‘Nederlandse Turken’ niet gewenst

Vandaag kwam ik op een forum voor muzikanten een advertentie tegen met onder andere de volgende regel erin:

“We willen alleen Nederlanders in de band.(Dus ook blank en geen ‘nederlandse turken’)”

Volgens mij word ikzelf, als toch tamelijk volbloed Noord-West Europeaan (een van ‘vreemde smetten vrij’ Nederlanderschap kan ik dan weer niet claimen, want er zitten allemaal Duitsers en Belgen in de voorouderlijke familielijn), bruiner dan sommige Turken in de zomer. Mag ik dan ook niet meedoen?

Ik had het erover met enkele mederedacteuren, en volgens de eerste redacteur (jvdheuvel) was dit gedrag onder de jeugd tegenwoordig volstrekt normaal, maar de tweede (GJ_) wist toch te melden dat hij ‘de kids die hier met zulke taal over de vloer komen eerst hun vergissing duidelijk probeer te maken en anders op mogen zouten’. Van wat ik weet van die tweede redacteur stelde ik mij zo voor dat de betreffende kids bovendien het risico lopen aan hun enkels uit een bovenraam te worden gehangen totdat ze Artikel 1 van de Grondwet niet alleen volmondig geaccepteerd hebben, maar bovendien ook uit het hoofd kunnen citeren.

Het betrof weliswaar nog maar een paar jonge gastjes, op dat forum, maar toch. We hadden het erover hoe het in de jaren zeventig/tachtig, toen wij zelf nog op de middelbare school zaten, compleet omvoorstelbaar zou zijn dat je een dergelijke advertentie zou plaatsen. Racisten waren er weliswaar ook toen al, maar die hielden doorgaans wijselijk hun mond. Omdat je in dat geval namelijk als een stuk vuil werd aangekeken, en terecht. Ik kan me nu inderdaad één type uit mijn klas herinneren met extreem-rechtse sympathieën. Daar liep iedereen dan ook met een boog omheen.

Maar met dank aan Pim Fortuyn en Geert Wilders is het tegenwoordig dus al bijna geaccepteerd dat je gewoon geen vieze donkere mensen in je band wil. Bijna, want de advertentie werd wel degelijk alsnog gewist door de moderatoren van het betreffende forum.

11 gedachten over “‘Nederlandse Turken’ niet gewenst”

 1. De nieuwe lading racisten wordt REEDS al afgeleverd. Onze maatschappij bestaat al uit 2 kampen. Ik zie nog zelden dat een Nederlandse jongere op straat loopt met een Nederlandse jongere van Turkse/Marokkaanse komaf. Ja, wel in de probleemwijken, maar dat is meestal geen gezonde omgang. Ik bedoel te zeggen dat je de kids die het goed hebben, waarbij de ouders tot de middenklasse kunnen worden gerekend niet zult zien lopen met een Turk of een Marokkaan op straat. De segregatie begint al op school natuurlijk, waar geen enkele ouder zijn kind op een “zwarte school” wil plaatsen.

 2. Dit is niet meer stiekem gedrag van de tijd dat het nog niet acceptabel was. Toen bestond het ook, waren alleen steeds smoesjes verzonnen om het plausibel te maken. Met PVV tegenwoordig zijn er geen smoesjes meer nodig.

  Een buitenlander wordt niet meer geaccepteerd.

  Dit tweespalt reikt tot in alle structuren van onze maatschappij heen. Kinderen zijn zo direct dat ze het gewoon durven op te schrijven.

  Westerse beschaving met Westerse normen en waarden.

 3. Toch best confronterend als je vol haat voor hoofddoekjes in een Ätaturk aanbiddend Grijze Wolven gezin bent opgegroeid en je dan niet mee mag spelen met de Nederlandse Jongeren die Atatürks grote Nederlandse fan ,Tokkiepapa Wilders , volgen ….

 4. “Maar met dank aan Pim Fortuyn en Geert Wilders is het tegenwoordig dus al bijna geaccepteerd dat je gewoon geen vieze donkere mensen in je band wil”….

  OOOOh? Wel eens geprobeerd als blanke Nederlander bij “hun” bandje te komen?! ….”compleet omvoorstelbaar zou zijn dat je een dergelijke advertentie zou plaatsen”….Tja tijden veranderen snel!

 5. Ron Schreef:

  OOOOh? Wel eens geprobeerd als blanke Nederlander bij “hun” bandje te komen?! ….”compleet omvoorstelbaar zou zijn dat je een dergelijke advertentie zou plaatsen”….Tja tijden veranderen snel!

  Als Nederlander met veel Allochtone kennissen kan ik je zeggen dat je door hun makkelijker geaccepteerd word dan je Allochtonen door Nederlanders zie accepteren ..

 6. @6 Dankzij types als jij die uit hun holen zijn komen kruipen veranderen tijden snel, ja. Maar er gaat een tijd komen dat die types hun bek weer gewoon zullen houden omdat iedereen schijtziek is van de putlucht die eruit komt.
  En ik heb regelmatig bijvoorbeeld salsabands gezien, grotendeels bestaand uit zwarte Surinamers en/of Antillianen, waar dan wel degelijk één blanke Nederlander tussen zat.

 7. Ron,
  Jij bent toch niet die rechtse galbak welke de site van de NCRV genaamd stand.nl een hele tijd vergald en vergiftigd hebt met je extreem-rechtse gebral? Toch? Ron?

 8. Al Bakrastani Schreef:

  Als Nederlander met veel Allochtone kennissen kan ik je zeggen dat je door hun makkelijker geaccepteerd word dan je Allochtonen door Nederlanders zie accepteren ..

  Ik heb ooit met een goede vriendin een speciale kroegentocht gehouden, nl. in ieder café in Alkmaar waar een pooltafel stond minstens 1 potje spelen. Behalve in een vrouwencafé (waar ik voor de gelegenheid in mocht nadat die vriendin had uitgelegd wat we aan het doen waren), kwamen we ook in een café terecht waar alleen maar Turken bleken te zitten. Héél even gedacht “zouden we hier wel welkom zijn?” maar er stond een pooltafel, dus hup, naar binnen.

  Geweldig, wat een gastvrijheid daar! :mrgreen: Rondje van de zaak, nog een rondje van de zaak, of we nog muzikale wensen hadden (ja, wat dus meteen werd opgezet) en als we er niet op hadden gestaan om voor het poolen te betalen, was dat ook nog gratis geweest. 😛

 9. Onbekend maakt onbemint en moet dan altijd hier aan denken:

  Een mens lijdt dikwijls ’t meest
  Door ’t lijden dat hij vreest
  Doch dat nooit op komt dagen.
  Zo heeft hij meer te dragen
  Dan God te dragen geeft.

  http://www.onzetaal.nl/advies/menslijdt.php

  Omdat iedereen bang wordt gemaakt voor de boze vreemdeling, schijt iedereen in zijn broek. Bruine zooi dus. Ga eens een praatje aan en zie, warempel, het zijn ook gewone mensen! Tsssssss. ……………..

  En verder: rot op met je racisme!

Reacties zijn gesloten.