Neem een afgestudeerde aan

“Afgestudeerden komen steeds moeilijker aan een baan. Vooral voor allochtone jongeren blijkt dat heel erg lastig te zijn (Trouw, 17 juli). Dat is een zorgwekkende ontwikkeling. “

Natuurlijk is dat geen zorgwekkende ontwikkeling. Ja, het is zorgwekkend, maar het is geen ontwikkeling. Werkgevers zijn namelijk sinds jaar en dag ongelooflijke pietlutten, zeikers en conservatieve angsthazen waar het het aannemen van personeel betreft.

Een baan vinden; voldoen aan de bekrompen eisen van een gefrustreerde HR-manager. Dat wil zeggen: maximaal presteren voor een minimaal loon. Dat is tenslotte waar je jongeren voor inhuurt, nietwaar? Die doen nog gewoon wat je zegt.

‘Een baan vinden die past bij hun talent is voor veel jonge mensen een drama. Ik krijg dagelijks mails over stapels onbeantwoorde sollicitatiebrieven en mislukte sollicitatiegesprekken. Zoals het verhaal van de hindoestaanse Arti: een afgestudeerd sociologe die al dertien maanden zoekt naar een leuke baan. Ze heeft een mastertitel, dus voor mbo-vacatures vinden werkgevers haar overgekwalificeerd.”

Nou ja, ik moet Arti wel even bijpraten in dezen: leuke banen bestaan niet. Als het zo leuk was deed de werkgever het zelf wel, nietwaar? (‘werkgever’ is een eufemisme voor ‘werkdwinger’, maar dat weet Arti nog niet in haar jeugdige gelukzaligheid).

Maar inderdaad, overgekwalificeerd. Met andere woorden: te intelligent om zich voor minimale betaling rond te laten commanderen voor allerlei stompzinnige klusjes. Dat willen we niet als werkgever, nietwaar? Dat is dezelfde reden waarom mensen boven een bepaalde leeftijd niet meer aangenomen worden, Ze zouden te duur zijn. Er zijn echter helemaal geen regels die bepalen dat mensen op basis van leeftijd meer betaald zouden moeten worden. Het is alleen zo lastig dat mensen vanaf 35 jaar wel ongeveer weten hoe een en ander werkt en hun mond daarover open doen. En dat soort socialistische praat moeten we niet hebben als ondernemende VVD-er.

‘Het probleem zit hem deels in de vaardigheden van studenten. Iemand die is afgestudeerd, is niet vanzelf een goede sollicitant. Het schrijven van een sollicitatiebrief of je meerwaarde bewijzen in een gesprek is essentieel. De PvdA wil dat jongeren klaar zijn voor de arbeidsmarkt als ze klaar zijn met hun opleiding. Dat betekent dat opleiders en werkgevers samen moeten werken aan een soepele overgang van leren naar werken: wat geven we onze jongeren mee aan sollicitatievaardigheden? Welke eisen mag ik eigenlijk stellen aan een starter die bij mij solliciteert?’

Nee precies. We willen vooral iemand hebben die goed solliciteert. Niet dat-ie daarna nog iets nuttigs zou verrichten, maar dat het sollicitatiegesprek vooral een prettige ervaring zal zijn voor zowel de sollicitant en de personeelsmanager. Een gezamenlijke climax in volstrekte nutteloosheid. Een climax op zichzelf heeft per slot van rekening ook waarde, zij het doorgaans voor een beperkt aantal personen.

Dat is wat de PvdA wil; een afgestudeerde die klaar is voor de arbeidsmarkt. Waarom fuseren ze eigenlijk niet gelijk met de VVD? Waarom zou iemand die een studie verricht zich moeten richten op de geborneerde ideeën van de arbeidsmarkt? De concepten ‘studie’ en ‘markt’ zijn voor mij om te beginnen al gescheiden. Studie staat voor Albert Einstein en Markt staat voor Gordon (aka als Cornelis Willem Heukeroth, oorspronkelijk marktkoopman, en hij is zeg maar nooit helemaal boven het niveau van een schreeuwende marktkoopman uitgekomen).

Afgestudeerden zijn deskundigen in dat waar ze in afgestudeerd zijn. Als de markt daar niet in geïnteresseerd is, is dat hun bekrompen probleem.

 

3 gedachten over “Neem een afgestudeerde aan”

 1. leuke banen bestaan niet. Als het zo leuk was deed de werkgever het zelf wel, nietwaar? (‘werkgever’ is een eufemisme voor ‘werkdwinger’, maar dat weet Arti nog niet in haar jeugdige gelukzaligheid).

  Hear hear!

 2. leuke banen???? waarom zou een baan leuk en gezellig zyn, leukigheid is er alleen maar voor de zachte sektor. loodgieters moeten soms verstopte strontpotten repareren, ons leuke salonlinkse volkje haalt daar dan een pool voor. of afrikaan bv.

  Werkgevers ( kapitalisten) bedenken graag hoe nog ryker te worden rn doen dit ondanks de dierenparty, ondanks alle prachtige bralpraat van Greun Linksig.

  Zolang verwende blagen niet de wereld naakt en wreed durven in de ogen tezien lachen de ryken zich een kriek.

  maar menig academicus wordt wakker na enige jaren en wat gek plotseling zit ie by de bezittende en bestuurlikke klasse.

 3. Werk is gewoon werk en het is mazzel erbij hebben als het een beetje leuk kan zijn.
  Dus werk is geen snoepwinkel. Daarom zou een generatie verloren kunnen gaan.
  Deze van de snoepwinkel. Keuze: snoepwinkel of arbeidsethos.

  Wat dit artikel niet in ogenschouw neemt is dat in een “old boys netwerk” georganiseerde maatschappij als de Nederlandse waar ook de onderliggende principe van ” Eigen volk eerst!” de vaste regel is, kunnen allochtonen vanzelfsprekend niet zomaar aan het werk.
  In je dromen.

  Voorbeeld: stagiaire met allochtone(!) achternaam loopt in een kantoor waar vooruitzicht voor vaste werk is.
  Dit is de algemene werkwijze – eerst stagiaire, wachten op de plaats en dan aanstellen.
  Collega’s vinden het super en beginnen hints te geven dat straks “die plekje” vrij komt en ze zullen heel erg blij mee zijn en goed vinden dat zo’n gemotiveerd persoon die leergraag en hard werker is wordt vast aangesteld.

  Op een mooie dag krijgt deze stagiaire van de HR te horen dat haar stage per onmiddellijke ingang gestopt is en helaas, dat zijn de tijden, moest ze haar spullen pakken en vertrekken.
  OK denkt ze , het is niet anders, hebben ze minder werknemers nodig.

  Tot op het moment dat een collega uit het nu “oude” kantoor haar vertrouwelijk vertelt dat er een vriend van een van de partners had kort geleden opgebeld met de vraag of ze een plekje “vrij” hadden voor zijn zoon (old boys network) die strak snaar werk ging zoeken.

  Dus zij (de allochtone naam) moest meteen vertrekken.

  Dit is de werkwijze van de verkapte discriminatie, racisme en xenofobie in Nederland en ik ben zeker dat een heleboel allochtonen, of mensen met allochtone naam kunnen dit aanvullen.
  Het is structureel.

Reacties zijn gesloten.