May stelt stemming over Brexit uit

De Britse premier Theresa May heeft de stemming over de Brexitdeal uitgesteld. Om half vijf Nederlandse tijd zal May in het Lagerhuis een verklaring afleggen.

Het was al een tijdje duidelijk dat May in het Lagerhuis niet kon rekenen op voldoende steun voor de deal. Het uitstel geeft May de kans rebellerende Tories te bewerken/chanteren, al valt het te betwijfelen of dat veel effect zal hebben.

Het is onduidelijk wanneer de stemming plaats zal vinden. Mogelijk wordt het hele circus zelfs over Oud en Nieuw getild. De uiterste datum voor de stemming is 21 januari.

Gezien uitspraken van de Britse Minister voor Jeugdzaken lijkt het kabinet te denken dat de overeenkomst met de EU alsnog  opengebroken kan worden, maar ook dát is waarschijnlijk een illusie. Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft vanmiddag verklaard dat er over de deal niet verder te onderhandelen valt.

Hoe het nu procedureel verder moet is onduidelijk. Zowel binnen Labour als binnen de Conservatieve Partij is de woede over May’s besluit groot. Parlementariërs van beide partijen roepen dat ze desnoods een stemming af zullen dwingen, maar het is ook al onduidelijk of dáár wel een meerderheid voor is.

Inmiddels is op het continent iedereen deze farce spuugzat. Op Twitter gaan nogal wat stemmen – en niet de minste – op de Britten in hun eigen sop gaar te laten koken: