Geen mening

Nederland is een echt opinieland. Geen onderwerp is te absurd om er een opiniepeiling op los te laten. Je mag en kunt tegenwoordig overal je mening over geven. De onderwerpen zijn niet beperkt tot of er een papiertje op straat ligt, dus de overheid deugt niet. Of de buurman die zwart is en daarom de ondergang van de buurt inluidt. Of wat men vindt van iemand die meer verdient en een grotere auto heeft dan zijzelf. Ik ben er nog niet uit of Nederland een ochlocratie of een kleptocratie in aanbouw is. Misschien wordt het wel een combinatie van beide. Een dictatuur die zich regelmatig per volksopruiing en aanvullend referendum nog meer diefstal kan veroorloven. Dat vinden een boel Nederlanders enorm democratisch, een gekozen alleenheerser, die hen af en toe om hun mening vraagt.
Afgelopen week kwam Trouw met de uitkomst van een onderzoek van VU/Kieskompas waaruit zou blijken dat er onder de boze bevolking in Nederland een sterke behoefte bestaat aan een sterke leider. Vooral ouderen en vrouwen schijnen behoefte te hebben aan een sterke man die met harde hand de boel op orde gaat brengen, maar vooral hen blij maakt. Met name vrouwen hebben genoeg van het polderen dat Nederland welvarend en gelukkig gemaakt heeft. Die willen een vent zien die hun angsten wegneemt. Maar voor vrijwel iedereen telt: men is bang, geïrriteerd en men schaamt zich, maar men is vooral boos. Boos op “de elite”. Er staat natuurlijk niet bij wie die elite is, maar men is al heel tevreden als je de ander de schuld kan geven.

Uit het onderzoek blijkt dat Wilders het meest geliefd is bij zijn achterban. Heel anders dan bij Samsom en Rutte, die door hun eigen achterban veel minder worden gewaardeerd. De onderzoekers trekken daaruit de conclusie dat “Wilders het beste in staat is om zijn achterban te activeren en aan te spreken, omdat hij positieve emoties oproept bij zijn kiezers”. De man die denkbeelden uitdraagt uitdraagt dat moslims niet deugen, allochtonen tweederangsmensen zijn, Grieken op onze kosten ouzo drinken, Roemenen al onze banen afpakken en wij onderdrukt worden door Brussel maakt blijkbaar een deel van de Nederlanders enorm blij.

Uit eerder onderzoek van EenVandaag bleek dat 59% van Wilders’ electoraat niet op de PVV stemt omdat ze daar voor zijn, maar omdat ze weinig verwachten van de andere politieke partijen. In de conclusie van het onderzoek staat ook dat angsten vaak ideologisch bepaald zijn. Ik zou zeggen niet alleen angsten. Niemöller klom meteen in de pen om Wilders de enige echte leider van Nederland te noemen. Baudet mocht regelmatig zijn nieuwste boek aanprijzen met een pleidooi terug te keren naar een Nederland dat nooit heeft bestaan. En wie weet? In een land waar één voetballer meer kan verdienen dan pakweg 100 of 1000 zorgmedewerkers is alles mogelijk, omdat niemand wordt gevraagd daarover een mening te hebben.

@wltrrr is uiterst genereus en betrokken en heeft daarom onbezoldigd een nieuwe publieke dienstverlening gelanceerd, waar iedereen die genoeg heeft van boze witte mannen melding kan melden dat men er echt genoeg van heeft. Ook jouw melding telt op het Meldpunt Boze Witte Mannen.

6 gedachten over “Geen mening”

 1. Om in voetbaltermen te spreken: allemaal voorzetjes.

  Je schrijft overal ‘zou blijken’. Lies , damned lies and statistics.

 2. Ik weet wel dat de rijken steeds gemener worden. De topmannen. Draaien hun hand er niet voor om om op eerlijke manier de werknemertjes een poot uit te draaien voor 1 ton per maand of per jaar.

  Sterke mannen hebben we zat.
  Rutte is ook echt een manager.
  Een flopmanager. Hij had beter geschiedenisleraar kunnen worden, denk ik. Daar had die minder schade aan gericht.

 3. Wij willen een sterke leider

  Sociaal-economische status wordt niet rechtstreeks in het onderzoek meegenomen. Toch vallen er wel wat interpretaties over te maken. Zo zijn het vooral ouderen die een sterke leider wensen: twee derde van de mannen boven de 50 en drie kwart van de vrouwelijke 50-plussers. Bovendien hebben laagopgeleiden meer voorkeur voor een sterke leider dan hoogopgeleiden. Ouderen en laagopgeleiden zitten vaker aan de onderkant van de sociaal-economische verdeling dan 50-minners en hoogopgeleiden.

  Als het Krapuul-publiek over het algemeen wat ouder is en een lagere sociaal-economische status bezit, betekent het volgens het onderzoek dat het relatief vaak een sterke leider wil.

  Daar wil ik meteen aan toevoegen dat ik het wat betreft de sterke leider een flutonderzoek vind. Wat wordt verstaan onder een ‘sterke leider’? Is dat iemand als de Führer of iemand als de Amerikaanse president? Die laatste heeft meer bevoegdheden heeft dan een premier hier, maar is natuurlijk meestal gebonden aan parlementaire instemming.

 4. Eigenlijk de juiste vraag voor dit lariekoek peiling zou zijn:

  Wat maakt Ons (hier gaat het vooral om Eigen Volk indien dit peiling de aanhang van rechts/Extreem-rechts en burgerfascisten betrekt) Blij?

  Antwoord: discriminatie, xenofobie en vooral gevoel voor ongegrond superioriteit over andere etnisch groepen.

  Pas dan worden we blijkbaar blij.

  Voila!

 5. @3 Nee Rutte hoort nergens thuis behalve dan in het gevang. Ook als geschiedenis leraar zou hij grote schade aanbrengen. De kinderen zijn onze toekomst. En een kindergeest vervuilen met rechtse leugens is funest. Die klootzakken van de Hitler Jugend zijn destijds niet voor niets ter dood veroordeeld.

  Het moet op school gewoon vaste kost worden. Rechts “denken” doen en laten is de oorzaak van alle ellende. Het is veel moeilijker om sociaal te zijn dan puur en alleen maar aan jezelf te denken ten kosten van alles en idereen. Ook moet men de nep sociaal bewogenen leren onderscheiden van de echte. PVDA doet links is rechts.

  Greed is good moet heel snel en heel zorgvuldig worden afgeleerd. Liever Millieu > Economie leren om maar iets te noemen.

Reacties zijn gesloten.