Martin Schulz (EP): Nederlanders zijn navelstaarders

Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz wijst er op hoe destructief de benepen nationale blik van politici als Mark Rutte – in zijn geval ingegeven doordat hij een deel van rioolrabiaat-rechts binnen de boot moet zien te houden – werkt op de Europese samenwerking.

Schulz stelt dat elk land eerst aan zijn eigen belang denkt en het Europees belang daardoor “schromelijk verwaarloosd” werd in de afgelopen jaren: “Waarom zegt geen enkel Kamerlid na 25 mislukte toppen tegen Rutte: waarom blokkeer je steeds alles?”

En tegen de nationalistische luchtfietsers:

 Als een meerderheid van de Nederlandse bevolking denkt beter af te zijn zonder de EU, prima, zegt Schulz in het dagblad. Maar hij wijst graag op de consequenties:

“Jullie bedrijven verliezen hun toegang tot de wereldmarkt; jullie vingertje tegen China en Brazilië om de ontbossing te stoppen, is minder dan een nagelriem; jullie gulden wordt weggevaagd door speculanten; en jullie staan voortaan alleen om belastingfraudeurs in andere landen op te sporen.”

Nou precies, dat zei ik gisteren dus ook al.

Ben Knapen had laatst laten weten dat hij de veronderstelde tanende invloed van Martin Schulz een goede zaak vond, omdat het Europees Parlement het volk niet zou vertegenwoordigen (en jij wel zeker, Knapen, met je PCM-ramp).

Schulz zegt hierop:

Als in de Franse Alpen ergens een schuur afbrandt, komt dat prominent in het Franse tv-nieuws, de stemming van de VN-Veiligheidsraad is het 25ste item. In Nederland is dat nóg erger. Het verbaast me niets dat die Knapen zo’n vreemde kijk op de wereld heeft.’

Ik begin hoe langer hoe meer in Europa te zien, moet ik zeggen. Ik moet overigens toegeven dat ik ten tijde van het referendum over de Europese grondwet tégen was, maar dat kwam omdat Balkenende het op zijn volstrekt eigen, dermate verholen, achterbakse, wollige manier wist te brengen dat je er niet anders dan uiterst wantrouwig tegenover kon staan. Bovendien had ik altijd al een onbedwingbare behoefte Balkenende dwars te zitten.

Maar afgezien daatvan: in Europa zitten tenminste nog wél mensen die effectief de vloer aanvegen met de rechts-bekrompen kliek waar we hier mee opgezadeld zitten, daarom word ik er tegenwoordig weer wél blij van.

3 gedachten over “Martin Schulz (EP): Nederlanders zijn navelstaarders”

  1. Ach, de Internationale van het Kapitaal tegen extreemrechts…Wat valt er te kiezen?

  2. Lijkt me heel logisch en consequent van je dat je bij het referendum tegen gestemd hebt. De huidige constructie waarbij het EU-parlement tandeloos staat tegenover de regeringsleiders – precies datgene waar Schulz tegen ageert – is nl. een gevolg van die (overdwars alsnog er doorheen geramde) grondwet.

  3. @Laurent, ben met jee eens want bij ons is er niemand, behalve Krapuul, die het doet:

    “Maar afgezien daatvan: in Europa zitten tenminste nog wél mensen die effectief de vloer aanvegen met de rechts-bekrompen kliek waar we hier mee opgezadeld zitten, daarom word ik er tegenwoordig weer wél blij van.”

Reacties zijn gesloten.