Naar aanleiding van de reactie van Arno Rutte

Laat ik beginnen met op te merken dat ik het vind pleiten voor Arno Rutte dat hij reageert op de open brief van Grietje Hoogland, en met een verwijzing naar die reactie ook op mijn recente artikeltje ‘VVD-malloot eist excuses kunstensector‘ op Krapuul. Want er komen hier heel wat politici voorbij die niet die moeite nemen en – eerlijk is eerlijk – gezien de door mij gekozen titel had ik het Arno Rutte ook niet kwalijk kunnen nemen als hij mijn stukje had genegeerd.

Maar goed, dat gezegd hebbende: u kent mij, ik ga van dit stukje natuurlijk geen reclamespotje voor de VVD maken. Sorry, Arno. Ik blijf het compleet belachelijk vinden dat u excuses vraagt van de mensen die destijds meeliepen in ‘De mars der beschaving’. Want Halbe Zijlstra maakte op de sector wel degelijk de indruk een cultuurbarbaar te zijn die nauwelijk kennis van en interesse in de sector had en zijn daden deden niets anders vermoeden dan dat. Bovendien leek het er wel heel erg op dat het draconische hakwerk in de cultuursector (én in de natuur, door Bleker) een cadeautje was aan de destijds door de minister-president zelve zo geprezen gedoogpartner, de nazi’s van de PVV. (Nazi’s? Jazeker, nazi’s. Beluister de recente speech van Machiel de Graaf nog maar eens goed. Excuses van de VVD aan het volk voor deze beschamende samenwerking en daarmee normalisering van de PVV zijn dan ook nog steeds dringend gewenst. Ook zou de VVD, als men toch excuses gaat eisen, die weleens mogen eisen van de PVV naar aanleiding van alle racistische taal die men jegens een aanzienlijk deel van het volk uitkraamt in de Tweede Kamer en elders).

Zelfs al bedoelde Zijlstra het allemaal niet zo barbaars en rancuneus, dan werd het door de betrokkenen in de sector toch in ieder geval zo ervaren. Je zou kunnen stellen dat Zijlstra de sector in dat geval nog een excuus verschuldigd is voor de belabberde manier van communiceren die hij erop nahield. Maar zelfs als Zijlstra zich van geen kwaad bewust is, dat hij, zeg maar, gewoon een onhandige kluns was in het communiceren met de sector waarop hij met de botte bijl inhakte, is het nóg van de gekke en getuigt het van verregaande arrogantie dat de sector excuses zou moeten aanbieden voor de verontwaardiging die de handelwijze van Zijlstra destijds opriep.

In uw reactie aan Grietje Hoogland bevestigt u m.i. verder dat de VVD slechts geïnteresseerd is in een kunstensector die lekker commercieel bezig is. Zodoende is men nu vaak meer bezig met het verwerven van inkomsten dan met het creëren van kunst, net zoals men in de zorgsector meer bezig is met geld verdienen dan met het verzorgen van mensen.

1 gedachte over “Naar aanleiding van de reactie van Arno Rutte”

  1. Pingback: Wegwezen Weesie! | Krapuul

Reacties zijn gesloten.