Militairen tegen Morsi: contrarevolutionairen tegen contrarevolutie

President Morsi heeft gesproken, en hij blijft. Dat wil hij ons – en waarschijnlijk ook zichzelf doen geloven. Intussen tikt de klok. Een ultimatum van het leger loopt later op woensdag af. In Cairo vechten intussen voor- en tegenstanders van Morsi met elkaar, met doden als gevolg. Het ultimatum van de protestbeweging Tamarod is afgelopen dinsdag al verlopen. Het gevaar van een militaire staatsgreep is inmiddels levensgroot. Feitelijk is die al bezig. Hoe kwam het zo ver?
De huidige confrontatie kreeg vaart met een initiatief van de protestbeweging Tamarod. Dat was een initiatief uit kringen van de Kefaya-beweging, jarenlang actief in de strijd tegen Mubarak. Tamarod stelde een tekst met eisen en grieven tegen president Morsi en de regering op. “De armen ´hebben geen plek´; in de maatschappij.” “Er is ‘geen gerechtigheid’; de economie is ‘ingestort’, met lage groei en hoge inflatie.”

Er zitten in de verklaring ook nationalistische ondertonen, met geweeklaag over teloorgang van “waardigheid” voor het land en het “volgen in de voetsporen van de VS”. Bovenaan het lijstje van klachten en grieven van Tamarod – althans in het BBC-overzichtje waar ik één en ander vond – : “de veiligheid is sinds de revolutie van 2011 niet hersteld”. Het is een allegaartje aan grieven. De verlangens van de revolutie naar sociale rechtvaardigheid en naar een afrekening met de onderdrukking klinken duidelijk door. Maar het klagen over onveiligheid en nationale vernedering biedt ingangen voor krachten die snakken naar terugkeer van het oude regime.

………. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

1 gedachte over “Militairen tegen Morsi: contrarevolutionairen tegen contrarevolutie”

Reacties zijn gesloten.