We mogen er best een paar minuten bij stilstaan, ook hier, maar het moet niet gekker worden

Het overlijden van zkh. Prins Friso van Oranje Nassau vult op dit ogenblik onze beeldschermen. Oeverloos wordt er weer geneuzeld over het vreselijke lot van deze jonge knul.

In het journaal een item waarin enorm veel meningen van het Volk en de gewone man zaten. Het sleutelwoord was: “Erg” :
“Erg hoor”, “Erg he”, “Wat Erg zehg”, “Ja, dat is Erg”, “Nou dat is echt erg !” enzovoort….

En natuurlijk is het erg. Voor de familie, vrienden, kennissen. Voor het land ? Dat zou ik niet zo willen zeggen. Natuurlijk, mijn condoleance hebben ze, evenals mijn medeleven. Ook al zat dit er aan te komen, zeker toen bekend werd dat hij vanuit de UK naar Nederland werd getransporteerd.

Het is echter geen Nationale Catastrofe. Wel een verdrietige zaak, maar dat schreef ik al.

En of je nu voor of tegen het Koningshuis bent, je kunt best medeleven tonen en begrip voor het verlies van een kind, maar het moet (in mijn ogen dan) niet zo zijn dat het hele openbare leven stil komt te vallen, dat de televisie in een keer de hele programmatuur verandert om uitzendingen er in te pleuren die allemaal over deze jongeman gaan enzovoort.

In Syrië, Jemen, Somalië, Afghanistan, Irak en op zoveel meer plaatsen in de wereld gaan jonge mensen en kinderen van vaders en moeder dood, en dat iedere dag en ieder uur. Aan geweld, niet aan lawines.

Dat lijkt me toch wel iets belangrijker.

13 gedachten over “We mogen er best een paar minuten bij stilstaan, ook hier, maar het moet niet gekker worden”

 1. “In Syrië, Jemen, Somalië, Afghanistan, Iraq en op zoveel meer plaatsen in de wereld gaan jonge mensen en kinderen van vaders en moeder dood, en dat iedere dag en ieder uur”

  Drogreden!

 2. Inderdaad. Maar het tuig zal wel weer vinden dat we nazi’s zijn. Lijken die aanspoelen onderweg naar Italië, dood. Verdronken. Aangespoeld op het strand. Daar hoor je vrijwel niemand over. En over alle andere toestanden hier in de deportatiecentra ook niet. Maar nu wel massaal rouwen om een dode na een ongeluk.

  Natuurlijk, zoals je zegt, ook erg. Maar de hysterie is nogal selectief.

 3. Waarom nazi’s?
  Ook ik heb het overlijden van Friso van Oranje voor kennisgeving aangenomen, erg voor zijn familie, inderdaad, maar voor Nederland?
  Dan ben ik toch meer begaan met de mensen die op de vlucht verdronken zijn, of de mensen die door geweld en aanslagen om het leven gekomen zijn.
  Na al deze doden en hun nabestaanden gaat mijn medeleven.
  Zij zijn niet op een wintersportvakantie, mede door eigen handelen om het leven gekomen.
  Ze zijn slachtoffer van de onverschilligheid van hetzelfde volk dat nu rouwt om eem persoon die in feite al meer dan een jaar niet echt meer leefde.

 4. @2

  Grutte Pier. Ik zou de betekenis van het woord drogreden nog eens nalezen in de Dikke van Dale.

  Niet bijster intelligent, je antwoord. Waar het mij om gaat is de selectieve manier van rouwen in dit land, en de manier waarop de media dit dan allemaal weer in beeld brengt.

 5. Ik heb er eerlijk gezegd al bij stilgestaan toen ik hoorde dat zijn hart 50 minuten had stilgestaan.

 6. @5 – Jan Jaap Bedeijn
  Ja maar, ja maar, ja maar…
  Het is wel erg dat hij dood is maar in Syrië, Jemen en Somalië is het ook erg(er).
  Dus eigenlijk is het niet zo erg dat hij dood is…

  Tu quoque?

  http://www.rijnlandmodel.nl/achtergrond/algemene_semantiek/retorica_trucs_ja-maar_bronnen.htm

  Grappig trouwens dat je reageert met een volgende drogreden:
  “Ik zou de betekenis van het woord drogreden nog eens nalezen in de Dikke van Dale. Niet bijster intelligent…”

  Ad hominem?

 7. Quoque.

  Meus tentatio ad hominem non eram. Ego congruo per vestri editio super rhetoricus.

  Editio meus non a cado eram. Is eram ut inclitus meus causa.

  Nusquam magis, nusquam minor.

 8. @5 – Jan Jaap Bedeijn
  ” Waar het mij om gaat is de selectieve manier van rouwen”

  Idd, waarom zo hysterisch rouwen om Friso terwijl er zoveel meer valt te rouwen om Syrië. Maar waarom rouwen om Syrië Jan Jaap, terwijl de 2e wereldoorlog nog zo veel erger was?… Snappie? 🙂

  “de manier waarop de media dit dan allemaal weer in beeld brengt”

  Het is jou artikel Jan Jaap, gebruik de schrijfstijl de je wilt – fine with me.
  Maar als je vindt dat er teveel media-aandacht gaat naar Friso had je daar ook een stukje over kunnen schrijven. Reden zat te vinden lijkt me:
  Geen lid van het Koninklijk Huis, hij is homo, jij bent republikein, tegen erfopvolging etc etc.
  Syrië erbij halen is gewoon een slecht argument (vind ik).

 9. Ik heb na de tweede “volkse stem “de TV op een buitenlandse zender gezet ..

  Voor luizen haal je een luizenkam om de neten uit je haar te halen , en gif om de volwassen luizen te doden , bij “koningsluizen ( Pardon KoningsHuizen ) “viert men jonkies en rouwt men om de dood .. sommige parasieten zijn overduidelijk gelijker dan de anderen ,,,,

 10. Oh ik snap wel wat je bedoelde hoor Grutte Pier, ik had het wellicht anders kunnen opschrijven. Hadden we het vandaag al over de dood van Friso gehad ? Laatste nieuws is dat Rutte, één of andere bobo uit Den Haag vervroegd terugkomt van vakantie. Wat zal die man balen zeg !

 11. Dit is typisch weer he.

  Ook zoiets….. Ik blijf het raar vinden. HET SPORT JOURNAAL…. zeker nu we toch maar naar Rusland moeten van een grote meerderheid ten kosten van homo’s en lesbiennes aldaar….

  Geen Millieu Journaal. Lijkt me wel belangrijker.

  Maar Sportjournaal na bijvoorbeeld heel veel ellende in het echte Journaal. Het is zo lekker makkelijk he. Eerst ellende laten zien en dan weer dat vrolijke doping programma. Alsof hetgeen ervoor kwam (Syrie, Afrika, Nederland) er niet toe doet. De onderbroek van Louis van Gaal is belangrijker dan een uitgezet kankerpatientje. Het is volledig ontopic dit want naast dat domme sportjournaal en domme voetbal praatclubjes is dit hele dode circus om Friso ook te belachelijk voor woorden.

Reacties zijn gesloten.