Niet alleen moslims zullen zich niet meer thuis voelen

Als het verbod op ritueel – onverdoofd – slachten doorgaat, heeft dat grote consequenties voor de vele Islamitische feestdagen en herdenkingen van moslims in ons land. Dit stelt Ibrahim Wijbenga, verantwoordelijk voor het dossier rituele slacht bij het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), naar aanleiding van het vandaag begonnen Offerfeest. (Trouw)

Vind dit een wat kort door de bocht stukje. Ook joden zullen zich niet meer thuis voelen. Het zal niet alleen voor hoogtijdagen gelden. Ook alledag vlees moet uit het buitenland gaan komen. Mag dat nog wel onder de nieuwe wetgeving? Of wordt dat ook strafbaar? Als dat wel mag is het weer een echt Nederlandse oplossing; het mag niet in Nederland, maar het mag wel ergens anders en dan mag je het wel importeren. Hypocrisie ten top.

Zelf denk ik dat er bij rituele slacht met meer respect met het dier wordt omgegaan dan in onze walgelijke bio-industrie. Mij stoort het dat we daar niets over horen. Dat gaat gewoon door. Dieren hebben een vreselijk leven én een vreselijke dood.
Wat veel mensen vergeten is dat een dier dat ritueel wordt geslacht ook een goed leven gehad moet hebben, anders mag het niet geslacht.

Als dit doorgaat ga ik me ook niet meer hier thuisvoelen. Ben geen joodse, ben geen moslim, maar geef wel andere mensen ruimte om hun geloof te hebben en te praktiseren, zolang ze mij ook vrij laten. Wat er nu gebeurt is in feite een vervolging, of het begin van een vervolging. Zoiets begint altijd met pesten, daarna gaat het over in echte uitsluiting en daarna vervolging. Is dat wat we willen? Hebben we nog niet genoeg geleerd in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw? Zijn we echt zo’n dom volk?

26 gedachten over “Niet alleen moslims zullen zich niet meer thuis voelen”

 1. Keira schreef:

  Als dat wel mag is het weer een echt Nederlandse oplossing; het mag niet in Nederland, maar het mag wel ergens anders en dan mag je het wel importeren. Hypocrisie ten top.

  Niet echt Nederlands/ In de VS mag je niet martelen, wat een beetje vervelend is, maar voor de liefhebber kun je dan nog altijd naar Guantánamo Bay gaan. Dat ligt op Cuba en dan mag het weer wel.

  Wat veel mensen vergeten is dat een dier dat ritueel wordt geslacht ook een goed leven gehad moet hebben, anders mag het niet geslacht.

  Klopt! En van daar ook dat men vroeger geen varkens mocht eten.
  Alle andere potentiele slachtdieren hadden ook hun nut tijdens hun leven.
  Ze leverden wol, melk eieren of dienden als lastdier. Het was dus zaak ze goed te behandelen.
  Varkens zijn hun hele leven onnutige dieren voor de mens. Het enige wat ze doen is vreten. Voor nomadenstammen zoals destijds zelfs ook nog lastig als je ze gevangen moet houden. De beesten zijn tamelijk intelligent dus ongehoorzaam. Bovendien wroeten ze wel degelijk soms in de stront, wat kan leiden tot ziektes bij de mens als je ze aanraakt. Na hun dood (slacht) is (was) het vlees niet goed te conserveren.

  Zelf denk ik dat er bij rituele slacht met meer respect met het dier wordt omgegaan dan in onze walgelijke bio-industrie.

  Dat klopt. Het gebedje wat de dieren als laatste horen houdt een excuus in en een bedankje. En het is wel degelijk zo dat de dieren praktisch heen pijn voelen als ze geslacht worden. Iedereen die wel eens zelfmoord heeft gepleegd door met een scherp mes z’n polsen door te snijden zal dat kunnen bevestigen. Jammer dat je die mensen nooit te spreken krijgt. Het gaat er wel om dat het mes vlijmscherp moet zijn .

  Hebben we nog niet genoeg geleerd in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw? Zijn we echt zo’n dom volk?

  Domme vraag! 😛

 2. Wat men vergeet is dat het slachten altijd massaal gebeurt zowel ritueel als niet-ritueel immers: tijd is geld. Derhalve zullen de dieren altijd totaal gestrest zijn omdat ze weten dat de dood in aantocht is. Het is dus niet de pijn van het gedood worden, maar juist de geestelijke pijn. En dat doet de mens voor eigen gewin: uitbuiten van het dier. Hoe laakbaar toch anno 2011.

 3. Het idee dat Moslims hun dieren beter behandelen is op niets gebaseerd. De label ‘ritueel slachting’ of ‘halal’ is een verkoop truc voor ‘gelovigen’ die zelf amper nog naar een godshuis gaan.
  Bekijk maar eens de aflevering van ‘De Keuringsdienst van Waarde’ waar vele zogenaamde ‘halal’ vlees o.a. varkensvlees bevat, wat verboden is. http://www.keuringsdienst.nl/page/7202/nl

 4. @3

  in het kader van de VOC mentaliteit is de islamitische medemens als consument ontdekt

  dat halal vlees veelal uit de bio industrie komt is triest maar waar

  veralgemeniseren hoe moslims dieren behandelen is wel erg kort door de bocht

 5. @4
  Mijn poging was juist om de veralgemenisering van ‘rituele slacht’ te ontkrachten, wat in deze context over Moslims gaat. Het gaat om deze quote in de tekst:
  “Zelf denk ik dat er bij rituele slacht met meer respect met het dier wordt omgegaan dan in onze walgelijke bio-industrie.”

  Zelf denk ik dat er niet meer respect met dieren wordt omgegaan in de rituele slacht dan in de bio-industrie. Beide zijn heden ten daags even verwerpelijk.

 6. Two Schreef:

  Zelf denk ik dat er niet meer respect met dieren wordt omgegaan in de rituele slacht dan in de bio-industrie.

  Maar in dat geval wordt iets als halal of koosjer verkocht, terwijl het dat niet is. Daar kun je als consument mee naar de rechter stappen.

 7. als je halal eet dan is mijn advies om de eerste de beste dönerdetaillist te mijden, dat is niet koosjer

 8. Two Schreef:

  Het idee dat Moslims hun dieren beter behandelen is op niets gebaseerd. De label ‘ritueel slachting’ of ‘halal’ is een verkoop truc voor ‘gelovigen’ die zelf amper nog naar een godshuis gaan

  De stelling is niet of iets wel of niet volgens de regels gebeurd, maar of het ritueel slachten geoorloofd is en of het zin heeft die te verbieden.
  Wel is inmiddels door Wilders c.s. komen vast te staan dat moslims per definitie slechte mensen zijn en dat het dus eigenlijk geen fluit uitmaakt of ze de dieren al dan niet respect behandelen.
  Het Wilderianisme gaat er vanuit dat moslims nooit met respect behandeld mogen worden want ze weigeren te gehoorzamen aan de bevelen van de Geestelijk Leider en z’n aanbidders.
  Ze zijn daarom zo veel te minder omdat zelfs een hond hen wel gehoorzaamd.

 9. Henk Veldman Schreef:

  De stelling is niet of iets wel of niet volgens de regels gebeurd, maar of het ritueel slachten geoorloofd is en of het zin heeft die te verbieden.

  Maar als ritueel slachten niet meer volgens de traditionele regels gaat, kan je dan nog wel spreken van ritueel slachten? Bovendien is de grootschaligheid tegenwoordig ook in de rituele slachting doorgedrongen, wat niet bevorderlijk is voor een goede omgang met dieren.
  Overigens gaat het voor velen expliciet om de wijze van onverdoofd slachting van dieren en niet zozeer de wijze van houden van de dieren.

 10. Two Schreef:

  Maar als ritueel slachten niet meer volgens de traditionele regels gaat, kan je dan nog wel spreken van ritueel slachten?

  Ja en nee, het gaat om het “idee”.
  Moslims (en Joden) mogen bijvoorbeeld best varkensvlees eten als er niks anders voorhanden is. (‘k Heb even geen zin om het op te zoeken in de Bijbel en Koran, maar het staat er in)
  Het gaat er vooral om (overigens is dat juist het kenmerk van het/een geloof) dat bij alles wat je doet, je er van bewust bent dat je zorgvuldig met alles omgaat. Respect toont voor de levenden en de doden. Dieren en planten.
  Als je daarvan doordrongen bent is het niet zo erg om af en toe een beetje slordig om te gaan met je (dagelijkse) plichten.
  Je kunt wel op je vingers natellen dat een commerciële halal of koosjere slachterij niet de Jahweh- of Allah ganse dag iedereen loopt te bidden, maar dat je wel weet dat als je het vlees koopt dat je bewust er voor kiest. M.a.w. je maakt in je geachten je belofte aan God waar door er gewoon (even) over na te denken wat je doet.
  (Ik ben atheïst hoor, maar ik heb moslims in de familie die het me duidelijk hebben gemaakt)

 11. Beter was het geweest indien ‘Den Haag’ nu eens serieus de bio-industrie en het bijkomende dierenleed had aangepakt. Het is schrijnend om te zien hoe dit voortdurend op de lange baan wordt geschoven (of dit nu door Bleker of Graus gebeurt).
  Niettemin vind ik een verbod op rituele slacht prima. Nederland volgt hiermee eindelijk in het spoor van een groot aantal landen in en buiten Europa waar je met dit soort fratsen echt niet hoeft aan te komen.
  Duitsland is een geval apart natuurlijk, en België verdient goed aan de export, maar ik vermoed dat ook dit land op den duur het goede voorbeeld zal volgen.

 12. @11

  geef eens een opsomming van dat “grote aantal” landen, ben wel benieuwd

  en vermeld dan meteen wat die landen zoal doen om de bio-industrie en andere uitwassen tegen te gaan

 13. Nicky Schreef:

  Niettemin vind ik een verbod op rituele slacht prima.

  Bij rituele slacht van musulmensen houdt PVV-volk uiteraard gaarne een SM-feestje met Henk & Ingrid als ingewijden in hun riten.

 14. @12 Probeer je nu een causaal verband te suggereren tussen het al dan niet verbieden van rituele slacht en de bio-industrie? Veel succes. Die landen check je zelf maar, staan in elk rapport op de eerste 10 hits die je zult vinden (ik heb het over vrije landen, niet *onderworpen* landen natuurlijk).

 15. @14 Nicky je zit uit je nek te kletsen. En kom eens op met bewijzen van je beweringen. Zo maar wat roepen en er dan niet verder op ingaan is trollengedrag en daar houden we hier niet van.

 16. De moslims moeten zich aan de meerderheid aanpassen ,
  dat moet elk ander ook !
  Anders moeten ze maar oprotten !
  Want multi culti is over en uit .

 17. keuleniscool Schreef:

  De moslims moeten zich aan de meerderheid aanpassen ,
  dat moet elk ander ook !
  Anders moeten ze maar oprotten !
  Want multi culti is over en uit .

  De PVVrs moeten zich aan de meerderheid aanpassen ,
  dat moet elk ander ook !
  Anders moeten ze maar oprotten naar Israel !
  Want haat is over en uit .

 18. @18: pvv-er

  Jawel hoor in de tweede wereldoorlog, toen slachtten de nazi’s ook hele groepen mensen na ze eerst jarenlang zwart gemaakt te hebben. Net als nu eigenlijk met de butienlanders en de pvv hè, die laatste partei doet hetzelfde. Homo’s, zigeuners, linksen, joden, gehandicapten, alles moet dood toen, Ik was toen pas een jaar of dertig, maar ik weet het nog als de dag van gister.

  De gehandicapten slachten doen ze nu anders hè, stiekemer. Je belooft ze eerst alle zorg, en dan doe je het lekker toch niet. En de Linksen worden nu ook weer schuldig verklaard aan alle ellende.
  Hebben Henk en Ingrid eigenlijk wel in de gaten, PVV-er, hoe jullie voor het karretje worden gespannen van je peroxide lijder met -inmiddels- blauwe ogen ?
  Je moet er maar bij willen horen bij die PVV, voor mij als stokoude man herleven inmiddels tijden die ik hoopte nooit meer mee te hoeven maken. Mensen vergeten snel hè, maar ik mooi niet.
  Oja, kennen jullie van de PVV het werkwoord: zich schamen?

 19. PVV’er Schreef:

  Heeft iemand hier ooit een rituele slachting meegemaakt?

  Ja , verschillende malen en ik heb ook in “gewone ” slachthuizen gewerkt ( In tegenstelling tot de gemiddelde PVV’r die dit soort werk liever aan allochtonen overlaat ) de rituele slacht is veel humaner , vooral wanneer door een Moslim die alle regels van zijn geloof serieus neemt uitgevoerd …

 20. Henk Veldman Schreef:

  Ja en nee, het gaat om het “idee”.

  Als het slechts om het idee gaat, dan is het dus niets meer dan een verkoop-truc. We plakken er een label op en mensen kunnen zonder zich af te vragen hoe het wordt gehouden/geslacht, het kopen. Als je wel gaat af vragen zie je dat het tegenwoordig meer uitzondering dan bevestiging is dat het volgens de traditionele regels de dieren worden gehouden en geslacht.

  Henk Veldman Schreef:

  Moslims (en Joden) mogen bijvoorbeeld best varkensvlees eten als er niks anders voorhanden is. (‘k Heb even geen zin om het op te zoeken in de Bijbel en Koran, maar het staat er in)

  Dat is erg vreemd dat je dat denkt, want m.i. staat er dat juist in tegendeel in. Het is ten aller tijden (zelfs in oorlog) om dieren te verwonden of te eten die niet volgens traditionele regels zijn gehouden en geslacht. Maar ik wil hier niet een theologische discussie starten, maar een discussie van gezonde logica en van nieuwsgierigheid.

  Henk Veldman Schreef:

  Het gaat er vooral om (overigens is dat juist het kenmerk van het/een geloof) dat bij alles wat je doet, je er van bewust bent dat je zorgvuldig met alles omgaat

  Dus zorgvuldig en bewust omgaan met alles behalve als het te maken heeft waar je stukje vlees vandaan komt? Ik denk ook dat de rituele slachting te maken heeft met de bewustwording van de mens van het offer dat een dier geeft, namelijk zijn eigen leven om de mens te voeden. Zelf vind ik de Groene Moslim méér Moslim: http://youtu.be/rv7jBZpdgFg (Youtube filmpje)

  Henk Veldman Schreef:

  niet zo erg om af en toe een beetje slordig om te gaan met je (dagelijkse) plichten.

  Nogmaals, het is tegenwoordig meer uitzondering dan bevestiging dat dieren volgens de traditionele regels worden gehouden en geslacht.

  Henk Veldman Schreef:

  je wel weet dat als je het vlees koopt dat je bewust er voor kiest. M.a.w. je maakt in je geachten je belofte aan God waar door er gewoon (even) over na te denken wat je doet.

  Tegenstelling! Hoe kan je ‘bewust’ ergens voor kiezen, terwijl ondertussen niet aan de traditionele regels worden gehouden. Bewust ergens voor kiezen houdt niet alleen op bij jouw handeling, maar ook de handelingen die anderen voor je maken. In jouw geval kan je dan ook beweren dat je dan ‘bewust’ ander soort vlees of niet halal vlees kan eten, als je dan maar bewust bent van je belofte aan God.

 21. #20

  De geit, of het schaap, wordt op een slachtbank gelegd. De torso wordt bedekt met een wit doek. Het dier wordt met water gewassen. De kop van het dier wordt van de torso vandaan getrokken en het nekvel wordt strak gespannen. Inmiddels is er een emmer ter hoogte van de nek geplaatst. Met een mes wordt de keel tot aan de nekwervels doorgesneden. De slagader pompt het bloed eruit dat in de emmer belandt en het dier blijft middels de doorgesneden luchtpijp doorademen. Zodra het bloeden afneemt wordt het dier op de grond gelegd. De longen beginnen zich te vullen met bloed en het dier probeert te ontsnappen. Eerst een paar springbewegingen die overgaan in stuiptrekkingen als het dier begint te stikken in het eigen bloed. De achillespezen van de achterpoten worden doorgesneden, het dier leeft dan nog. Als de ergste stuiptrekkingen over zijn wordt er een hakblok onder de nek geschoven en wordt de nek met een mes of bijl in 3 tot 5 slagen doorgehakt. Het totale proces duurt zo’n 10 minuten. Is dat humaan? Met een schietmasker is het binnen 3 seconden gebeurd.

 22. PVV’er Schreef:

  #20
  De geit, of het schaap, wordt op een slachtbank gelegd. De torso wordt bedekt met een wit doek. Het dier wordt met water gewassen. De kop van het dier wordt van de torso vandaan getrokken en het nekvel wordt strak gespannen. Inmiddels is er een emmer ter hoogte van de nek geplaatst. Met een mes wordt de keel tot aan de nekwervels doorgesneden. De slagader pompt het bloed eruit dat in de emmer belandt en het dier blijft middels de doorgesneden luchtpijp doorademen. Zodra het bloeden afneemt wordt het dier op de grond gelegd. De longen beginnen zich te vullen met bloed en het dier probeert te ontsnappen. Eerst een paar springbewegingen die overgaan in stuiptrekkingen als het dier begint te stikken in het eigen bloed. De achillespezen van de achterpoten worden doorgesneden, het dier leeft dan nog. Als de ergste stuiptrekkingen over zijn wordt er een hakblok onder de nek geschoven en wordt de nek met een mes of bijl in 3 tot 5 slagen doorgehakt. Het totale proces duurt zo’n 10 minuten. Is dat humaan? Met een schietmasker is het binnen 3 seconden gebeurd.

  absolute nonsense uit een ander propagandafilmpje ..

 23. #24
  Afgelopen zondag bij staan kijken. Heb er foto’s van gemaakt. Ik vier namelijk Idul Adha en doe Qurban.

 24. Al Bakrastani Schreef:

  PVV’er Schreef:
  Heeft iemand hier ooit een rituele slachting meegemaakt?

  Ja , verschillende malen en ik heb ook in “gewone ” slachthuizen gewerkt ( In tegenstelling tot de gemiddelde PVV’r die dit soort werk liever aan allochtonen overlaat ) de rituele slacht is veel humaner , vooral wanneer door een Moslim die alle regels van zijn geloof serieus neemt uitgevoerd …

  Ik heb het een paar keer koosjer zien doen en het is inderdaad betrekkelijk humaan.
  Ik weet niet hoe het in rituele slachterijen er aan toe gaat.
  Ik ken héél goed de normale slachterijen. We hadden namelijk er een zitten vlak bij ons in de buurt. Je kwam er langs als je naar school ging (tenminste als ik m’n vriendje op ging halen, die er praktisch tegenover woonde) Bovendien werkte m’n vader voor een bedrijf dat medische en veterinaire apparatuur maakte en soms mocht ik wel eens met hem mee als hij er iets vaags (voor mij) moest doen.
  Voor mij was de berg koeienogen om de hoek van de deur altijd reuze interessant.
  De beesten werden inderdaad met een schot door de kop om zeep gebracht Zulke dingen maakte m’n vader dus ook. Bij de medische apparatuur werd ik vaak als testpersoon gebruikt. (Je kunt zelfs stellen dat als je een tikje gezonder uit het ziekenhuis komt dan dat je er in gaat, je dat mede te danken hebt aan mij.
  Veterinaire apparatuur is nooit bij mij uitgetest. Mogelijk dat dat de reden is dat dat schot door de kop wel eens mis ging. De koeien sprongen wel eens tegen de wand omhoog.

Reacties zijn gesloten.