Met dank aan het gedachtegoed van Geert Wilders, Pamela Geller, Bat Ye’or, Robert Spencer etc.

‘Noorwegen is niet maagdelijk meer’
Jo Nesbo beschrijft de stemming in zijn land na de schokkende gebeurtenissen van 22 juli. ‘Ik kwam uit een land waar de angst voor elkaar geen vaste grond onder de voeten had gekregen.’

Gisteren hoorde ik een woedende man in de trein schreeuwen. Vóór 22 juli zou mijn automatische reactie zijn om me om te draaien, misschien wat dichterbij te komen. Misschien was het een interessant meningsverschil waar ik – na een nuchtere afweging van de argumenten – een standpunt over kon innemen. Of, nog beter, een vrouw die ik en ongetwijfeld nog wat medepassagiers zouden kunnen verdedigen. Maar mijn automatische reactie was nu om naar mijn dochter te kijken, om te zien of ze veilig was en welke uitwijkmogelijkheden ze had.

Nadat de bom was afgegaan – een knal die in de buurt in Oslo waar ik woon duidelijk te voelen was – en het nieuws van de schietpartij op Utøya begon los te komen, vroeg ik mijn dochter of ze bang was. Ze antwoordde met iets wat ik ooit tegen haar had gezegd: ‘Ja, maar als je niet bang bent, kun je ook niet dapper zijn.’

Noem me een watje, maar dit stuk heeft indruk op me gemaakt. Het doet pijn. Anderen zullen zeggen, welkom in de echte wereld. Maar dat dit door zo’n drama moet plaatsvinden en dat de medeveroorzakers van dit klimaat alle verantwoording afwijzen is tenhemelschreiend.
Onrust in een samenleving veroorzaken, deze opzwepen en dan zelf weglopen voor de verantwoordelijkheid en beginnen over ‘links demoniseert me’, wat is dat voor denkwereld?
Wat is dat voor zieke, walgelijke wereld waarin die mensen leven? Dat ze zelf zo bang zijn, daar kunnen ze hulp voor zoeken. Dat ze het presteren om anderen zo bang te maken is ziekmakend en voor sommigen dodelijk, zoals is gebleken uit Oslo en Utøya.
Waarom staan wij het toe dat iemand met waandenkbeelden een hele samenleving in een zwarte poel van ellende trekt? Wanneer staan er mensen op die zeggen: ,Het is genoeg, wij doen hier niet meer aan mee! Je ziet maar wat je doet met je angsten, maar we lachen je voortaan midden in je gezicht uit. Belachelijk figuur dat je bent.’

Voor mij zijn er misschien wel twee opties als Geert in de Tweede Kamer weer eens staat te fulmineren over zijn eigen paranoïde angsten. Of de TK gaat massaal in een lachstuip die zo hard is dat niemand meer hoort wat hij zegt, of ze slaan hem verbaal in een hoek waardoor het ook over is.
Beide strategieën afwisselen kan ook natuurlijk. 8)

1 gedachte over “Met dank aan het gedachtegoed van Geert Wilders, Pamela Geller, Bat Ye’or, Robert Spencer etc.”

  1. Tja, Keira ik was net weer eventjes in de echte wereld voor een boodschapje en zag die voorpagina van de telegraaf, haast triomfantelijke chocolade letters van Wilders’ tweet, links kan de boom in.
    Waar slaat dit toch allemaal op? Inderdaad laat die rare kwast godgloeiendegloeiende toch eens alle hoeken van de kamer zien.
    Of ga eens heel serieus met hem mee, doet de PvdA nu toch al dus is geen moeite. Zoals ik iemand in een ander topic zag reagereni; laat ‘m inderdaad eens een oplossing voor zijn eigen verzonnen giga problemen helemaal uitkauwen. Vraag eens hoe dat nou zit met die ridders en eurabia en socialisten die de islam promoten, sjonge jonge hoe moeilijk kan het zijn kamerleden met jullie giga salaris. Ik zie het helemaal voor me, net als Hans Teeuwen met z’n geschiedenisleraar ” Echt waar? boeie man, boeie, boeie, meen je dat nou? Hoe weet je dat allemaal? Uit een boek? Boeie….”
    Ik las het ergens maar kan me goed voorstellen dat Wilders zelf ook verwonderd is hoe ver -ie mag gaan.

Reacties zijn gesloten.