Missie Afghanistan, of hoe het kabinet ons naait

Het is niet te ge-lo-ven!!!!! Eerst 200, toen 350 en nu 545 man/vrouw en 4 gevechtsvliegtuigen. Hoe presteren ze het? En wie gaat dit slikken?

Het gaat om 40 politiemensen, en daar moet 505 man/vrouw voor mee voor beveiliging en bewaking. Hoe verzin je het? (is nog bizarder dan beveiliging Goudpruikje, zou hij het daarom niet willen? 😀 )

Volgens hoofdgiechelaar Rutte is het een logisch gevolg van onze eerdere missie’s. 😥 Ja, ook hij wil ontvangen worden op het Witte Huis en een hand van Obama krijgen. Weet u wat dit allemaal kost? Voorlopig ligt de raming op 470 miljoen! Maar zoals de vorige missie’s zal dat vast wel een stuk hoger uitkomen, want ja ramingen zijn ramingen he? En wat het allemaal bijdraagt aan een beter Afghanistan? Zie ook Newsroom #A2 van 4 jan 2011.

Vooralsnog zegt Goudpruikje (PVV) dat hij het een ‘slecht’ idee vind. Waar is achterlijk en knettergek gebleven? Hij zegt wel dat hij hoopt dat de linkse partijen het plan niet zullen steunen, maar waarom noemt hij de rechtse partijen niet? SGP zal zo wel meegaan, als gezagsgetrouwe volgers. 😥 D66 noemt zichzelf niet links en heeft eerder al om een politiemissie gevraagd dus dat zal ook wel handjeklap worden.

Maar ook hiermee zou het me niet verbazen als Goudpruikje ineens een draai maakt, zoals hij al eerder heeft gedaan bij andere onderwerpen. Eentje kan er best nog wel bij. Als ze maar genoeg beloven, misschien voor een boerkaverbod? 😥

Dit wil ik toch nog toevoegen 😀  Let hier op comment van Jan1, Utrecht op 07-01-2011, 13:32, die geeft er wel een heel creatieve draai aan.

Verder nieuws in NRC, maar even bij de foto: Wie is wie (of wat)?:

Een groep van 545 man bestaat uit 225 trainers, 125 militairen in de rol van beschermend personeel, 120 man aan F16-grondpersoneel en zeventig man aan stafpersoneel moet de missie gaan volbrengen. Het is een gecombineerde missie van de Europese Unie en de NAVO. De Nederlandse trainers en hun beschermers worden gedeeltelijk bij de Duitsers in het noordelijk gelegen Kunduz ondergebracht. Ook worden mensen geposteerd in de hoofdstad Kabul en later komt Bamyan daar nog bij als standplaats. Ze gaan aan de slag op zowel politiescholen als in het veld.

21 gedachten over “Missie Afghanistan, of hoe het kabinet ons naait”

 1. Het punt is bovendien dat deze ‘politie-agenten’ in feite paramilitairen zijn, ook een militaire training krijgen, zoals Generaal b.d. Couzy laatst op televisie uitlegde.
  Ze worden als low-budget militairen gebruikt, want politie-agenten hoeven niet zo’n dure, kogelvrije uitrusting te dragen als militairen. Ze worden niettemin gewoonweg ingezet om de Taliban te bestrijden.
  De helft deserteert ook nog naderhand, en/of verkoopt zijn wapen aan de Taliban.

  Erg effectief allemaal.

 2. SGP, D66, GroenLinks en de partij van Van Middelkoop, samen meer zetels dan Wilders – klaar is de Missie (op verzoek van de SGP Zending genoemd).

 3. De Chloorkuif rekent het gewoon uit: Als peilingen gunstig zijn voor hem laat hij het kabinet erover vallen, zo niet steunt de Lijder gewoon de missie. (met advising backoffice van Israël die via het bleekhoofd uit Venlo zich in probeert te kopen in onze regering)
  Vooralsnog zal in de VVD-retoriek linkse oppositie dat niet bukt voor Amerika in dezen weer `landverrader’ en `dissident’ zijn. *met achteraf instemmend geknik van de Wilderssekte* Zo simpel ligt het.

 4. Wat ik nu niet snap is dat Afghanistan in beginsel een land is dat potentieel veel rijkdommen beheerst. Als je de economie weer aan de gang krijgt met alle bodemschatten die het land rijk is dan komt de politieke stabiliteit vanzelf, hoef je ook geen militairen te sturen….of denk ik nu te simpel??

 5. @7 Willem. Het punt is dat het imperialistische Westen olv. Amerika de autochtone Afghaanse Islamitische bevolking die exploitatie aan rijkdom van diverse bodemschatten niet gunt, uit angst dat de winsten gebruikt gaan worden door Moslims die onze economie zouden willen ondermijnen.
  Als de Afghaanse onderhorigen zouden knikken: `Yes Master!’ en doen wat Amerika wil, zou de politieke stabiliteit geen kopzorg meer zijn voor de Westerse bemoeial.

 6. @ 7 Willem, nog ter aanvulling: Dat is ook juist het trieste. Derde wereld bananenrepubliekjes als Equatoriaal Guinée en Nigeria blijken te barsten van de olie en andere bodemschatten! De inheemse bevolking, zeg maar het inboorlinggehalte, krepeert van de honger onder het juk van een US-welgevallige zwarte nepotendictator die búlkt van de weelde door aan USA en aan NL-Shell verkochte olieconcessies, zo’n morbide volksmenner grijnslacht van de hightech wapens die hem worden verschaft door de gretige international wapenbizz om zijn morrend bloed- en broedervolk te doen knielen voor de God van het Superkapitalisme, opdat het smeekt om wat schamele kruimels….
  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2009-2010/de-groene-transitie/vuil-spel-om-olie.html

 7. Abdul Alhazred Schreef:

  De Chloorkuif rekent het gewoon uit: Als peilingen gunstig zijn voor hem laat hij het kabinet erover vallen, zo niet steunt de Lijder gewoon de missie.

  Nou ik heb al een paar gekke dingen van die gast gezien maar DIT kan ik echt niet geloven hoor.

 8. En ik blijf het ook nog steeds raar vinden dat de Partij voor verwarden tegen een missie is om extreme moslims terug te dringen, als je het hebt over Taliban dan heb je het wel over behoorlijk extremistische moslims…althans als we het beeld dat door de Amerikanen wordt geschetst zonder nadenken geloven, en dat doen PVV’ers in de regel wel…Ik snap ze wel vaker niet maar in dit geval komt het ook weer niet slecht uit…..

  Valt wel op dat het chloorhoofd het alleen heeft over een slecht plan, had zijn kwalificaties wel eens willen horen als dit een PVDA voorstel was geweest…..

 9. Als de Lijder tégen de missie stemt, en daarin blijft volharden, ondanks zakkende peilcijfers en gebries van bv. een Arend. J Boekestein, zal ik een mooie fles Algerijnse Bourgogne sturen. 😎

 10. Idee van de SP: De Afghaanse agenten naar Nederland halen en hier opleiden. Dat lijkt me in dit geval veiliger en goedkoper.

 11. @ 17 wat ik nu mis is een aanwezige oppositie. Iemand die een vurig betoog kan houden waarbij zelf de doorgewinterde VVD-er nog gaat twijfelen aan de missie. De emotie van de politici van weleer is verdwenen. Ik heb nog niemand een goede uiteenzetting horen geven waarom we dit niet moeten doen en wat men dan voor alternatieven heeft.

  Het alternatief van de SP vind ik een heel geschikte, maar ik heb Roemer nog nergens echt lekker vuur zijn spugen over deze missie. De uitleg van Cohen kon ik wel volgen, maar heel duidelijk neergezet was het nu ook weer niet. D’66 is op dit punt een slappe hap omdat je weet dat ze er toch wel mee in gaan stemmen. En Rutte/ Verhagen kan ik wel begrijpen, die willen net al JP gewoon een keer koffie (of thee) drinken in het witte huis…je moet er wat voor over hebben

 12. Sofia van der Linde Schreef:

  Idee van de SP: De Afghaanse agenten naar Nederland halen en hier opleiden. Dat lijkt me in dit geval veiliger en goedkoper.

  Dit voorstel lijkt me logisch en minder geldverslindend.

  De huidige voorstel klinkt enorm gek: je stuurt 20 opleiders met 20 reserve, gedekt door ondersteuning van +/- 500 mensen, inclusief 4 vliegtuigen (en misschien een atoombom voor in het geval dat ze toch aan het eind voor het Taliban kiezen?).

  Het is niet anders dan een verkapte en voor de publieke opinie gemaskerde militaire interventie.

 13. Op de LinkedIn pagina van GroenLinks ben ik een discussie begonnen over nut en noodzaak van deze missie, die een totaal fiasco zal worden. De vorige missies waren dat namelijk ook, hoezeer Rutte dat ook probeert weg te spinnen tijdens zijn persconferentie gisteren.

  Iedereen die zich een kwartiertje verdiept in de Nederlands-Afghaanse geschiedenis van de afgelopen tien jaar, kan dat onomstotelijk zien, en anders zijn daar ook nog de artikelen en radio-reportages van mensen als Arnold Karskens en Harm van Atteveld, (voor de vpro-radio). Concreet heb ik de LinkedIn Groenlinksers gevraagd wat de te bewandelen weg is om de fractie te laten merken dat de partij-achterban dit dus niet wil.

  Ik voel me nu een beetje een malle eppie, want tot dusver hebben maar twee mensen de moeite genomen om op me te reageren. Instemmend, dat wel, maar het zet tot dusver geen zoden aan de dijk.
  Ik ben er echter van overtuigd dat de grote achterban van GroenLinks tegen deze missie is. Mede gezien het punt dat een en ander dus betaald zal worden uit de ontwikkelingssamenwerking-begroting.
  Terwijl we met zijn allen nu al weten dat het niets wordt! En je elke dag in de kranten kunt lezen dat de ‘Dutch approach’ niet werkte en inmiddels in Uruzgan bij het oud vuil is gezet.

 14. Nexus m. Schreef:

  Het is niet anders dan een verkapte en voor de publieke opinie gemaskerde militaire interventie.

  Inderdaad. Je slaat de spijker op z’n kop.

Reacties zijn gesloten.