Megamoskee in Helsinki

In Finland is een Iraanse mega-moskee verrezen, meldde The Counter Jihad Report, met een fotootje van een inderdaad imposant bouwwerk, voorzien van een typisch islamitische koepel.

Alle reden voor E.J. Bron om dit engelstalige artikel in het Nederlands te publiceren op zijn blog met ´uit het Duits vertaalde artikelen over de dreigende `Eurabisering` van de Nederlandse beschaving’. Met dezelfde foto, maar dan veel groter. De moskee ziet er nu nog veel angstaanjagender uit.

De afmetingen van de nieuwe moskee zijn, gerekend naar de Finse standaard, enorm. De megamoskee van 700 m², gelegen naast een metrostation in het district Mellunmäki in het oostelijke deel van Helsinki, heeft als voornaamste kenmerk een gigantische gebedsruimte voor 1000 gelovigen.

De ´Iraanse megamoskee in Finland´ blijkt echter al sinds 1852 het silhouet van de Finse hoofdstad te bepalen. Het gebouw is de lutherse kathedraal;, indertijd gebouwd als eerbetoon aan tsaar Nicolaas I van Rusland (waar Finland toen een provincie van was).

Voor de statistieken: Finland telt 5,3 miljoen inwoners, waarvan 50.000-60.000 moslims; procentje of zo.

18 gedachten over “Megamoskee in Helsinki”

 1. Klaarblijkelijk is er wel degelijk een sjia-moskee geopend in Helsinki, maar hoe die er uitziet?
  Het moslimhatersvolkje schrijft alles van elkaar over dus steeds duikt hetzelfde verhaal op met die foto. Een echte foto heb ik tot nu toe niet kunnen vinden.

 2. De Bruinen blijven maar liegen en bedriegen waar we erbij staan.
  Niet te geloven, zeg.

 3. Los van waar dit over gaat zou ik zelf geintereseerd zijn om het historisch dramatisch conflict tussen sunni en shia als mi. never ending story op het podium vertolkt te zien.

 4. @8, tja, metrisch stelsel he, snappen die amerikanen niks van. Er zijn drie landen die het SI stelsel nog niet als voornaamste erkend hebben: de VS, myanmar, en Liberia. In de laatste twee is het wel het meest gebruikte stelsel. Oftewel: de VS zijn een tikkeltje achterlijk, niks nieuws onder de zon.

  @3: ook woehaaaaaaaaaaaahahahaha

 5. @13: Da’s waar ook. Waar rekenen zij dan in, yards toch – dat scheelt toch niet zo heel veel?

  Bij mij om de hoek gaan ze een moskee van 2.500 m2 neerzetten. Volgens sommige roeptoeters is dat gigantisch, maar voor een centrum met meerdere zalen en kantoorruimtes zijn dat hele normale afmetingen.

 6. Zij rekenen in inches, foot , yards en miles. Aan die rare maten die ze gebruiken zie je in sommige gevallen ook de onbetrouwbaarheid van veel amerikanen terug. Neem de gallon. Waarom is de Amerikaanse gallon zo’n stuk kleiner dan de oorspronkelijke, zoals nog in gebruik in het VK? Heel simpel, die werd steeds kleiner gemaakt door handelaren. Gewoon liegen tegen je klanten. En toen ie gekrompen was van 4,5 naar 3,8 liter vond de overheid het wel genoeg vrije markt en heeft die maat wettelijk vastgelegd.

 7. De meeste mensen hebben absoluut geen gevoel voor afmetingen. Ter referentie: de gemiddeld parochiekerk in Nederland zit qua oppervlak tussen de 500 en 1.000 m2, 700m2 zit er dus nagenoeg midden in (dus voortaan ook maar spreken of “mega” kerken).

  Het oppervlak van de kerken en moskeeën bestaat doorgaans niet geheel uit gebedsruimte. Volgens mij is het percentage gebedsruimte in een moskee zelfs lager dan in een kerk, in verband met de aanwezigheid de vereiste wasgelegenheden en bijbehorende verkeersruimten. Omdat e.e.a. sterk afhankelijk is van ontwerp zal ik voor het gemak maar uitgaan van dat een “mega” moskee en/of “mega” kerk van 700m2 uitsluitende gebedsruimte omvat. De gemiddelde ruimte voor een bidmatje is 0,70m2 en voor een stoel of kerkbank 0,55 m2. Bij een gelijke hoeveelheid verkeersruimte passen er dus meer gristenen in een kerk dan moslims in een moskee (bijna 30% meer!)

 8. @16: “De gemiddelde ruimte voor een bidmatje is 0,70m2 en voor een stoel of kerkbank 0,55 m2.”
  Goh, hoe weet je dat allemaal zo precies. Misschien is er in een megamoskee maar weinig been- en loopruimte, net als in een megastal.

  In veel poldermoskeeën beslaan de gebedsruimten maar zo’n 40% van het gebouw, omdat er bv. ook ontmoetings- en cursusruimten aanwezig zijn. Dat geldt bv. voor de gloednieuwe moskee bij ons in noord (2.500 m2) waar ze zojuist ruim 1.000 m2 tapijt hebben laten leggen (zo meldt hun website trots): ‘700 m2 gebedsruimte mannen en 360 m2 gebedsruimte voor vrouwen’. Hieruit valt tevens op te maken dat de mannen 2 x zoveel ruimte nodig hebben als de vrouwen – kennelijk is hun geloof groter.

 9. @17 Rechts doet aan fact free politics, ik aan een op feiten gebaseerde reactie, gewoon even Googlen en de duimstok erbij om het te controleren. “Meten is Weten!” 😉

Reacties zijn gesloten.