Mislukt land

brievenbusfirma'sNederland is een mislukt land. Uit talloze wikileaks-documenten blijkt dat Nederland “notoire dwarsligger” (FD) is als het gaat om internationale aanpak van belastingontwijking of -ontduiking. Er wordt voor de Bühne vaak gedaan alsof men alles in het werk zet om zulke praktijken aan te pakken. Achter de schermen doet men het tegenovergestelde. Nederlandse consulaten en ambassades hebben een foldertje in talloze talen om buitenlandse bedrijven en particulieren naar het fiscale paradijs Nederland te lokken. Maar een vluchteling die geen Nederlands spreekt, die mag hier niet zijn, want dat blijkt uit opiniepeilingen en die tellen tegenwoordig meer dan wat dan ook.

Dat ook hier de armen de rijken moeten betalen maakt Nederland natuurlijk geen uitzondering. Het verschil met andere landen is dat Nederland een rijk land is dat doet alsof alles koek en ei is, waar corruptie niet bestaat en iedereen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat. Je kunt de armen namelijk gemakkelijk wijsmaken dat andere kwetsbare mensen schuld hebben aan hun armoede, vooral als ‘de ander’ niet roomblank, blauwogig en blond is. Daarvoor zijn er allerlei leuke spelprogramma’s in de media bedacht om het gevoel van een echte Nederlandse identiteit te versterken, waarin een allochtoon mag laten zien dat hij erbij wil horen.

In een raadgevend referendum georganiseerd door GeenStijl – mensen die vinden dat iedere vorm van belasting diefstal is en het eenmansforum voor democratie van Thierry Baudet – heeft 0,6% van de Europese bevolking zich uitgesproken tegen ratificatie door Nederland van het associatieverdrag met de Oekraïne. In Nederland betekent dat volgens beproefd rechts-populistisch recept dat de uitslag niet raadgevend maar bindend is en dat het associatieverdrag dus niet mag worden geratificeerd. Baudet heeft zichzelf al aangeboden als deskundige die de regering wil adviseren over zulke ingewikkelde internationale vraagstukken.

In zo’n klimaat is het niet vreemd dat Nederland meer brievenbusfirma’s heeft dan Luxemburg en Zwitserland bij elkaar en een extreemrechtse eenmanspartij een motie erdoor krijgt, met steun van de VVD, PvdA en D66, die zegt dat Nederland officieel geen belastingparadijs is. Wat je niet ziet bestaat niet. Er zijn voor het volk genoeg andere zaken om je druk over te maken, zoals de vermeende bedreiging van cultureel erfgoed zoals Zwarte Piet en chocolade verstop- in plaats van paaseieren. Minister van Financiën Dijsselbloem (PvdA) vertelt ondertussen in NRC begrip te hebben voor het opkomend nationalisme. Dat is namelijk het wondermiddel om te doen alsof je corruptie bestrijdt en ondertussen er gewoon mee door gaat.

1 gedachte over “Mislukt land”

  1. Pingback: Ook Edith Schippers constateert het: Wir haben eine Marokkanerfrage! | Krapuul

Reacties zijn gesloten.