Nederland vandaag: vriendin met kanker verzorgen kost bijstandsuitkering

Het enige dat telt

Mijn vriendin zegt vaak dat het beter zou zijn als er helemaal geen geld zou zijn. Aanvankelijk vond ik dat een wat naïef standpunt. “Hoe moet je dan verrekenen hoeveel diensten of producten mensen leveren en afnemen?” was mijn tegenargument. “Dat verreken je eenvoudigweg níet”, is haar antwoord dan. “Je wil gewoon een samenleving waarin iedereen doet wat gedaan moet worden zonder al dat gebetaal, gereken en vooral ophopen van geld. De Iroquois indianen (ze is Amerikaanse) deden dat ook.” En gaandeweg ben ik dat punt ook gaan zien.

Tot welke excessen al dat getel en gereken en gemierenneuk over wie er meer dan jij krijgt kan leiden werd me gisteren nog eens duidelijk toen ik dit nieuwsbericht zag.

De uitkering van Angelique van der Wulp werd  door de gemeente Meppel namelijk met terugwerkende krachtstop gezet omdat haar vriend, nadat er er bij haar borstkanker was geconstateerd, te vaak bij haar was. Ja, u leest het goed. Daardoor kwam het er namelijk op neer dat zij samenwoonden, volgens de gemeente Meppel.

Ik ben het om te beginnen al nooit eens geweest met dat soort berekeningen, waar je uitkering afhankelijk wordt gemaakt van je levensvorm. Als je buiten je schuld geen inkomen hebt, heb je gewoon recht op een uitkering, punt. Hoe jij vervolgens je leven inricht, daar heeft de overheid geen zak mee te maken volgens mij. Althans in een fatsoenlijke samenleving, maar het pad van een fatsoenlijke samenleving hebben wij al zo’n twintig jaar geleden verwisseld voor het neoliberale. Henk Kamp had enige tijd geleden ook nog zo’n gelijksoortig geniepig plan, om jongvolwassenen geen bijstandsuitering te geven bij werkeloosheid als ze nog bij hun ouders woonden. Het is van een stuitende kruideniersschraperigheid die je inderdaad van mensen als Henk Kamp mag verwachten.

En van bepaalde ambtenaren in de gemeente Meppel dus, maar die gooien er nog een schepje bovenop. Daar had men voor het huis van Angelique van der Wulp gesurveilleerd en vastgesteld dat haar vriend vaker dan drie dagen per week bij haar was. Gebruik makend van hun bevoegdheid, die je je eigenlijk alleen bij voormalige Oostbloklanden voor kan stellen, om onderbroeken en tandenborstels te komen tellen kwam men tot de conclusie dat zij en haar vriend samenwoonden en werd de uitkering dus stop gezet.

De verantwoordelijk ambtenaar bevestigde later desgevraagd ”Ja mevrouw, ik zit hier als ambtenaar en niet als medemens.”

Angelique en haar vriend mogen elkaar nu alleen op vrijdagavond, zaterdagavond en woensdagavond zien. Kanker of geen kanker. En de amputatie van beide borsten, bestraling en chemokuur moeten nog komen.

Me dunkt dat ze in de bossen van Drenthe best ergens een gesticht hebben staan waar men gespecialiseerd is in de behandeling van mensen die dit soort beslissingen zonder blikken of blozen nemen, alsmede die van types die er vrijwillig hun werk van willen maken andermans onderbroeken te tellen en anderssoortige sociopaten.

40 gedachten over “Nederland vandaag: vriendin met kanker verzorgen kost bijstandsuitkering”

 1. Mierenneukende pennenlikkerij en kadaverdiscipline ipv. de menselijke maat. Gatverdamme!

 2. Mij is een onbetaalde stage geweigerd terwijl ik nergens aan de bak kom. Ik heb mezelf omgeschoold naast elke dag te solliciteren om op andere diploma’s het te proberen. De gemeente wil daar niet aan terwijl die stage mijn kansen op betaald werk elders vergroot.

  Verder proberen ze je op allerlei manieren bang te maken en te pushen. Een keer niet op een mail reageren en ze dreigen met korten dan wel opschorten wat mijn faillisement zou betekenen. Ik woon in de buurt van een dorp waar zwartgeld zeer veelvuldig wordt rondgepompt en er staan huizen hier alsof iedereen hart chirurg is. Ook stemt met daar graag tradioneel. VVD, CDA en nu PVV.

  Ik heb ook te maken met befehl ist befehl. Morgen ga ik naar de psycholoog. Mijn hele omgeving geniet ervan mee.

  Rechts maakt meer stuk dan je lief is.

 3. Dit is te goor om te lezen. Doet me denken aan die animatiehamers van The Wall van Pink Floyd.

 4. Zou goed zijn als Ambetenaren eens wat minder SBS 6 en voetjebal gingen kijken of hoe heurt het allemaal maar eens op diverse fora kijken en VPRO en andere docu’s te kijken.

  En eens met werkgevers gaan praten want die vinden niet dat alles passend is.

  En niet voorbijgaand aan het topic zelf idd ditis gewoon mensonterend en getuigt echt van gewetenloosheid. Die ambtenaren zouden het in een concentratie kamp prima doen….

 5. Het is een Europees probleem , de harteloze “beoordeelaar ” wat dacht je van deze uit Engeland , waar een aan een oog blind softenon-slachtoffer met een spraakgebrek en hersentumor toch nog moet gaan soliciteren en een CV samenstellen : http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/capable-of-workrelated-activity-partially-blind-thalidomide-victim-with-brain-tumour-fights-atos-decision-to-force-her-to-attend-interviews-and-put-together-cv-8536873.html?origin=internalSearch

 6. Leon, klinkt bekend en je bent niet alleen. Alleen dat is een schrale troost. Sterkte en laat je er niet onder krijgen, blijf dicht bij jezelf en bevecht het systeem, soms met eigen middelen! (oftewel, vergaar informatie, zoek steun en sla ze met allerlei feiten om de oren, net zo lang tot ze klem zitten).

 7. Ik heb een keer te horen gekregen van zo’n overbetaald reintergratie mutsje met een of andere alfa opleidingkje dat in de bijstand zitten mijn eigen keuze was. Terwijl ik toch echt om economische redenen ben ontslagen. En daar heeft het bankwezen direct deel aan gehad.

 8. ”Ja mevrouw, ik zit hier als ambtenaar en niet als medemens.”
  Ofwel: “Befehl ist…”

 9. Nog verder op in te gaan ik Had recht op toen nog 10 maanden WW en de laaste 2 maanden heb ik zelf bekostigt omdat ik totaal geen zin in de bijstand had. Maar op gegeven moment moet je wel.

  En bedankt Keira ik laat me niet in een hoek drijven. Nog niet al is het heel moeilijk. Mannen die huilen op TV omdat ze niet meer aan het werk komen. Ik ben wat jonger dan die uit de docu van gisteren maar ik huil ook van tijd tot tijd.

 10. Geheel eens met de Iroquois. Geld bederft alles.
  Wist niet dat in Drenthe de Stasi huist. Walgelijke lui daar. Ambtenaren zijn dienstverleners. De burocratie is om de samenleving te ordenen, niet om burgers te hinderen zo normaal mogelijk te leven.
  Naar de ombudsman en kanniewaarzijn met zo’n kwetsend geval. Hang die vuile was maar flink buiten.
  Heropvoedingsgesticht zeker een goede en nodige voorziening voor lettervandewet-dienstkloppers; met inhouding van uitkering.

 11. ik dacht dat ik niet meer verrast kon worden door de inhumane regels van het neo-liberalisme, what was I thinking??

 12. Eindelijk een ambtenaar die toegeeft dat hij geen mens is.
  Voor de rest wordt ik misselijk van dit soort berichten.
  Er zijn duizenden vrijwilligers om Nederland leefbaar te houden, maar een ambtenaar maakt meer kapot dan je lief is.
  Mocht het mij overkomen dan zoek ik een plekje voor het stadhuis om mijn verhaal te vertellen.

 13. @15 Daar word je dan met harde hand verwijderd door de hermandad, want opruiing! En da ken nie eej!

 14. Leon, misschien eens waard om je belevenissen op te schrijven en hier via Open Podium te plaatsen?

 15. Laat ik daar enige tijd geleden ook al iets op mijn blogspot hebben gezet, over hoe het eruit zou zien, indien er geen geld bestond.
  De regeringen weten al bijna 40 jaar, dat hennep kanker kan genezen. Waarom wordt dit dan verboden? Omdat de farma regeringen betalen, om dit te verbieden, en de farma anders niets zou verdienen!

 16. “Ja mevrouw, ik zit hier als ambtenaar en niet als medemens.”

  Voor dat ik ging kotsen van dit voorbeeld van professionele ambtelijke autisme heb ik het kunnen vertalen:

  “Ja mevrouw, ik ziet hier als kampbewaarder en niet als medemens”

  Lang leve de neoliberalisme!

 17. Een ultiem voorbeeld van bureaufascisme. In andere omstandigheden zou ik zo’n soort ambtenaar heel graag… etc. Wat een inhumaniteit!

 18. Is er trouwens al zo’n onderknuppel geweest die die mevrouw heeft getracht op te zadelen met dwangarbeid via zo’n soort slavendrijvers bedrijf?
  Uiteraard onder het motto ‘wat terugdoen voor de samenleving'(kots)

 19. Het verbaast me niets meer, dit, helaas. Triest. Wat een pleurisland is dit toch geworden.

  Voor wie z’n woede om wil zetten in solidariteit: iemand is een steunbetuigingsactie begonnen, las ik bij de reacties op rtl.nl . Zie: https://www.facebook.com/events/140488799457426/
  quote: ”Iedere hulp is welkom, een brief schrijven, mailen, bellen, pakketjes bezorgen, als het maar ludiek en netjes blijft, zodat het serieus genomen wordt, maar waar het vooral om gaat is steun betuigen voor Angelique.”

  voor niet facebook-gebruikers:
  Mail of bel de Burgemeester van Meppel:

  Mr. Joh. C. Westmaas
  Telefoon werk
  (0522) 850 360
  Emailadres
  j.westmaas@meppel.nl

  Algemeen info Gemeente Meppel
  Telefoon: 14 0522
  Email adres:
  postbus@meppel.nl

  Stadhuis Meppel
  Grote Oever 26, 7941 BJ Meppel

  Bezorgadres goederen Stadhuis
  Kifhoek 1, 7941 CZ Meppel

 20. tja, als uitkeringtrekker ben je vandaagdedag in onze maatschappij gewoon untermensch, zonder dezelfde rechten alsandere burgers, en als je het er niet mee eens bent, dan heb je ook niet meer het recht om je recht voor de rechter te behalen.

 21. Bedankt voor de adressen Loet, Ik heb meteen maar even een mailtje gestuurd:

  Geachte heer,

  Met kramp in mijn buik las ik dit bericht:
  https://krapuul.nl/samenleving/102129/nederland-vandaag-vriendin-kanker-verzorgen-kost-bijstandsuitkering/#comment-143582

  Normaliter zou ik hier nu mijn betoog schrijven over waarom zo’n handelwijze onwenselijk is,
  maar de onsmakelijke onwenselijkheid is wel zo sterk dat geen enkele beschaafde Nederlander zich ook maar in de buurt van het initieren van een dergelijk beleid zou begeven, en het feit dat u dit wel doet, maakt dat ieder argument aankomt bij dovemansoren. Rest mij slechts te zeggen; Val lekker dood.

  Met vriendelijke groet,
  De ontwikkelde westerse wereld.

 22. Walging en geachte Staatssecretaris van Rijn en Schippers: LEZEN jullie wat overheden in realiteit DOEN onder jullie verantwoording??

 23. @ Keira ik ga zeker mijn ervaringen op schrijven wellicht kan het ooit meehelpen tegen dit soort psychopaten dat bepaalde functies vervuld. Maar dat doe ik uiteraard in een ander draadje.

  @ sjaak thx voor de link.

  Gisteren een psychopaat gezien die stond te kijken als een Aasgier bij hoe mensen gedwongen hun huis moesten verkopen en dan doodleuk zeggen dat is de schuld van die mensen zelf en de bank. Totaal voorbijgaand aan het feit dat de kostwinner van het gezin de baan kwijt was.

  Ik begin steeds meer te walgen van dit land en dat rare volkje dat de baas in de hol kruipt (VVD stemmen) en dat over de ruggen van collegae (SP, 50 +, PvdD).

 24. herken het allemaal zit ook in de bijstand sinds 2 jaar
  wegens omstandigheden.
  privacy heb je niet ze moeten alles weten
  uitdraaien van mn dochters hun rek die 11 en 12 zijn
  moest van heel jaar of je printer dan leeg gaat dat is jou probleem want ik zit in bijstand.
  en moeilijk doen omdat de meiden iedere mnd van hun grote zus 10 euro zakgeld krijgen.
  en gelijk dreigbrief word oderzocht en zolang uitkering opgeschort.
  gemeentes zijn gewoon erg te gek voor woorden
  en constant dreigen dat ik dadelijk papier propjes kan prikken
  ik moet werken maar ik ben al te oud voor maatschappij
  52 ben ik en word achter mn broek aangezeten envdreigingen
  dat hun mij ergens inzetten met behoud van uitkering.
  propjes prikken .kassen wat dan ook.
  gezegd kan niet hele dagenvheb hond en mn dochter van 11 zit op speciaal onderwijs.
  hun antwoord doe je hond maar weg en wat mn dochter betreft moest dr psychologisch rapport inleveren waarom ze speciaal onderwijst volgt rapport was trouwens prive.
  maar ja daar hebben ze maling aan

 25. In het beschreven geval denk ik dat de ambtenaren terecht hebben geconstateerd dat de betrokkenen voldeden aan de criteria voor ‘samenwonen’ zoals die door de politiek/beleidsmakers zijn vastgesteld. Ambtenaren maken geen regelgeving, ze zijn slechts uitvoerend. Indien de beleidsmakers hebben verzuimd om uitzonderingen of ‘harheidsclausules’ in de regels op te nemen, dan is het de ambtenaren niet toegestaan om deze zelf te bedenken. In dit specifieke geval vereist ‘goed ambtenaarschap’ m.i. wel dat er – naast de constatering van samenwoning – actief mogelijkheden worden gezocht om hier alsnog een oplossing voor te vinden.

 26. O wacht even bob50 bedankt voor de verheldering. De ambtenaren ‘hebben terecht geconstateerd dat de betrokkenen voldeden aan de criteria voor ‘samenwonen’ zoals die door de politiek/beleidsmakers zijn vastgesteld’. ‘Wij maken geen regelgeving, wij zijn slechts uitvoerend’

  Nee dan is het goed. Jammer voor die mevrouw maar zo zijn nu eenmaal de regels ..

  ‘Wij hoeven niet zelf na te denken, dat durven wij ambtenaren niet; dat doen de beleidsmakers voor ons. En ook als mens hebben wij he-le-maal geen mening, of een hart, of een greintje eigen verantwoordelijkheid voor onze ‘uitvoerende taken’. We zijn maar instrumenten, ons treft geen blaam. Ook hebben wij uitvoerenden niet het lef om ongehoorzaam te zijn. Want ja dat mag nu eenmaal niet en wij doen alleen maar dingen die mogen. Pardon neemt u het ons vooral niet kwalijk’

  Enz. bla bla… Ik laat een bepaalde vergelijking die in me opkomt maar even voor wat het is; die schijnt anno 2013 weer een taboe te zijn. Iets met ‘goede smaak’ ofzo.

  Maar: wat nou ‘constatering van samenwoning’. De vriend van deze mevrouw woont in een andere stad! Zijn we hier nu helemaal verknipt met onze ‘criteria’? Als ik drie keer per week bij m’n oma op bezoek ga en haar vuilniszak af en toe in de container drop woon ik toch ook niet met ‘r samen of wel?

  Dhr. Westmaas en zijn ambtenaren moeten de ogen uit hun kop schamen als ze niet op deze ronduit asociale maatregel terugkomen.

 27. @29 dat is precies wat ik me ook afvraag, van al die uitvoerende ambtenaren is er nou nooit es ééntje die ook maar een greintje kritiek heeft?!?! Onbegrijpelijk.

  Geen enkele ambtenaar te bekennen die aan de bel trekt als Rutte in verkiezingstijd een fatsoenlijke opvang door de gemeenten belooft.
  Als uitvoerende ambtenaar zie je en weet je dat deze beleidsmaker grote onzin staat uit te kramen en daar laat je het dan bij en ga je het onmogelijke uitvoeren ten koste van de mensen die zich vrijwel niet kunnen verdedigen.

  Echt, een vak om trots op te zijn.

 28. @30 ja die zijn er. Ik heb echt overal gewoond, maar hier, een flinke gemeente, zijn alle ambtenaren er zich duidelijk van bewust dat ze er zijn voor de bewoners, en zijn ze niet te bang om de wet uit te voeren zoals ie bedoeld is en niet tot op de letter.

  Want toen men die onderbroekentellenwet bedacht heeft men dit soort situaties natuurlijk ook niet gewild!

 29. @28, Befehl is Befehl hè sukkeltje. Ik wens je nog net geen kanker toe maar wel een hele lange tijd dwangarbeid.

 30. @31 Ik geloof je graag maar hoor die geluiden verdomd weinig.
  Op gebied van WMO heb ik een tijdje terug een wethouder uit het noorden van het land horen zeggen dat iemand niet voor niks om hulp vraagt, dat je hulp thuis niet zomaar voor de lol aanvraagt en dat dus die controles in de meeste gevallen redelijk overbodig zijn, een minder overspannen benadering die wat mij betreft navolging verdient.

 31. Deze bovenstaande situatie is een niet op zichzelf staand geval meer.
  Enkele honderden en mogelijk zelf duizenden mensen zijn op dit moment het slachtoffer van deze gestapo praktijken van deze sociale diensten en met name veel ouderen.
  Mijn vriendin en ik zijn zelf momenteel ook het slachtoffer van deze gestapo praktijken van de SVB.
  ik ben sinds 2003 weduwnaar.
  De man van mijn vriendin en mijn vrouw zijn kort na elkaar overleden en liggen ook naast elkaar op het kerkhof.
  Wij konden van daaruit elkaar dus ook al langer en in 2009 zijn wij dan een LAT relatie met elkaar aangegaan.
  Mijn vriendin had een ANW uitkering na het overlijden van haar man in tot haar dochter in 2007 18 jaar werd.
  Daarna zou zij moeten gaan werken.
  In 2008 echter werd zij door het UWV afgekeurd zodat zij weer recht had op een ANW uitkering.
  Haar dochter echter ging in 2011 onder invloed van verkeerde vriendinnen en drugs het verkeerde pad op.
  In januari 2012 is dit tot een uitbarsting gekomen tussen moeder en dochter en is haar dochter van huis weg gelopen.
  Haar moeder is hiervan dusdanig overspannen geraakt dat ze pogingen tot zelfdoding ondernam.
  Ik heb haar toen in die toestand niet meer alleen willen laten.
  Vermoedelijk heeft haar eigen dochter haar ook aangegeven bij de SVB dat wij samen zouden wonen en op een goede dag stond dus de gestapo voor de deur met als gevolg dar zij haar uitkering kwijt is en ik mijn alleenstaanden toeslag.
  Het is gewoon absurd wat er op dit moment gebeurd in Nederland.
  Vorig jaar nog; enkele maanden voor mijn pensionering; komt er een kennis van ons mij vragen of ik voor tijdelijk een studerend meisje op kan vangen in mijn huis in Almere.
  Dit was een meisje die nog bij haar ouders in Limburg woonde maar studeerde in Amsterdam.
  Doordeweeks logeerde zij in verband met deze studie bij haar opa in Almere.
  Haar opa werd toen door deze gestapo van de SVB beschuldigd van samenwonen met zijn eigen studerende kleindochter zodat hij zijn alleenstaanden toeslag kwijt was en moest zij alla minuut daar weg.
  Zelfs zover gaan deze praktijken van deze A sociale diensten op dit moment.
  En vanuit dit licht gezien moet men het ook niet vreemd vinden dat ondanks dat deze Henk Krol zelf een niet alte fris figuur is; er ook om die reden vele ouderen op deze 50 plus partij van hem stemmen.

 32. Heb de burgemeester ook een boze mail gestuurd. Kreeg een keurige nietszeggende mail van/namens de burgemeester terug:

  Dank u voor uw bericht. Vanzelfsprekend zijn het bestuur en de medewerkers van de gemeente op de hoogte van het verhaal dat 20 maart door RTL Nieuws is uitgezonden.
  Ook wij leven natuurlijk – net als u – mee met mensen die te maken krijgen met ziekte en werkloosheid. Dat is in de eerste plaats de taak van een gemeente, maar dat is ook ons menselijk gevoel.

  Ik heb uw mail ter kennis gebracht van de betrokken medewerkers. U zult begrijpen dat een gemeente met u niet kan ingaan op details van een lopende aanvraag voor een uitkering. Een zorgvuldige behandeling van een aanvraag, met oog voor de menselijke omstandigheden, is voor de gemeente Meppel het uitgangspunt.

  Dat u aandacht vraagt voor de bijzondere omstandigheden stel ik op prijs.

  Hoogachtend,

  Jan Westmaas
  -Burgemeester van Meppel

  Is trouwens een heel aardige en fatsoenlijke man die burgemeester: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/672591/2005/10/14/Meppel-burgemeester-pest-makelaar-na-mislopen-huis.dhtml

 33. Ze hebben mij en mijn partner met een arrestatieteam van 6 man sterk om half 6 ’s ochtends van mijn bed gelicht. Dochtertje van 8 en baby lagen te slapen. Alsof onze achternaam Escobar is. Niet normaal meer, zulk machtsvertoon! Ook mijn partner en ik waren meer samen dan volgens de bijstandsregels de bedoeling was, met goede redenen. Hadden ze schijt aan. We blijken 3 maanden lang gestalkt en afgeluisterd te zijn. Nu vraag ik je….Een telefoontje of briefje met de mededeling dat we ons moesten melden op het bureau of bij de gemeente was genoeg geweest hoor maar neeeeee, gewone burgers die het toch al moeilijk hebben, die moeten ze keihard aanpakken. “Voorbeeld stellen” hadden ze het over. Leuk joh. Gemeente Zeist was dit overigens. Ik haat mijn eigen land elke dag meer. KOTS!

 34. @35 ik kreeg PRECIES dezelfde mail terug. Pure minachting voor de burger van de gemeente Meppel als je ’t mij vraagt, om zo’n standaard riedeltje te gebruiken als antwoord.

  ”ons menselijk gevoel”, m’n reet. Leugenaars, en nog slechte ook.

 35. Oh, heerlijke ironie…

  “…Dat u aandacht vraagt voor de bijzondere omstandigheden stel ik op prijs…”
  ( mail uit @35 )

  😆

 36. Pingback: Emmer ‘Wmo-wethouder’: Befehl ist Befehl! – Krapuul

Reacties zijn gesloten.