NAVO-top: “Warschau weer even bezette stad”

Ludo De Brabander nam deel aan de protesten tegen de NAVO-top in Warschau. Dit zijn zijn impressies van een bezette stad. “Dit is wat Brussel volgend jaar te wachten staat: politie op elke hoek, afgesloten straten, constant gejoel van sirenes en luidruchtige helikopters voor een NAVO-top die bijna evenveel zal kosten als het jaarbudget van de Vlaamse kunstensector.”

Warschau leek enkele dagen op een bezette stad. Dat is wat Brussel volgend jaar te wachten staat: politie op elke hoek, afgesloten straten, constant gejoel van sirenes en luidruchtige helikopters voor een NAVO-top die bijna evenveel kost als het jaarbudget van de Vlaamse kunstensector.

Metershoge en alomtegenwoordige reclame van het wapenbedrijf Raytheon dat recent nog een 5 miljard dollar contract in de wacht mocht slepen voor het Poolse rakettenschild. Het militair industrieel complex is dan ook de grote winnaar van deze top.
Armoede troef, behalve bij de NAVO

Trots kondigde NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg aan dat voor het eerst de gezamenlijke uitgaven van de NAVO-lidstaten in 2015 gestegen zijn. Voor 2016 komt daar nog eens 3 procent bij, zo luidde het triomfantelijk. De militaire industrie wordt zo gesubsidieerd met het geld van de bevolking. Polen toonde zich de afgelopen jaren alvast een goede leerling. De armoede is duidelijk zichtbaar in dit land maar dat belet niet dat de regering het defensiebudget opgetrokken heeft naar 2 procent van het BBP, het streefdoel van de NAVO.

Bijna alle lidstaten maken zich intussen op om hun militaire uitgaven ook te laten stijgen, met als hoofdargument dat we ons moeten kunnen verdedigen tegen de Russische dreiging. Weinig kritische geluiden in de media, die deze boodschap gedwee slikken.

1 gedachte over “NAVO-top: “Warschau weer even bezette stad””

  1. Pingback: Protest tegen Navo-top in Brussel 24 en 25 mei | Krapuul

Reacties zijn gesloten.