De massamoordenaar waar Lodewijk Asscher apetrots mee is

Na zijn rechtenstudie in Leiden vertrok Gonsalves in 1956 naar voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Hij ging ‘voor het avontuur’. In de geisoleerde Baliemvallei, waar het stenen tijdperk nog niet was afgelopen, moest hij een einde te maken aan stammenoorlogen. Dat ging hard. Hij liet schieten op oorlogszuchtige Dani-krijgers. Zelf schoot hij ook: minstens vijf doden.

De onzinnige eerste zin van dit citaat (pennevoerder bedoelt waarschijnlijk: “het toenmalige Nederlands-Nieuw-Guinea”) verraadt al dat dit uit een Kwaliteitskrant komt, te weten Trouw.

Deze zin gaat over wijlen procureur-generaal Gonsalves, die Nederlandsche waarden kwam langsbrengen bij mensen die volgens het bericht in het stenen tijdperk leefden, wat een massamoord allicht te vergoelijken maakt. In het aan dit figuur gewijde Wikipedialemma staat zelfs:

Toen hij begin 1960 voor groot verlof naar Nederland zou vertrekken, pleitte hij er bij zijn resident mr. F.R.J. Eibrink Jansen in woord en geschrift voor de harde lijn voort te zetten. Hij zou zelfs hebben voorgesteld 50 gevangengenomen Dani te executeren.

Tevens:

Hij was verantwoordelijk voor martelingen, brandstichtingen, en het op de vlucht neerschieten van personen,

Klaarblijkelijk zijn deze citaten gebaseerd op de memoires van het figuur zelf, zoniet, dan zou er toch eens geprotesteerd moeten worden door eventuele nabestaanden. U kunt er van op aan dat dit niet gebeurt. Je hebt massamoord en je hebt – incidenten. Je hebt slachtoffers en je hebt wilden die nog in het stenen tijdperk leefden toen je ze “executeerde”, hun huizen (“hutten”) in brand stak en hen martelde (“kun je ze eigenlijk wel mensen noemen?”).
En dan, het was 1960. Zooooo lang geleden. Het stond de carrière van de man niet of nauwelijks in de weg, hij heeft het tenslotte tot procureur-generaal geschopt. Een zo belangrijke procureur-generaal dat er een Prijs naar hem genoemd is, een prijs die wordt uitgereikt aan mensen die een vernieuwende bijdrage hebben geleverd aan de rechtshandhaving.

En presto, wie kon deze prijs beter ontvangen dan Lodewijk “Ik Neem Hier Aanstoot Aan” Asscher, de etnisch-registreerder die bij u laat langskomen om te inspecteren of u niet toevallig nog in het stenen tijdperk leeft en derhalve de Nederlandse Waarden niet deelt en kunt worden voorgedragen voor neergeschoten-worden-op-de-vlucht?
Jawel, Lodewijk Asscher heeft de prijs genoemd naar deze massamoordenaar ontvangen in 2011.

Merkwaardig evengoed, dat mij dit helemaal niet verbaast. Tenslotte wordt deze prijs iedere twee jaar uitgereikt, dus hij vertegenwoordigt Nederlandse Waarden.

8 gedachten over “De massamoordenaar waar Lodewijk Asscher apetrots mee is”

  1. Gonsalves is niets minder dan een verschrikkelijke oorlogsmisdadiger. Een massamoordenaar en verkrachter die marteling niet schuwde. Alleen in Nederland en Israël worden dergelijke monsters als nationale helden gevierd.

  2. Goed stuk. ’t Laat nog maar weer eens zien wat een zwijnen het in dit land voor ’t zeggen hebben…

  3. Rolph Gonsalves is in zijn doen en handelen zeker alleen met Karadzic te vergelijken.

    De prijs is daarom ook van vergelijkbare waarde.

  4. Oef, hiermee heeft Asscher voor mij definitief afgedaan. De man is onwetend of onverschillig. Beide is even erg.

  5. Pingback: Late gerechtigheid voor slachtoffers van door Nederlanders begane oorlogsmisdaden | Krapuul

  6. Pingback: Noem het nooit koloniale oorlog! | Krapuul

  7. Pingback: Openbaar Ministerie: Oorlogsmisdaden? Tsja…. | Krapuul

Reacties zijn gesloten.