Martin Bosma citeert radencommunist

Niemand in Duitsland kent het in Nederland allerbekendste citaat van Heinrich Heine: als de wereld vergaat ga ik naar Nederland want daar gebeurt alles vijftig jaar later.
Het is toch al een tijdje bekend dat dit valse citaat de wereld ingeholpen is door Frits Kief, ooit de donderende stem van de Vrijdenkers Radio Omroep, uit de tijden dat er af en toe aardige radioprogramma’s waren in Nederland en waarin vrijdenken nog iets met denken te maken had.
Frits Kiefs politieke richting was het radencommunisme: de gedachte dat de werkende klasse door de logica van de revolutionaire ontwikkeling zelf tot de vorming van tegenmacht in de vorm van arbeidersraden zou komen.
Men hoort er dezer dagen weer over in Griekenland. Frankrijk (Assemblées Générales), Ierland. Dit soort raden werd ook gevormd tijdens de instorting van Argentinië, 2001-2002 en een aantal daarvan bestaat nog.
In het Russisch heet zo’n raad sawjèt – ja, dat woord kent u in andere spelling en met heel andere betekenislading….
Nog een weetje: de bekendste en in geschrifte actiefste radencommunist in Nederland van de afgelopen twintig jaar was wijlen Cajo Brendel. Ja, de vader van.

Martin Bosma, hofideoloog van Wilders, debiteert het citaat van Heine dat niet van Heine is alsof het wel van Heine is, en de Duitse krant waarin hij dit doet zwijgt zedig. Bosma kan Heine (die toch echt politiek ter linkerzijde stond, weet Bosma dat niet?) verbeteren: Nederland is intussen tien jaar voor op de rest van Europa, dankzij Wilders.
God beware ons allen (Pardon Frits – ach, als atheïst geloof je toch niet dat je dit nog verneemt). 😮

4 gedachten over “Martin Bosma citeert radencommunist”

  1. Nolly, dank 😀 😎 Wat heerlijk om te lezen dat het buitenland Wilders en zijn kliek gewoon ziet voor wat ze zijn. Rechtse rattenvangers. Die beschrijving van het begin van het interview, meesterlijk, ‘de PVV wil het zo’ 😮 Zou willen dat er in Nederland eens zo over ze geschreven werd, dat het echt een rariteitenkabinet is. (no pun intended 😀 )

    Maar dit is vast niet van te voren overlegd ter goedkeuring :mrgreen:

  2. Het juiste citaat is van Otto von Bismarck: “Wenn die Welt untergeht, so ziehe ich nach Mecklenburg, denn dort geschieht alles 50 Jahre später.” O.k., Prins Hendrik van Mecklenburg en Nederland – die link snap ook wel. Maar de rest van hert verhaal niet.

  3. @2
    Hee dat is leuk, het is dus een bewerkt citaat (als deze wel authentiek is natuurlijk). Bismarck had geen last van kiezers die gepaaid moesten worden dus het hoeft niet onwaar te zijn.

  4. De brabantse variant : we kunnen altijd nog naar belgië , want daar gebeurt altijd alles 50 jaar later.
    (is daar niet ook een liedje over?)

Reacties zijn gesloten.