next.checkt: Schippers (VVD) kletst uit haar nek, uitspraak over verspilling in de zorg is total fact free

Er moet een einde komen aan verspilling in de zorg. Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD)  maandag tijdens een zorgcongres in Den Haag. Ze is geschrokken van cijfers waaruit blijkt dat patiënten in de thuiszorg voor gemiddeld 100 euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen in huis hebben liggen. Het is tijd voor maatregelen, vindt ze: producenten moeten kleinere verpakkingen maken, thuiszorginstellingen moeten grote verpakkingen voor meer dan één patiënt kunnen gebruiken en overgebleven verbanden en medicijnen moeten  worden hergebruikt. „Zonder dat de patiënt er minder van wordt, kunnen we zo miljoenen euro’s besparen.”  (nrc.next)

Ik ben toch wel zo blij met die nrc.next, hè? Heb dan ook een papieren abonnement op deze krant. Het is volgens mij de enige krant die nog dit soort feiten controleert. Andere kranten nemen braaf het persbericht over en als dat niet goed is, ja, eh, daar konden wij ook niks aan doen. Journalisten zijn een soort veredelde tikgeiten geworden. Nergens is er nog tijd voor. Om een gedegen onderzoek naar iets te doen, geen tijd en geen geld. Ook in de krantenwereld is alles vluchtig. Natuurlijk weet iedereen dat de krant van vandaag, morgen in de kattenbak ligt (slecht voor de kat overigens, die drukinkt aan de poten), maar dat wil niet zeggen dat je je best er niet meer voor hoeft te doen.

De Telegraaf heeft het moeilijk, heeft jarenlang geschreven wat de lezer wilde. Of het nou helemaal of half waar was, maakte niet uit, als het maar lekker bekte en verkocht. Helaas verkoopt het niet zo lekker meer en ik hou mijn hart vast wat ze daar nog meer gaan verzinnen om wel te verkopen.

Maar goed, dame Schippers, die kletst dus weer eens lekker uit haar nek. Ze heeft geen rapport. De algemeen directeur van Buurtzorg Nederland meldt dat het een enquête is en geen onderzoek. De enquête heeft 32 unieke formulieren opgeleverd. De vraagstelling is dubieus en een conclusie is er niet.

Een ambtenaar van haar ministerie weet te melden dat de minister geen rapport heeft en gewoon het nieuws heeft overgenomen van Nieuwsuur. Dan valt je de bek toch open? Naar mijn zin halen Tweede Kamerleden al veel te veel teksten uit de Telegraaf aan voor Kamervragen. Maar nu gaat een minister ook al gewoon dat wat in een nieuwsprogramma wordt gebracht als waarheid brengen. Wat is dit voor dode-vogeltjes-kabinet? Wat zijn dit voor luilebollen? Het werk dat ze moeten doen, doen ze niet en dat wat ze niet moeten doen, doen ze wel.

Ondertussen zijn alle mensen die medicijnen of verbandmiddelen nodig hebben weer in een kwaad daglicht gezet. Dokters en apothekers ook, want die leveren er maar op los ‘van onze centen’. Terwijl daar geen enkel bewijs voor is. Ik gebruik medicijnen en krijg nooit wat teveel. Ik heb nooit wat over en maak alles netjes op omdat ik het nodig heb. Ben ik dan de uitzondering?

Ik kan niet wachten tot 12 september, ik hoop dat er dan een heel andere wind door Nederland gaat waaien. Eentje die gewoon gezond verstand weer eens de boventoon laat voeren. Die niet zomaar, zonder reden, groepen in de samenleving wegzet. Waar gewoon zinnig doen en respect wel aanwezig zijn.

9 gedachten over “next.checkt: Schippers (VVD) kletst uit haar nek, uitspraak over verspilling in de zorg is total fact free”

 1. Ik heb af en toe echt m’n twijfels bij al dit soort borrelpraat. Ik hoorde inderdaad deze week de verhalen al weer terug komen in onze praktijk. Mijn twijfel bij een organisatie als Buurtzorg, het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, 5000 verpleegkundigen landelijk op stap zonder noemenswaardig management.
  Als je de richtlijnen van de IGZ naar de letter volgt bij het opzetten van een professioneel thuiszorgteam, ik weet niet, ’t zal allemaal prima geregeld zijn maar ik kan er met de pet niet bij.
  Voor zover ik heb meegemaakt worden overtollige medicijnen en materialen over het algemeen keurig door de apotheek teruggenomen, dat lijkt me ook de juiste weg. Ik denk dat het erg gevaarlijk is om thuiszorgorganisaties bij hergebruik te gaan betrekken.

 2. Nieuwkomers in de zorg worden met argusogen bekeken. Ik heb mij verdiept in rapporten van de inspectie voor de gezondheidszorg, er is een rapport van een onderneming bestaande uit 8 verpleegkundigen.
  De IGZ maakt hier gehakt van, de reden is dat 8 verpleegkundigen van elkaar aannemen dat alles wel goed gaat. Er ontbreekt een controlerende en administratieve ruggengraat. Dit levert het predicaat op “onveilige zorg met zeer hoog risico voor de patient” van de IGZ.

  In deze context is het best vreemd wanneer 1 verpleegkundige een bedrijf opzet en in enkele jaren van 1 naar 80 miljoen omzet doorstoot met een revolutionair systeem, 5000 verpleegkundigen landelijk aangestuurd door 1 wondercomputer.
  Deze werkwijze wordt in het gedoogakkoord met naam genoemd als voorbeeld voor de toekomst en de directeur laat regelmatig in interviews weten dat het zonder managers allemaal veel goedkoper kan en nu komt er via hem ineens zo’n bericht over de verspilling van medicijnen. Staat de kwaliteit van zorg ineens minder op de voorgrond? Zoals ik de inspecteurs van de IGZ ken zou dit hen de haren te berge moeten doen rijzen.
  Ik zou wel eens willen weten wat hier echt achter zit, wie hier aan de touwtjes trekt.

 3. Volgens Emile Roemer wordt er in de zorg ook heel veel verspild. Volgens Wilders ook. En Samsom en Rutte…

  Iedere partij/politicus denkt op zijn manier in de zorg te kunnen hervormen/bezuinigen. Schippers staat hier niet alleen!

 4. Volgens mij is de allergrootste verspilling in de zorg een Minister die geen sjoege heeft van de feiten, die cijfers uit haar duim zuigt, fantaseert en een staatsecretaris heeft van een nog minder kaliber, een die zelfs niet te moeilijk is om mensen letterlijk de mond te snoeren. Wat een armetierig zooitje. En over Buurtzorg…. zo werd er vroeger gewerkt, maar dat moest allemaal veranderen! Wij hadden altijd het beheer over de verbandmaterialen en dat ging prima. Terug naar de apotheek? Waarvoor? Verdienen apothekers zo weinig dat ze de zaken 2 keer mogen verkopen? Dat is pas duur! Nu met meer managers en submanagers en directeuren die allemaal niet uit de zorgverlening komen. Die handenvol geld kosten en de zorg van het kastje naar de muur sturen. Om maar niet te spreken over de dure interim- en coachingmanagers die van buitenaf ingehuurd worden. Let nou maar eens op de handjeklapafspraken met zorgverzekeraars, vooral die met een monopoliepositie zoals GZ bijvoorbeeld. Schippers kijkt volgens mij bewust de verkeerde kant op, net zoals ze doet op aanraden van de tabakslobby.

 5. @#4 – Inderdaad zo werd er vroeger gewerkt maar ik vind het verhaal een beetje van het éne uiterste naar het andere.
  Al die regeltjes zijn niet voor niks ontstaan, daar moeten wij als zorgvragers ook hand in eigen boezem steken.
  We willen allemaal het beste en een privacreglement en een medicijnbeleid en een klachtencommissie en ga zo maar door, kortom er onstaat in de loop van tijd een web van regels en managers en ineens hoeft dat eigenlijk allemaal niet meer en kan het overboord en allemaal Guus pak de leuning en doe maar wat……. maar ’t zal wel aan mij liggen 😕

 6. Schippers heeft waarschijnlijk mijn doos gezien. 😛

  Ik heb naast mijn vaste medicijnen een flinke doos met diverse “hou hier maar even wat van in voorraad, voor het geval dát”-middelen. Het merendeel zal (hopelijk) inderdaad niet worden opgemaakt en ruw geschat zal daar rond de 500 euro aan spul in liggen.

  Oók ruw geschat heeft die doos al minstens 5 bezoekjes van de weekendarts en minstens 10 taxiritjes vanaf de spoedapotheek gescheeld. Netto maakt mijn doos dus winst.

  Krijg ik dat nog uitgekeerd, Edith, of hoe zit dat? :mrgreen:

 7. Waar ik bang voor ben is dat we met dit soort praat straks een heksenjacht ontketenen op die nietsbetekenende manager, de omhooggevallen verpleegkundige die het kwaliteitsbeheer in de gaten houdt met een volledige verantwoordelijkheid.
  Niet de echte dure jongens, die zullen wel weer buiten schot blijven.
  Dus per saldo wordt de kwaliteit minder en blijft onze premie gewoon hetzelfde, komen ze wel weer met een lulverhaal over vergrijzing of zo.
  Op naar de volgende parlementaire enquete hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen………………..

 8. De verspilling (die er vast wel is, ondanks het ontbreken van goed onderzoek) is een rechtstreeks gevolg van schaalvergroting en depersonalisatie van de zorg. Is gewoon bijkomend effect van het gevoerde beleid. Geef mij maar goede wijkverpleging..

 9. Ook al zou het mogelijk waar zijn dat er onvoorzichtig met spullen in de zorg wordt omgegaan mag Minister Schippers uit de verantwoordelijkheid van haar positie zich niet door ongecheckt, fact-free argumenten bedienen. Het is puur populisme en kletspraat mits je geen degelijk met feiten onderbouwd onderzoek ter ondersteuning van die uitspraak heb.

  Ga voetbal kijken en vergeet niet je oranje bavaria-jurkje want daar hebben we toch iets aan.

Reacties zijn gesloten.