Moderne kinderarbeid in Nederland

images (1)Kinderarbeid in Nederland, dat was het eerste wat ik dacht toen ik dit stuk zag bij de NOS. Kinderen die bedrijven adviseren hoe ze meer geld kunnen maken, wat is dat voor bedoening? Worden die kinderen daar voor beloond? Of is het feit dat ze ideeën mogen spuien en over hun bol worden geaaid, de beloning?

De organisatie die daar achter zit is opgericht en wordt geleid door Laurentien van Oranje. De ‘Missing Chapter Foundation’. Doelstellingen klinken zo mooi, kinderen mee laten praten en mee laten beslissen over de wereld waar ze in leven. Maar ondertussen moeten ze 10 man personeel en 3 commissarissen van toezicht van een inkomen voorzien. Verder werken ze, denk ik, voor niks, voor hele grote bedrijven. Ik vind het uitbuiting.

Ik dacht dat kinderarbeid alleen nog bij supers voorkwam, en kranten rondbrengen, of bollen pellen. Zeker bij de eerste geldt, hoe jonger, hoe beter, want goedkoper. Zodra je wat ouder wordt, word je te duur en niet meer aangenomen.

Nu lees ik dus dat bedrijven gebruik maken van de onbevangenheid van kinderen om hun zaken te verbeteren en zo meer geld binnen te halen. En een Oranje helpt daar aan mee. Wat is nieuw?

Ik heb gezocht, maar kan niets vinden waardoor dit goed zou zijn voor kinderen. Anders dan dat ze al heel jong in een milieu komen van prestatie en ons-kent-ons, lekker handig voor later.

Mocht iemand meer weten of met argumenten komen, dat dit een hele mooie zaak is, schrijf daar dan even een stukkie over. Tot nu toe, denk ik: Kinderarbeid en vermoedelijk nog onbetaald ook, want over beloning kan ik niks vinden, maar ja, dat ligt ook moeilijk in Nederland volgens mij, kinderen geldelijk belonen.

Ik ben benieuwd wat Unicef er van zegt, zie overigens ook de overheid bij de partners staan, het zal weer eens niet.