Moderne economie is niet voor kleintjes

Een aanzienlijk deel van de Britten wil het Verenigd Koninkrijk uit de EU losmaken. Premier Cameron heeft een aantal rapporten laten opstellen om steun te krijgen om een aantal bevoegdheden terug te halen uit Brussel. Hij wilde daarmee de sceptici de wind uit de zeilen te nemen. De rapporten leveren voor die opzet echter weinig argumentatie, integendeel.

Er kunnen drie brede conclusies uit de rapporten worden getrokken. De eerste is dat de gemeenschappelijke markt de verregaande integratie van moderne economieën een spiegel voorhoudt. Bedrijven zijn afhankelijk van de ‘vier vrijheden’: goederen, diensten, arbeid en kapitaal. Grensoverschrijdende toevoerlijnen, algemene standaarden, mobiele arbeidskrachten en productie op diverse locaties zijn in het moderne bedrijfsleven gemeengoed. Deze processen zijn afhankelijk van gemeenschappelijke standaarden en regelgeving. (Presseurop)

Het geeft duidelijk aan wat er aan de hand is. De moderne economie is verregaand internationaal georganiseerd. Zich losmaken, zelfs slechts qua economische regelgeving, uit een groot verband betekent een hoge drempel opwerpen voor de eigen industrie.

1 gedachte over “Moderne economie is niet voor kleintjes”

Reacties zijn gesloten.