Srebrenica: Nederland en oorlog

Ik weet niet wat het is, maar waar het zaken die met oorlogen te maken hebben betreft heeft Nederland volgens zichzelf nooit ook maar ergens verantwoordelijkheid voor, of geeft dit pas decennia later toe.

Denk bijvoorbeeld aan het geval Rawagede, tijdens de koloniale oorlog politionele acties in Indonesië, de schandalig afstandelijke en koude manier waarop overlevenden uit de concentratie- en gevangenenkampen in 1945 bij terugkeer werden behandeld, het verlenen van ‘politieke steun’ aan de invasie van Irak in 2003, wat een lafhartige manier was om wél bij de Amerikanen op schoot te kunnen blijven zitten maar niet verantwoordelijk te hoeven zijn voor het geweld dat er plaats zou vinden (en waar Jan Peter Balkenende elk onderzoek ernaar tot het laatst heeft willen blokkeren, en zelfs nadat het toch uitgevoerd was de conclusies ervan probeerde te bagatelliseren), de zogenaamde politiemissie in Kunduz waar wij natuurlijk helemaal niet verantwoordelijk zijn voor wat deze door ons opgeleide parkeerwachten naderhand met hun Kalashnikov gaan doen, en dan nu weer de reeds twintig jaar slepende zaak Srebrenica.

De Staat gaat in cassatie bij de Hoge Raad tegen het vonnis van het Gerechtshof waarin staat dat zij aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen na de val van de enclave Srebrenica in 1995. De vermoorde mannen zijn elektricien Rizo Mustafic van Dutchbat en de broer en de vader van de inmiddels bekende Hasan Nuhanovic, tolk van Dutchbat. Als je het boek Het Zwartste Scenario van Bart Rijs en Frank Westerman erop naleest kun je weliswaar begrijpen dat Dutchbat absoluut niet in staat was de inname van Srebrenica te voorkomen, maar niet dat er niet de minste inspanning werd gedaan om individuele – en speciale – gevallen als de broer en vader van Hasan Nuhanovic in veiligheid te brengen binnen de compound van Dutchbat. Echter, de Nederlandse Staat vindt dat het handelen van Dutchbat onder veratwoordelijkheid van de Verenigde Naties viel:

Advocaat Liesbeth Zegveld van de nabestaanden noemt de cassatie teleurstellend. Zegveld vindt dat Nederland ”het balletje terugspeelt op de Verenigde Naties”. ”Dit zou je niet moeten doen over de ruggen van de nabestaanden”, aldus Zegveld.

Zij zou het liefst zien dat Nederland de schade aan de nabestaanden vergoedt, want feit blijft dat zij hun familieleden zijn kwijtgeraakt doordat de Nederlandse militairen hen van het Dutchbatterrein hebben afgezet.

Het is opnieuw Nederland op zijn allerlafst en allerbeschamendst, na de blamage die het optreden tijdens en na de inname van Srebrenica (hossend op een feestje omdat ze naar huis mochten) toch al was.

20 gedachten over “Srebrenica: Nederland en oorlog”

 1. Zaterdag weer allemaal trots op de Nederlandse “Veteranenendag ” … De Moordenaars en verkrachters van Indonesië , de Communistenverraders van Nederland en de Laffe Toekijkers en Helpers bij het scheiden van vrouwen en mannen/jongens uit voormalig Joegoslavië ….

 2. Al Bakrastani; ik vind het echt afschuwelijk over wat jij hier schrijft over de veteranen. Niet alleen scheer je alle veteranen over 1 kam (beetje PVV-gedrag omtrent moslims) maar het getuigt ook van totale minachting voor mannen en vrouwen die ook wel degelijk goede dingen hebben gedaan. In en in triest dat je dit durft te zeggen. Ik heb het artikel hierboven gelezen en ik vind ook zeker dat Nederland zijn verantwoordelijkheid moeten nemen maar, als je zo kortzichtig bent, zoals jouw primaire reactie is, maakt dat jou geen haar beter. Ik heb respect voor jou en kan mij vaak ook vinden in de meningen die jij hier schrijft maar hierbij vind ik dat je een grens over gaat. Jammer, totaal overbodig.

 3. Ik heb reacties van dutchbatters gelezen naar aanleiding van eenzelfde artikel op NUJIJ.Ik ben me kapotgeschrokken,het weinige respect dat je sowieso kan hebben voor beroepsmilitairen is nu wel volledig de grond ingeboord.’moslims zijn ratten’ was een van de beschaafdere.Een vrouw van een dutchbatter maakte het zo bont dat ze verklaarde dat deze mannen hun leven dankte aan de beschaafde opstelling van de Serviërs.Ik ben bang dat de rabiate moslimhaat van Wilders ook in deze regionen is doorgedrongen.Als je leven als moslim van mensen met dit soort mensen afhangt heb je uiteraard geen schijn van kans.Uiteraard wil ik niet alle dutchbatters van dit soort ideeën beschuldigen,maar het zette voor mij wel de moord op 7000 moslimmannen en jongens in een iets ander daglicht.

 4. Rosa, als jij die conclusie trekt uit dit artikel dan zegt dat meer over jouw dan over alle Dutchbatters. Ik heb in die 20 jaar zoveel verschrikkelijke uitspraken gehoord over Dutchbatters waarvan niets waar bleek te zijn. Alleen al jouw uitspraak “het weinige respect dat je sowieso kan hebben voor beroepsmilitairen” spreekt al boekdelen en is uitermate triest. Dit zijn de mannen en vrouwen die hun leven zouden geven voor jouw vrijheid ongeacht of je nu Links, Rechts, Zwart, Blank, Moslim of Christen bent. Je hoeft geen liefhebber te zijn van Defensie of militairen maar enig respect verdiend een ieder ongeacht wie je bent. Ik vind het zo zonde dat je je zo laat leiden door bepaalde theorieen of uitspraken die ongegrond zijn.

 5. @Johan
  Oh ja er zijn vast ook goede Dutchbatters of hoe ze ook mogen heten maar respect voor iets hebben (al dan niet) is een keuze, net zoals succes. Als ik al die lui in dat veteranen defile zie lopen krijg ik medelijden met ze, is misschien een vorm van respect dan. Ik weet het niet. Over het algemeen heb ik nul respect voor die lui, ik kies zelf voor wie ik eventueel respect heb ……… gadver respect, het dwingende van dat woord alleen al ……… kies ikzelf wel voor.

 6. Luc, dat is ook 1 van de redenen van zoveel ellende in de wereld. Niet meer het respect voor een ander kunnen opbrengen maar dat wel van een ander verlangen naar jezelf toe. En dat medelijden, dat gevoel ken ik. Dat is naast het respect dat ik voor mensen kan opbrengen (is ook een puntje fatsoen wat ik gelukkig wel van thuis heb meegekregen) hetgene wat ik ook bij jouw voel. Medelijden met iemand die deze handicap, want zo zie ik het, heeft. Gelukkig voor jou hebben 60 jaar geleden miljoenen jonge mannen hun leven gegeven om jouw die keuze te gunnen, een keuze waar miljoenen niet van hebben kunnen genieten maar wel voor gevochten hebben.

 7. @7
  Nee hoor zo voel ik het niet. We kunnen wel terug blijven denken aan al die miljoenen lui ………….
  Voor mij afgelopen uit. Zoals ik geen respect (he bah weer dat woord) hoef te hebben hoef dat niemand ook voor mij te hebben. Ik verlang dat dan ook van niemand!

 8. O guttegut Johan … Ik heb de verhalen gehoord van de vrouwen uit Shreberniza , de verhalen van Indonesiers over al het ” groots ” dat daar “verricht werd ” …. dat je na zulke dingen nog trots durf te “defileren ” En waar hebben Nederlandse militairen iets nuttigs gedaan ..??? In Libanon mischien , daar hebben ze de economie gestimuleerd met de hoeveelheid Hasish die ze rookte …

 9. Als je 3 Moslim mannen naar buiten zet ben je geen held maar in en in laf. Iedereen wist wat hen tewachten
  stond. Dutchbath heeft meegewerkt aan het vermoorden van deze 3 mannen ( direct ) en indirect aan het
  helpen scheiden van 1200 Moslim mannen van hun vrouwen die later ook zijn vermoord.
  Vroeger toen we nog de dienstplicht hadden zeiden we als gewone soldaten ( Verplichtingen ), al: Beroeps
  militairen hebben 2 linkerhanden…..mislukkelingen in de maatschappij, etc, etc, Wel dit voorval bewijst
  destemeer hoe wij als dienst-plichtingen van toen voor 1 gulden en 25 cent per dag gelijk hebben gekregen.

 10. Ach, moet je nu toch horen, wat ik al eerder zei, ik heb medenlijden met mensen die zo bekrompen denken al Al Bakrastani en Luc. Hetzelfde gedrag zie ik bij van die PVV-figuren die continue lopen te zeiken over Marokkanen. Die alleen maar roepen dat het criminelen zijn, die alleen maar roepen dat ze overvallen plegen en agressief zijn. Lekker alleen maar zwart-wit kijken is het makkelijkste wat je kunt doen.Gemakshalve wordt er maar even voorbij gegaan aan al het andere. Maar goed ik zit niet op deze site om jullie op andere gedachten te brengen, ik probeer hier iets van te leren. Het is ook wel grappig om te lezen hoe bekrompen sommige mensen kunnen zijn, hoe sommige mensen gelijk even tienduizenden als “mislukkelingen in de maatschappij” veroordelen. Vraag mij echt af, wie is er nu ECHT mislukt als je dit soort uitspraken doet.

 11. Marokkaan zijn is geen keuze,beroepsmilitair wel,daar is al een hoop mee gezegd,en dat u mensen die het niet met u een zijn maar gelijk op een hoop gooid met aanhangers van Wilders (de pvv is geen partij) getuigt naar mijn maatstaven van weinig respect.Zo ziet u maar,respect ergens voor hebben is een keuze.

 12. Rosa, dan hierbij mijn excuus als dat op die manier overgekomen is want ik heb zeker wel respect en het is zeker niet mijn bedoeling om op die manier over te komen. Ik vind het alleen jammer hoe er over dit onderwerp wordt gesproken een aantal voorbeelden: -veteranen zijn moordenaars en verkrachters-nul respect voor die lui-dat je nog trots durft te defileren-waar hebben ze wat nuttigs gedaan-mislukkelingen uit de maatschappij. Dit zijn toch niet echt sociale uitspraken. Het vreemde is ook, de regering bepaald hoe of waar militairen worden ingezet. Ik snap dan niet goed vanwaar die afkeer tegen militairen. Het is mij zeker niet de bedoeling om een ieder op 1 hoop te gooien. Maar goed, laten we deze discussie maar laten voor wat het is, we hebben een andere mening erover, dat wilt niet zeggen dat ik geen respect voor jou kan opbrengen, hoe smerig dat woord bij sommige mensen ook klinkt.

 13. Johan,ik denk niet dat we hier ooit over eens worden dus is het beter om ermee op te houden,bedankt voor je excuses en nog een fijne dag 🙂

 14. Volgens verzand deze discussie in een hoop wellis nietes. Ik heb een hekel als mensen voor goed of fout worden uitgemaakt puur vanwege het uniform dat zij hebben gedragen of de wijsheid achteraf dat zij in een verkeerd conflict hebben meegevochten! Wat dat bedreft is meelullen vanaf de zijlijn altijd zo gemakkelijk.

  Er zijn veteranen die zich correct hebben opgesteld en er zijn veteranen die over de schreef zijn gegaan, de eersten verdienen ons respect en de laatsten niet. Ik ben het met Johan eens dat wij deze groep niet over een kam mogen scheren. Bovendien gaat dit artikel volgens mij niet over de veteranen, maar over de wijze waarop de Staat der Nederlanden zich aan haar verantwoordelijkheden ontrek ten aanzien van gewapende conflicten waarin zij heeft geparticipeerd danwel heeft ondersteund!

 15. Rawagede is nog niets vergeleken bij de schande die door de “heer” Westerling is aangericht op Celebes. Daar is werkelijk een slachting onder de bevolking aangericht. Westerling is speciaal voor het “brengen van orde” door hogerhand op Celebes neergezet en dat orde brengen lukte hem wel aardig. Maar ook tijdens “gewone” akties vond er het nodige plaats

  Mijn vader zat in de inlichtingendienst bij 4-II-RI, een regiment dat diende op Sumatra. Tot zijn taken behoorde onder andere het uittypen van handgeschreven patrouille-rapporten. Het viel hem op dat bij iedere patrouille, die vuurcontact had gehad met de vijand en vervolgens gevangen had genomen, steeds gevangen “op de vlucht” waren neergeschoten.

  Stel je voor: je bent gevangen genomen door zwaarbewapende Nederlandse militairen. Volgens mij is het laatste wat in je opkomt dan vluchten. Maar volgens de rapporten, die mijn vader onder ogen kreeg, gebeurde dat iedere keer. Dan weer 2 man op de vlucht doodgeschoten, dan weer 5, dan weer 1, dan weer 3. Mijn vader had een stevige stapel dossiers en is al die “op de vlucht neergeschoten” gevangenen maar eens gaan tellen. Hij is gestopt bij 1100 en was niet eens aan het einde van de stapel dossiers.

  1100 doden, gewoon neergepaft omdat het lastig is als patrouille-eenheid gevangenen mee te nemen. Die schiet je gewoon lang de kant van de weg even dood en klaar is Kees. 1100 doden, gewoon op een naamloos stukje in Sumatra. Zo werkten we daar en zo werkten we overal in Indonesië.

  Mijn vader heeft dit verhaal wel eens verteld bij een onderzoek dat namens de Universiteit van Leiden werd gedaan onder oud-Indonesië strijders. Het verhaal werd op band opgenomen en is later kennelijk beluisterd door een veteraan ,die destijds een hogere functie had. Die nam gelijk contact op met mijn vader met de mededeling dat “zoiets niet waar kon zijn” en of mijn vader zulke verhalen maar niet wilde vertellen.

  Ruim 1100 mensen hebben het optreden van 4-II-RI niet na kunnen vertellen. En dat was maar een heel klein onderdeeltje, dat namens het Koninkrijk der Nederlanden optrad in voormalig Nederlands-Indië.

 16. Ik let niet op kleur van de menen of etniciteit, dit zijn randverschijnselen. Wat er om gaat is dat er overal goede en slechte mensen zijn.
  Naast de gelukzoekers en opportunisten, zijn er zeker goede militairen met hoge morele waarden.
  Het militaire systeem waar ze vervolgens verkeren is in staat soms dit af te breken en op te eisen dat ze misdaden begaan.

  Hoe het laatste komt? Door het feit dat bevelen van hogerhand gegeven worden.
  Gelukkig heeft het Nuerenberg proces laten zien dat het blind opvolgen van bevelen ook achteraf strafbaar kan zijn.

  Daarom probeert men altijd alle sporen te wissen.

 17. Dit stukje beleid wordt overal door een totalitair opererende overheid opgelegd – dit ziet u ook bij de laatste reeks incidenten waarbij de politie heeft opgetreden en burgers gemakkelijk en onverantwoord doodgeschoten, of politie mensen die denken dat hun taakomschrijving is lekker op de burgers inbeuken en ongestraft schoppen.

  In deze dient de OM als deksel sluiter van een stinkende putje want ze willen in principe nooit politie mensen vervolgen. Het is in wezen een elitaire onderonsje tussen de OM en de Politiekorpsleiding die militair achting sfeer in onze samenleving willen creëren voor het ongestraft optreden van de Politie overal.

  Gewoon dictatuur aanvoeren.

  En dan heb je deze soort psychopaten die dit allemaal met een bloemetje tegemoetkomen want het klotjes volk moet toch zijn mond leren dichthouden.

  We zijn de afstammelingen van een slavernij cultuur, nietwaar?

Reacties zijn gesloten.