Moord met of zonder, het is niet meer of minder moord

Het kleinburgerlijk ongenoegen in Nederland over onrecht en misdaden tegen de mensheid houdt aan, maar men is natuurlijk selectief. Gisteren werden 141 mensen waaronder 132 kinderen vermoord door een van de facties van de Pakistaanse Taliban. Zes militanten van Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) hadden een school van het Pakistaanse leger in de plaats Peshawar overvallen en schoten iedereen dood die hen voor de voeten kwam, peuters, scholieren, studenten en leerkrachten. De verontwaardiging in het verre Nederland was al bijna net zo groot als over het gijzelingsdrama in Sydney een dag eerder, waarbij drie doden vielen inclusief de schutter; een zelfbenoemde geestelijk leider zonder aanhangers, met een enorm strafblad. Natuurlijk lokten deze twee drama’s de bekende reacties uit de bekende hoek uit. Het was allemaal de schuld van de islam dus moslims, van links, vluchtelingen en de multiculturele samenleving.

Zulke berichten en bijbehorende mededelingen vragen altijd om enige nuancering. De zelfbenoemde deskundige Bart Schut zag op Jalta in het drama in Sydney het bewijs van de lange arm van het alomtegenwoordige moslimterrorisme. De conservatieve premier van Australië, Abbott, weigerde de islam de schuld te geven. “We geven de paus ook niet de schuld van de aanslagen van de IRA”, zei hij. Ook weigert hij een dialoog met de moslimgemeenschap, omdat sommigen beweren dat er sprake zou zijn van groeiend extremisme in de gemeenschap. Volgens Abbott is er geen informatie die dat bevestigt en wijst er niets op dat de gijzeling iets te maken heeft met wat het land Australië tegen de moslimgemeenschap zou hebben gedaan. Hij noemde de gijzelnemer een extreme man met een achtergrond vol geweld en geestesziekten, die ver buiten de werkelijkheid stond. Je valt bijna van je stoel over zoveel nuance. Abbott zou in Nederland door prominente politici en opiniemakers als Schut als ‘linkse fascist’ worden weggezet die het land openstelt voor islamisering en terrorisme.

De bloedige aanslag in Pakistan was de laatste in een lange rij van aanslagen op scholen door bendes die sinds 2001 opereren onder de vlag van de Taliban, ooit ontstaan uit de dringende behoefte van de VS om de Russen uit het communistische Afghanistan te verdrijven en die daarvoor de Afghaanse Moedjahedien met veel geld en wapens inhuurde. Die werden getraind door Pakistan, dat bang was voor een communistische invasie. TTP is geen centraal geleide organisatie maar een verzameling van groepen gewapende religieuze fanatici en criminele bendes in de Federaal Bestuurde Stamgebieden in Pakistan, een grensgebied met Afghanistan waar de Pashtun het gezag van Islamabad niet erkent en men Pasjtoe spreekt. Pas in 2010 werd TTP door de VS als terroristische organisatie bestempeld. Volgens een verklaring van TTP was de aanslag een vergelding op de vele militaire campagnes tegen de Taliban en hun familieleden. Sinds augustus van dit jaar heeft het leger zijn activiteiten en bombardementen opgevoerd en zijn er ook met behulp van Amerikaanse drones honderden militanten en een onbekend aantal burgers gedood. De oorlog tegen terreur is niet meer te stoppen.

Ook de bloederige aanslag in Pakistan was net als het drama in Sydney weer aanleiding om de haat in Nederland richting moslims wat verder op te voeren. De Taliban, dat zijn moslims, dus alle moslims zijn medeverantwoordelijk voor de moord, zo wordt tegenwoordig door een groot deel van de Nederlanders gedacht, daarbij geholpen door politici, media en bezuinigingen op cultuur en onderwijs. Een daad is het gevolg van afkomst, zo denkt men in die kringen, want hun spirituele en politieke leiders hebben het verteld dus is het zo. Een echte Fries snijdt geen kelen door, zo beweerde Pim Fortuyn in 1999 in Elsevier in een reactie op de moord op Marianne Vaatstra met de bijbehorende valse beschuldiging richting asielzoekers. Vanochtend werd gemeld dat vanwege ruimtegebrek de Bijbel en de Koran van het leesplankje op het bureau van de voorzitter van de Tweede Kamer verdwijnen. Weliswaar zijn die daar nog steeds via een e-reader in te zien, maar de papieren versies zijn verdwenen en dat wordt breed gevierd als overwinning. Behalve bij Joshua Livestro, die de Koran een ‘Fremdkörper’ noemt, “Maar wat heeft die Bijbel misdaan dat ’ie ook weg moet?”

1 gedachte over “Moord met of zonder, het is niet meer of minder moord”

  1. Pingback: Moord met of zonder, het is niet meer of minder moord | wltrrr

Reacties zijn gesloten.