Miljarden voor hulp aan allerarmsten in Europa

De Europese Raad heeft op 10 maart 2014 ingestemd met het bedrag voor het Fonds voor Europese steun aan de allerarmsten, dat wordt verhoogd naar 3,8 miljard euro.
(Youphil [vertaald uit het Frans])

Een prettig bericht voor de voedselbanken lijkt het. Of toch niet?

Rutte 2 doet niets om te voorkomen dat de 140 voedselbanken te weinig voedsel aangevoerd krijgen en bedreigt daarmee meer dan 70.000 gezinnen die van deze hulp afhankelijk zijn.
De Nederlandse regering weigert al jaren pertinent om van het Europese voedselhulpprogramma voor armen gebruik te maken.
(De Lange Mars)

Dus Rutte 2 weigert EU-steun en laat Nederlandse armen stikken.

5 gedachten over “Miljarden voor hulp aan allerarmsten in Europa”

 1. Niet alleen Rutte 2, Sjaak.

  “De Nederlandse regering weigert al jaren pertinent…”

  Dat is dus incl. de kabinetten waar eerder bijv. CDA in zat.

  En dan te bedenken dat de lokale voedselbank hier veel te weinig ruimte heeft om daar waar nodig ‘noodhulp’ te bieden. Mijn hart huilt.

 2. Armoede ontkennen is een belangrijk element van het flinterdunne prestige dat overheden in onze omgeving hebben. Nederland en Noorwegen zijn een akelig voorbeeld van deze houding. Je kan niet tot de top 20 horen en toch armen hebben, dan zijn ze er toch gewoon niet.

  Er is ook een doctrine in de IMF wereld: armen helpen strookt niet met neo-liberalisme. Het kan gewoon niet samen gaan. Alleen landen die eerst het neo-lib doctrine hebben afgezworen en de deur voor IMF gesloten houden kunnen hun armen helpen.

  Zie hiervoor: J. Hanlon, A. Barrientos, and D. Hulme: ‘Just give money to the poor. Development revolution from the global south’ Kumarian Press, India 2012. Dit boek behandelt armoede bestrijding programma’s in een fiks aantal landen, met als kampioenen, Brazilia, Mexico, Venzuela, Zuid Africa, Indonesie, Philippijen, India. China doet het weer iets anders, maar is ook succesvol. Ik was erbij in Indonesie en Pakistan.

  Buigen voor het IMF betekent simpel je armen laten rotten. Dat willen ze niet in de genoemde landen. Het is daar echt niet alleen maar liefdadigheid: de methode is ‘conditional cash transfer’, gericht op de toekomstige generatie, dus met verplichting tot deelnemen aan onderwijs en gezondheidszorg.

  Wij in Nederland buigen niet voor het IMF. Wij zijn het IMF. Dus laten we onze armen maar rotten.

  vrgr, L

 3. Ter aanvulling: de aanpak van ‘gericht op de toekomstige generatie, dus met verplichting tot deelnemen aan onderwijs en gezondheidszorg’ duidt op de ambitie van deze landen om het neo-liberale westen op termijn in te halen en ik ben ervan overtuigd dat het ze gaat lukken. Het tegenwapen van de IMF aristocratie is ´pseudo-democratisering, destabilisatie, maatschappelijke ontwrichting, chaos, dood en verderf´.

  Daar krijgen we dus nog veel van te zien.

 4. “When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a communist”. Dom Hélder Camera. Het ‘vrije westen’ in een notendop.

Reacties zijn gesloten.