Mitch Henriquez: politie komt overal mee weg

(eigen archief)Mitch Henriquez, vermoord door de de politie, krijgt geen gerechtigheid.

Een disciplinair strafje, een voorwaardelijk ontslag. Niets meer dan een tikje op de vingers voor mensen die willens en wetens een door hen de dood in gemepte man een busje in gewerkt hebben, gelogen hebben over de toedracht, en hem medische zorg hebben ontzegd.

Een schande is het, en het zoveelste bewijs dat je om in Nederland met grove misdaden weg te komen het beste in uniform rond kan lopen.

Nou is er voor twee van de betrokken agenten in februari nog een kansje dat ze veroordeeld zullen worden wegens dood door schuld, maar met een politiechef die al luidop roept: “geen van de agenten had de intentie om Henriquez naar het leven te staan of ernstig te mishandelen,” kun je er al wel vanuit gaan dat hier weer eens een een-tweetje tussen OM en Justitie aan zit te komen.

De politiebonden kunnen natuurlijk hun lol weer niet op: die doen alsof deze uitkomst wel wat streng is voor de arme dienders.

Mocht u overigens van zins zijn om uw ongenoegen over deze gotspe uit te spreken, past u dan wel op om niet door de politie te worden gegrepen: daarvoor delen rechters wel vlot flinke celstraffen uit.

Het is een geluk dat in deze zaak de familie van Mitch Henriquez een scherp oog op het gedrag van de politietop houdt. Ook op deze -voor hen onverwachte- toekenning van ‘straf’ voor de betrokken agenten reageren zij bij monde van hun advocaat direct: “Schande!”

En daar blijft het niet bij, advocaat Korver is nog niet klaar met ze:

,,Vergeet niet dat de agenten hun geweldsrapportages op elkaar hebben afgestemd. Daarom gaan we over die rapportages nog aangifte van meineed doen tegen alle vijf de betrokken agenten. Liegen in een geweldsrapportage is ook reden voor ontslag, de politie wéét dat ik daarvan aangifte ga doen, dus ook in dat opzicht hadden ze moeten wachten met hun disciplinaire straffen.”

Het is te hopen dat deze moordende en liegende agenten dus nog een meer passende consequentie voor hun handelen zullen ondervinden. Als die straffen dan wel in verhouding staan tot de misdaad zou het een signaal kunnen geven aan de rest van de politie, dat wij burgers niet vogelvrij zijn.

We zullen zien.