. Als de VVD en CDA in zee willen gaan met een extreemrechtse partij als de PVV dan maken ze zich medeschuldig aan het salon fahig maken van een partij als de PVV. Als ’t CDA congres akkoord gaat met zo’n coalitie dan is dat voor mij het defintieve bewijs dat CDAers een stel princiepeloze machtsgeilerds zijn.
  M.b.t. die klote PVVers, die zijn in mijn ogen gewoon een stel extreemrechtse drollen

Reacties zijn gesloten.