Merle Haggard overleden

Vandaag is country-legende Merle Haggard overleden, nota bene op zijn verjaardag. Hij is 79 jaar oud geworden. Eind vorig jaar werd Haggard geveld door een dubbele longontsteking, maar hij leek aan de beterende hand en plande zelfs een nieuwe tournee met zijn vriend Willie Nelson.

De in 1937 geboren Haggard had een klassieke ‘moeilijke jeugd’. Zijn vader overleed in 1945 en de jonge Merle raakte al vroeg in conflict met het wettig gezag. In 1957 werd hij na een mislukte roofoverval gearresteerd en belandde hij in de beruchte gevangenis van San Quentin. Samen met een andere gevangene, “Rabbit”, bereidde Haggard een ontsnapping voor. Toen Haggard wegens dronkenschap een week in de isolatiecel werd gezet, ontsnapte Rabbit in zijn eentje. Een paar dagen later schoot hij  een agent dood, waarop hij teruggevoerd werd naar San Quentin om daar geëxecuteerd te worden. 220px-Merle_Haggard_in_concert_2013

Deze affaire maakte een dusdanig diepe indruk op Haggard (“that could easily have been me”) dat hij besloot zijn leven radicaal om te gooien. Hij behaalde zijn high school diploma en besloot na in San Quentin een optreden van Johnny Cash te hebben bijgewoond, countryzanger te worden.

Na in 1960 vrijgelaten te zijn, werkte Haggard eerst een tijdje als los arbeider, waarbij hij ’s avonds optrad in kleine countryclubs. Zijn stijl – al snel betiteld als ‘de Bakersfield sound’ – was aanmerkelijk rauwer dan de gladde Nashville-sound die destijds domineerde. Het Mekka van de countrymuziek heeft nooit veel opgehad met Haggard en dat gevoel is lange tijd wederzijds geweest. In 1964 scoorde hij zijn eerste grote hit en daarna is hij – afgezien van een periode in de jaren ’90 – eigenlijk nooit meer weggeweest.

Over Haggard’s politieke opvattingen is veel te doen geweest. Haggard had een rechts imago, wat vooral te wijten was aan aan zijn twee bekendste songs, “Okie from Muskogee” en “The Fighting Side Of Me”. Hij valt waarschijnlijk nog het best te omschrijven als een typische ‘Reagan-democraat’: op sociaal-economisch gebied tamelijk links, op veiligheid en buitenlands beleid knetterrechts, al moet daar wel bijgezegd worden dat hij zich tégen de invasie van Irak keerde en een diepe afkeer koesterde van George Bush die in zijn ogen ‘Amerikaanse jongens’ een zinloze dood injoeg.

Hoe dat ook zij: hij was een fantastische songschrijver en zanger die Johnny Cash en Willie Nelson tot zijn vrienden mocht rekenen en werd bewonderd door Joan Baez en Jerry Garcia, mensen wier politieke opvattingen diametraal op zijn eigen opvattingen stonden.

Hier Haggard’s ode aan de permanent overwerkte en onderbetaalde Amerikaanse arbeider, nummer één op de countrycharts in 1969.

It’s a big job just gettin’ by with nine kids and a wife
I been a workin’ man dang near all my life
I’ll be working long as my two hands are fit to use
I’ll drink my beer in a tavern,
Sing a little bit of these working man blues

I keep my nose on the grindstone, I work hard every day
Might get a little tired on the weekend, after I draw my pay
But I’ll go back workin, come Monday morning I’m right back with the crew
I’ll drink a little beer that evening,
Sing a little bit of these working man blues

Hey hey, the working man, the working man like me
I ain’t never been on welfare, that’s one place I won’t be
Cause I’ll be working long as my two hands are fit to use
I drink a little beer that evening
Sing a little bit of these working man blues

Sometimes I think about leaving, do a little bummin around
I wanna throw my bills out the window catch a train to another town
But I go back working I gotta buy my kids a brand new pair of shoes
Yeah drink a little beer that evening,
Cry a little bit of these working man blues

Hey hey, the working man, the working man like me
I ain’t never been on welfare, that’s one place I won’t be
Cause I’ll be working long as my two hands are fit to use
I drink a little beer that evening
Sing a little bit of these working man blues
Yeah drink a little beer that evening,
Cry a little bit of these working man blues

1 gedachte over “Merle Haggard overleden”

  1. Pingback: Countryklassiekers du jour: Sing me back home / Mama tried | Krapuul

Reacties zijn gesloten.