‘Minder, minder’? De feiten

Tekst: Ewoud Butter

Gisteren begon het proces tegen Geert Wilders vanwege zijn ‘minder minder Marokkanen’ uitspraken.

De PVV-leider, die zelf niet kwam opdagen, moet voor de rechter verschijnen vanwege discriminerende en haatzaaiende uitspraken. Zelf verklaart Wilders het slechts als zijn plicht te zien een ‘Mega-Marokkanen probleem’ te willen benoemen. Welk mega-probleem?

Het aantal Marokkanen…neemt af
Een Marokkaan is een inwoner van Marokko of iemand met de Marokkaanse nationaliteit. Het aantal inwoners met alleen de Marokkaanse nationaliteit neemt in Nederland volgens het CBS al jaren af van bijna 150.000 inwoners in 1996 tot 42.000 inwoners in 2016. Dat kan dus niet het probleem van Wilders zijn.

Het aantal Marokkaanse Nederlanders…..neemt toe
Maar, het aantal Nederlanders van Marokkaanse herkomst, zoals bijvoorbeeld Khadija Arib, Jesse Klaver, Ahmed Marcouch en Vera Bergkamp, neemt toch wel toe? Ja, dat klopt. Volgens opnieuw het CBS bedroeg het aantal Nederlanders van Marokkaanse herkomst in 1996 225.000 en is dat inmiddels gestegen tot 385.000.

Omdat de rest van de bevolking echter ook groeit, is het aandeel van Marokkaanse Nederlanders op de totale bevolking minder snel gestegen: van 1,45% in 1996 naar 2,27% van de bevolking in 2016.
De groei van het aandeel van de bevolking van Marokkaanse herkomst neemt de laatste jaren steeds verder af en bedroeg de laatste jaren niet meer dan 0,02 procentpunt per jaar. Dus ja, het aantal Marokkaanse Nederlanders neemt toe. Maar, beste Geert, mocht je dat nou echt zo’n probleem vinden, besef dan dat van de 100 Nederlanders er nog altijd bijna 98 niet van Marokkaanse herkomst zijn.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Republiek allochtonië