Monasch: sociaaldemocratie wil een hek om de verzorgingsstaat

unemployed-unite_0Jacques Monasch, prominent Tweede Kamerlid voor de PvdA, vertelt op TPO wat sociaaldemocratie behelst: de sociaaldemocratie staat voor de verdediging van de welvaartsstaat, die een gesloten systeem is.

Een welvaartsstaat met al haar verzorgingsarrangementen is per definitie een gesloten systeem. Het is een sociaal contract van burgers, belasting- en premiebetalers, samengebracht in wetten en gesanctioneerd en gehandhaafd door de overheid. Wie daar onderuit probeert te komen mag niet op coulance rekenen, ook internationaal niet. De versterking van de moderne welvaartsstaat en de bescherming van de meerderheid die ervan afhankelijk is moet centraal komen te staan in de toekomst van de sociaaldemocratie.

Hij verdedigt openlijk wat ik al tijden heb bekritiseerd in de huidige sociaaldemocratie: de geslotenheid van haar wereldbeeld; feitelijk een politiek van eigen volk eerst. Als je zo’n gesloten systeem verdedigt, bedreigen vluchtelingen dat bijvoorbeeld. Dan is het vervolgens maar een kleine stap om samen met rechts ontheemden op allerlei manieren dwars te zitten. Stuur hen bijvoorbeeld maar lekker terug naar het ‘geweldige’ sprookjesland Hongarije van Viktor Orbán.

Jeremy_Corbyn_2014-04-30
Jeremy Corbyn
Monasch gaat in tegen de oorsprong van socialisme, dat arbeiders als mensen zonder vaderland zag. Vervolgens krijg je met de redenering van de PvdA’er heel vreemde kronkels. Hij stelt dat de sociaaldemocratie progressief en conservatief moet zijn. Huh? Jawel, het staat er echt. Nu is progressief al een beladen term, zo’n D66-woord – niet meer van deze tijd – dat voor allerlei kwalijke zaken gebruikt kan worden om verslechteringen voor de zwakkeren in de samenleving door te voeren. Zelfs dat vermaledijde progressief gaat hem nog niet ver genoeg.

Verder schijnt het dat Jeremy Corbyn, de nieuwe Engelse Labourleider, niet lekker ligt bij de PvdA. Corbyn miskent de ‘verworvenheden’ van Blair. Monasch’ argumentatie hieromtrent is onnavolgbaar, kritiek erop leveren is daarom lastig. Overeind blijft een gevoel van vrees van Monasch en met hem van de PvdA-elite dat ‘Corbynia’ naar Nederland overwaait. Dat kunnen we niet hebben. Daarom moet de PvdA tegelijkertijd progressief (D66) en conservatief zijn, en zeker niet links. En daarom publiceren we ook lekker op TPO.

2 gedachten over “Monasch: sociaaldemocratie wil een hek om de verzorgingsstaat”

  1. Pingback: Kenterende tijden in Europa | Krapuul

  2. Pingback: Waarom dendert de sociaaldemocratie bergafwaarts? | Krapuul

Reacties zijn gesloten.